Η ήττα Τσίπρα από τον πράσινο ήλιο

Όποιος στη Χαριλάου Τρικούπη είχε την ιδέα να διεξαχθεί η ψηφοφορία για το όνομα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μια μόλις εβδομάδα πριν την εκλογή ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλος παίκτης. Εστησε μια προσομοίωση εκλογικής μάχης, βάζοντας ως αντίπαλο στον Αλέξη Τσίπρα, το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ, τον πράσινο ήλιο!

Οι προβλέψεις της προεδρικής φρουράς στην Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι θα πετύχουν το στόχο των 100.000 ψήφων. Υπολογίζουν χοντρικά ότι τα  61.600 εγγεγραμμένα μέλη που θα πάνε να ψηφίσουν, θα εγγράψουν με τη σειρά τους, τουλάχιστον, από ένα νέο μέλος. Θεωρητικά φτάνουμε στις 115 χιλιάδες, προεδρικούς ψηφοφόρους. ‘Όση φύρα και αν προκύψει, μέσα από λευκά και άκυρα, τις 100.000 χιλιάδες ψήφους, τις θεωρούν σίγουρες. Αν δε γεννήσουν τίποτα περίεργα νούμερα οι 500 κάλπες των παλιών και οι 500 κάλπες των νέων ψηφοφόρων!  Ακόμη κι αν ξεπεράσουν τις 150 χιλιάδες αυτοί που θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα, ο πράσινος ήλιος θα έχει πετύχει την πρώτη νίκη του, για λογαριασμό του Νίκου Ανδρουλάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπλέξουν άσχημα τα συστήματα της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη. Η σύγκλιση με τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συμπλεύσεων, δε θα συμφέρει το Νίκο Ανδρουλάκη. Κι αυτό, γιατί θα εγκλωβίσει τη στρατηγική του και τη δυναμική του να κερδίσει το ζωτικό του χώρο.

Χώρο που ροκάνισε ο Αλέξης Τσίπρας βρίζοντας το κακό ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε και κατάκλεψε τη χώρα,  ενώ την ίδια στιγμή έκλεβε  όλο το λεκτικό οπλοστάσιο και τη σκηνική παρουσία του ιδρυτή του.

Η σύγκλιση θα είναι επιζήμια για το νέο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη αλλά θα  παραμένει ζωτικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του, ο οποίος θα υποχρεωθεί να κρατάει ζωντανή τη ρητορεία του περί της ανάγκης προοδευτικής διακυβέρνησης που θα έρθει να γκρεμίσει τη δεξιά.

Το πιθανότερο βέβαια σενάριο, είναι να “φάει πόρτα”. από τον Ανδρουλάκη. Γιατί ειλικρινά δε βλέπω πως ένας ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που αντιστάθηκε μέχρις εσχάτων στις αήθεις επιθέσεις και εν συνεχεία  στις δήθεν γέφυρες που έριχναν οι Συριζαίοι, αντέδρασε στον εκτσογλανισμό και στη θεσμική καταβαράθρωση θα ανεχθεί μια πολιτική συνδιαλλαγή του Ν. Ανδρουλάκη με τον Αλ. Τσίπρα που κατέβηκε προχθές στην Κρήτη, χέρι χέρι με τον Παύλο Πολάκη για να δηλώσει για άλλη μια φορά σε όλους τους τόνους, ότι δικαιώθηκε η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015- 2019.