Χορός δισ. και κατασκόπων στην μάχη για το εμβόλιο

Χορός δισ. και κατασκόπων στην μάχη για το εμβόλιο

Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ημέρες οι ειδήσεις αναφορικά με συμφωνίες τις οποίες συνάπτουν κυβερνήσεις με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν τα δικαιώματα και επαρκείς δόσεις από τα νέα εμβόλια κατά του Covid-19. Κι αυτό, παρά το ότι η οριστικοποίηση της σύνθεσής τους και η ανάπτυξη των σχετικών επιστημονικών μοντέλων μαζικής ανοσοποίησης των πληθυσμών απέχουν πολλούς μήνες, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι αποκαλύψεις και τα υπονοούμενα για όργιο κρατικής κατασκοπίας, με σκοπό να υποκλαπούν τα μυστικά των ερευνών που διεξάγουν δεκάδες εταιρείες και κοινοπραξίες σε όλο τον πλανήτη και να διασφαλιστεί έτσι η πρωτιά στον σχετικό αγώνα δρόμου  -κάτι που, προφανώς, συνεπάγεται και πολύ μεγάλη δόξα και τεράστια κέρδη.

Μπαράζ συμφωνιών

Την Παρασκευή, για του λόγου το αληθές, ανακοινώθηκε ότι η Pfizer και η BioNTech συμφώνησαν να προμηθεύσουν την Ιαπωνία με 120 εκατ. δόσεις του εμβολίου τους, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, οπότε και ελπίζουν ότι θα έχει περάσει με επιτυχία το πειραματικό στάδιο και θα αρχίσει να παράγεται σε μαζική κλίμακα. Έτσι, το Τόκιο ακολούθησε το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είχαν υπογράψει πρόσφατα συμφωνία με την ίδια κοινοπραξία, για 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου σκευάσματος, έναντι ενός ποσού 2 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να διαθέσει 2,1 δισ. δολάρια στις Sanofi και GlaxoSmithKline, για 100 εκατ. δόσεις των δικών τους εμβολίων, με δυνατότητα αύξησής τους στα 500 εκατομμύρια. Οι δύο παραπάνω εταιρείες είχαν καταλήξει πρόσφατα σε συμφωνία και με την βρετανική κυβέρνηση, για άλλες 60 εκατ. δόσεις  -ενώ το Λονδίνο έχει φροντίσει να «καπαρώσει» 30 εκατ. δόσεις και από τις Pfizer-BioNTech.

Συνολικά, επίσης, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα στοιχεία και τα όσα αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ΕΕ και ΗΠΑ έχουν διασφαλίσει 400 και 300 εκατ. δόσεις αντιστοίχως από το σκεύασμα που βρίσκεται υπό δοκιμή από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την φαρμακευτική AstraZeneca, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτό περίπου 2,5 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, η ΕΕ επιδίωξε και κατέληξε σε συμφωνία με την αμερικανική Gilead και για τη θεραπεία 30.000 νοσούντων από Covid-19 με χορήγηση ρεμδεσιβίρης, της ουσίας δηλαδή η οποία μοιάζει να είναι πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση της νόσου και των συμπτωμάτων της. Είχαν προηγηθεί, φυσικά, οι ΗΠΑ, με μια συμφωνία η οποία αφορά τη θεραπεία μισού εκατομμυρίου ασθενών.

ΗΠΑ vs Κίνας για την πρωτιά

Όπως προαναφέρθηκε, όμως, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή που έχει να κάνει με την προσπάθεια κυβερνήσεων και εταιρειών να πάρουν κεφάλι στην κούρσα για την παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων. Για να το καταφέρουν, φαίνεται πως δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, τόσο νόμιμα όσο και παράνομα, καθώς ο ανταγωνισμός είναι εξαιρετικά σκληρός και ιδιαιτέρως αμφίρροπος.

Βεβαίως, όπως ίσως θα θυμούνται πολλοί, αυτό είναι κάτι που είχε καταστεί σαφές από τα πρώτα κιόλας στάδια της πανδημίας. Τότε, δηλαδή, που κρατικές αρχές είχαν φτάσει να κατάσχουν φορτία από μάσκες και αναπνευστήρες τα οποία είχαν παραγγελθεί από κυβερνήσεις άλλων χωρών, επικαλούμενες ύψιστο εθνικό συμφέρον. Αλλά και τη στιγμή που ο Τραμπ είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει την γερμανική εταιρεία Curevac και να «κλειδώσει» κατ' αποκλειστικότητα τα μελλοντικά προϊόντα της, καθώς υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε κάνει σημαντική πρόοδο στις έρευνές της.

Σήμερα, πάντως, η εικόνα αυτή έχει πάρει εντυπωσιακές και συνάμα προκλητικές διαστάσεις. Για του  λόγου το αληθές, την Παρασκευή διέρρευσε ο ισχυρισμός Αμερικανών αξιωματούχων ότι χάκερς, με τη στήριξη της κυβέρνησης της Κίνας, επιχείρησαν να υποκλέψουν τα αρχεία της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, η οποία έχει έδρα τη Μασαχουσέτη και επίσης διεξάγει έρευνες για το νέο εμβόλιο εδώ και μήνες.

Η παραπάνω πληροφορία διαψεύστηκε αμέσως και με μια οργισμένη ανακοίνωση από το Πεκίνο. «Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να εμπλακούμε σε κλοπή για να κατοχυρώσουμε την ηγετική μας θέση», σημειώνει χαρακτηριστικά. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ουδείς πείθεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το γνωστό «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που επικαλέστηκε και στοιχεία του ΠΟΥ, η σύγκριση ανάμεσα στις δεκάδες χώρες στις οποίες διεξάγονται σήμερα έρευνες για το νέο εμβόλιο δείχνει πως οι ΗΠΑ προηγούνται, ενώ η Κίνα βρίσκεται στη δεύτερη θέση και σε όχι μεγάλη απόσταση. Αντιθέτως, πιο μακριά βρίσκονται οι οκτώ επόμενοι, που συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα: Ινδία, Τουρκία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη και Αυστραλία.

Κόντρα και μετά το εμβόλιο

Δεν χωράει αμφιβολία ότι όσο μικραίνει ο χρόνος που χωρίζει την ανθρωπότητα από τη μεγάλη ανακάλυψη και όσο η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει, θα δούμε πολλά περισσότερα με τα μάτια μας. Από τη στιγμή δε που θα αρχίσουν να βγαίνουν στην παραγωγή τα εμβόλια, η μάχη θα μετατοπιστεί στο μέτωπο της διανομής τους το πρώτο κρίσιμο διάστημα.

Θα λειτουργήσει, άραγε και σε αυτό το επίπεδο το «όπου φτωχός και η μοίρα του»;