Η δύση της Δύσης

Της Μαρίας Dawkinson

Η Σαουδική Αραβία ψηφίζεται ως η χώρα που είναι σε θέση να ηγείται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον ΟΗΕ. Ψηφίστηκε από αντίστοιχες χώρες, με ανάλογες αντιλήψεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας. Η Δύση και οι αξίες της που εμείς θεωρούμε δεδομένες, μειοψηφεί.

Η Σαουδική Αραβία χθες εκτέλεσε σαρανταεπτά σιίτες σε μια μέρα, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, χωρίς εκδίκαση. Ανάμεσά τους και ένας σιίτης κληρικός. Η Μέση Ανατολή μπήκε σε κατάσταση βρασμού.

Οι γυναίκες χάνουν ελευθερίες μέρα με τη μέρα και αντιμετωπίζουν τη φρίκη στις χώρες της σαρίας, αλλά και σε άλλες μη μουσουλμανικές, ακραία ταξικές κοινωνίες, όπως η Ινδία όπου τελευταία γνωρίζει πρωτοφανή εξάπλωση το αποκτηνωτικό εκδικητικό έθιμο του μαζικού βιασμού. Μετά από τα σκισμένα σουτιέν, τις βιομηχανικές επαναστάσεις και τη γυναικεία ψήφο, αρχίσαμε πάλι να μιλάμε για τη δυσκολία του να γεννιέσαι γυναίκα το 2016.

Οι δημοκρατίες όλο και περισσότερο δίνουν τη θέση τους στις δειμοκρατίες, καθεστώτα ολοκληρωτισμού οικονομικού και κοινωνικού, όταν η ανέχεια εξαπλώνεται και η πάλαι ποτέ ευημερία συρρικνώνεται στο 1% του πληθυσμού του πλανήτη που συγκεντρώνει το 47% του παγκόσμιου πλούτου. Απολυταρχισμοί ξεφυτρώνουν παντού, το ίδιο και οι πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Η Αμερική της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του 1776, είναι σήμερα θύμα της ίδιας της της αυτοδιάθεσης και αυτοπροστασίας (δεύτερη τροπολογία, περί οπλοφορίας), και βρίσκεται υπόδουλη στη εγχώρια βιομηχανία όπλων. Πολίτες αλληλοσκοτώνονται καθημερινά, ή υποκύπτουν άοπλοι στα τραύματά τους, υπό την επίθεση μιας αστυνομίας με δολοφονικά ένστικτα. Εμπόλεμη εικόνα. Μια καρικατούρα του Μουσολίνι δε, ηγείται στις μαζικές προτιμήσεις και απειλεί να διεκδικήσει το χρίσμα του Προέδρου του 'ελεύθερου κόσμου'.

Η Ευρώπη, αδύναμη, κουρασμένη, φοβισμένη και άβουλη καταθέτει ότι είναι έτοιμη να υποδεχτεί στους κόλπους της τον Ερντογάν που εκθειάζει το κράτος του Χίτλερ και σιωπά προκλητικά μπροστά στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των 'συνεργατών' και ομοτράπεζών της. Πριν δύο χρόνια, ούτε να το σκεφτόταν ότι θα είναι αναγκασμένη να κάνει πως δε βλέπει...

Για τη Ρωσία και τον αυταρχισμό εκεί, αρκεί να ξεφυλλίσεις το ημερολόγιο που μοίρασε στο λαό του ο τσάρος, με τον εαυτό σου σε πολεμικές και μη, ημίγυμνες περιπέτειες, για να πάρεις την εικόνα. Έχει ξεφύγει.

Όσο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με τον ακραίο της απολυταρχικό καπιταλισμό που δεν αισθάνεται τελευταία και πολύ καλά γιατί η φούσκα της πάει να σκάσει, τα περί ισότητας και λαϊκής εξουσίας αφορούν μόνο το όνομά της.

Η Αναγέννηση έφερε το διαφωτισμό που μόλις πριν διακόσια χρόνια άρχισε να εξαπλώνεται από τα κέντρα της ιμπεριαλιστικής Ευρώπης, για να λούσει με τα φώτα του τον υπόλοιπο κόσμο και να επιβάλλει τις αναβαθμισμένες ανθρωποκεντρικές και κοσμικές αξίες της Δύσης. Τα φώτα του τώρα τρεμοπαίζουν. Η αλαζονεία και η υπεροψία των δυτικών διαφωτιστών/κατακτητών δεν πέρασε το φωτισμένο μήνυμα και ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα, η Δύση έχει αρχίσει να αισθάνεται την αποτυχία του εγχειρήματός της.

Η Δύση γεμίζει φόβο και υποκύπτει στον τρόμο του φονταμενταλισμού. Κι όταν η Τρομοκρατία κερδίζει, η Δημοκρατία και οι ελευθερίες χάνουν νομοτελειακά. Η Τζιχάντ δεν εκπροσωπεί το Ισλάμ της ειρήνης. Εννοείται! Όμως, ένα ποσοστό του Ισλάμ είναι υπέρ της Τζιχάντ. Οι φανατικοί των θρησκειών υπάρχουν παντού. Και επειδή οι μουσουλμάνοι είναι 1,6 δις, και η θρησκεία που αυξάνεται με τη μεγαλύτερη γεωμετρική πρόοδο, ακόμα και το 6% (η πιο μετριοπαθής ποσόστωση κατόπιν ερευνών) να είναι υπέρ της, οι αριθμοί είναι τρομακτικοί για την κοσμική Δύση και τις δημοκρατικές της αξίες, που μετά από τόσους αιώνες κατέκτησε.

Η Δύση δύει.