Η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και ο κορονοϊός

Η στάση του Λευκού Οίκου, απέναντι στην Κίνα, μετά από την εκδήλωση του κορονοϊού και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Κινεζική κυβέρνηση, χαρακτηρίστηκε ως επιθετική, σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων. Ειδικότερα οι εκτιμήσεις για την επιβράδυνση της Κινεζικής οικονομίας, έδωσαν τροφή για σκληρές ανακοινώσεις και από τις δυο πλευρές.

Την περασμένη εβδομάδα, στο άρθρο της Τρίτης 28 Ιανουαρίου, “η πεταλούδα, ο κορονοϊός και το πετρέλαιο”, είχαμε αναφερθεί στις πρώτες ορατές επιπτώσεις του κορονοϊού στην κινεζική οικονομία και στην αγορά του πετρελαίου. Υπήρχε τότε ένα κλίμα επιφυλακτικότητας και όλοι ανέμεναν τις επίσημες ανακοινώσεις  του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization / WHO), καθώς το πλήρες μέγεθος του προβλήματος δεν ήταν ορατό.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του WHO, η Αμερικανική κυβέρνηση, εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της, αντίστοιχη με αυτές που ισχύουν για χώρες όπως είναι το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το γεγονός αυτό, το εξέλαβαν οι κινεζικές αρχές ως επιθετική κίνηση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, ανακοίνωσε ότι η έκρηξη της επιδημίας του κορονοϊού, θα επιτρέψει την επιστροφή μεγάλου αριθμού παραγωγικών θέσεων εργασίας πίσω στις ΗΠΑ, λόγω της επιβράδυνσης της παραγωγής που θα παρατηρηθεί στην Κίνα. Γενικότερα, οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, παρουσιάζουν την εικόνα ότι τα προβλήματα στη Κίνα, θα δώσουν μια εξαιρετική ευκαιρία στις ΗΠΑ να πάρουν και πάλι το πάνω χέρι, σε αυτήν την μάχη για την πρωτοκαθεδρία στην ψηφιακή εποχή.

Οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν τις αμερικανικές δηλώσεις και τις κινήσεις, ως κακόβουλες και ανεύθυνες. Μάλιστα η κινεζική κυβέρνηση διαχωρίζει με σκληρό τρόπο την στάση των ΗΠΑ, από την στάση άλλων χωρών που ήδη έχουν αποστείλει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια, στα πλαίσια αντιμετώπισης της επιδημίας.

Η κινεζική κυβέρνηση, μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκτιμά ότι η κρίση θα είναι βραχύβια και ότι τα οικονομικά δεδομένα της κινεζικής οικονομίας είναι τόσο δυνατά, που θα αντέξουν τις αρνητικές επιπτώσεις. Αναφέρουν ότι η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών με το τέλος του χειμώνα, θα βοηθήσει αισθητά στο ξεπέρασμα του προβλήματος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Κίνα, δεν έχει ποσοτικοποιήσει ακόμα την υποχώρηση της αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ, διότι δεν έχει όλα τα δεδομένα. Η Ασιατική Τράπεζα Αναπτύξεως (Asian Development Bank), εκτιμά ότι το κτύπημα που παρατηρούμε στο πρώτο τρίμηνο θα επηρεάσει κλάδους όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός και η βιομηχανική παραγωγή, με αποτέλεσμα η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ, να υποχωρήσει κατά 1%. Σημειώνει δε, ότι και το 2003 με την έξαρση του SARS, η προσωρινή υποχώρηση του ΑΕΠ ακολουθήθηκε από ένα ανοδικό αναπτυξιακό ξέσπασμα στα υπόλοιπα τρίμηνα του 2003.

Βέβαια η Κίνα του 2020, ουδεμία σχέση έχει με την Κίνα του 2003. Είναι μεγαλύτερη, ισχυρότερη και η οικονομία της αναπτύσσεται με πιο ισορροπημένο τρόπο. Έτσι παρ’ όλο η εμπορική κίνηση, η κίνηση στα εστιατόρια, στα θέατρα, στα τουριστικά αξιοθέατα και στους κοινόχρηστους χώρους έχει μειωθεί, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των διαδικτυακών αγορών και συναλλαγών.

Σήμερα περισσότερο από το 50% του κινεζικού ΑΕΠ, παράγεται από τον χώρο των υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αποτελούν και τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Κίνα. Ο μαζικός εγκλωβισμός εκατομμυρίων κινέζων λόγω της καραντίνας, δεν αποτρέπει την διαδικτυακή παροχή υπηρεσιών και την αύξηση των παροχής υπηρεσιών μέσω delivery. Ο αγροτικός τομέας και ο δευτερογενής τομέας παραγωγής ως πηγές πλούτου, έχουν αντικατασταθεί πλήρως από την επέκταση του κλάδου των υπηρεσιών και της νέας ψηφιακής οικονομίας.

Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κίνα και ιδιαίτερα οι εισαγωγές σόγιας και χοιρινών, αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της Κίνας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες, που ασφαλώς θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις της επιδημίας. Η Κίνα είναι ταυτόχρονα ένας μεγάλος παραγωγός και ένας μεγάλος καταναλωτής. Οτιδήποτε συμβεί στην Κίνα, θα επηρεάσει τις ΗΠΑ. Όμως η παρούσα κατάσταση, θα αποδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό την θέση της Κίνας και αυτό είναι κάτι που δεν θα το αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτο ο Λευκός Οίκος, ιδίως εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.


 

*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.