H αλλόκοτη συμμαχία ψεκασμένων και ΣΥΡΙΖΑ

Στις δημοκρατίες, η ανάγκη ύπαρξης μιας σοβαρής, ικανής και δημιουργικής αντιπολίτευσης είναι δεδομένη. Διότι όσο επιτυχημένη και αποτελεσματική και να είναι η διακυβέρνηση μιας χώρας, είναι απαραίτητο απέναντί της να υπάρχουν δυνάμεις, που παράγουν πολιτική, που ασκούν έλεγχο και που προτείνουν εναλλακτικές. Δυστυχώς, αυτή η αναγκαιότητα στην Ελλάδα, αποτελεί πολυτέλεια.

Και δυστυχώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ονειρεύεται να στήσει και πάλι τραπεζάκια στην πλατεία Συντάγματος, όπως τότε επί «αγανακτισμένων» στο μακρινό 2011. Τότε, που τα προβεβλημένα σημερινά στελέχη του Σύριζα, ξεκινούσαν την πολιτική τους καριέρα, λαμβάνοντας μέρος στις «λαϊκές συντακτικές συνελεύσεις» της κάτω πλατείας. Τότε που οι καταγγελίες και τα λαϊκά δικαστήρια κατά των προδοτών και των ξεπουλημένων, αποτελούσαν μέρος του προσανάμματος για την πώληση φθηνών επαναστατικών συνθημάτων, ονειρώξεων και παραμυθιών, που έφεραν τον Σύριζα από το 3% στην κυβέρνηση.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, παρατηρούμε αυτήν την αλλόκοτη (για να χρησιμοποιήσουμε την έκφραση του προέδρου του Σύριζα) συμμαχία των ψεκασμένων της ακροδεξιάς, με την ηγετική ομάδα του Σύριζα, να ξανακτίζεται. Ακολουθώντας ακριβώς το ίδιο μοτίβο. Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες καταλήγουν στο ίδιο μονοπάτι. Και ευτυχώς σε μονοπάτι καταλήγουν και όχι σε ανοικτό δρόμο, υψηλών προδιαγραφών και ταχυτήτων. Σε ένα μικρό παράλληλο μονοπάτι. Όμως και από εκεί, επιχειρούν να κάνουν την ζημιά τους.

Ο αντιπολιτευτικός οίστρος του Σύριζα είχε ξεκινήσει από τον Έβρο. Όταν οι θεωρίες των ανοικτών συνόρων και της καταπάτησης των δικαιωμάτων - των υποκινούμενων από την Τουρκία - εισβολέων, ήταν ψηλά στην ατζέντα. Και απέτυχε.

Συνεχίστηκε με τις θεωρίες περί παραβίασης των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και της στέρησης της ελευθερίας τους, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών μέτρων. Και εκεί απέτυχε.

Ακολούθησε η συντονισμένη επίθεση κατά του κ. Τσιόδρα, της οποίας η παταγώδης αποτυχία, οδήγησε στο περίφημο «και εμείς θα βάζαμε τον Τσιόδρα». Ακολούθησε η παραδοχή της επιτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση του covid-19, η οποία χαρακτηρίστηκε βεβαίως ως τυχαία και σε χαμηλότερα επίπεδα επιτυχίας από τα αντίστοιχα της Αλβανίας. Τα πισωγυρίσματα και οι ατυχείς συγκρίσεις, απέτυχαν και αυτές.

Οπότε έφτασε η στιγμή να πάρει ο Σύριζα τα ίδια όπλα με τους ψεκασμένους. Τυχαίο γεγονός; Φυσικά και όχι. Ολόκληρη η ψεκασμένη ομάδα του πρώην κυβερνητικού εταίρου, δηλαδή των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελεί σήμερα μέρος της ηγετικής προβεβλημένης ομάδας του Σύριζα. Οπότε, δεν ήταν δύσκολο να προσεταιριστούν όσους ανήγαγαν το θέμα της άσκησης της θρησκευτικής λατρείας ως πρωταρχικό, το θέμα της ανάδειξης των δήθεν σκανδάλων στο θέμα των ΜΕΘ ως κυρίαρχο και το πρώτο κύμα των μέτρων στήριξης, ως ανεπαρκές και σκανδαλώδες. Συμμαχώντας με τις δυνάμεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος και αντιδρώντας απέναντι στην διαδικτυακή εκπαίδευση και στην τηλεργασία. Συμβαδίζοντας μαζί τους, στον σκοταδισμό και στην σκανδαλολογία.

Έτσι είδαμε να ακολουθούν την ίδια τακτική που είχαν ακολουθήσει με τα δήθεν σκάνδαλα της λίστας Λαγκάρντ, με την ΕΛΣΤΑΤ και τον κ. Γεωργίου, με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis. Αναζητώντας σκάνδαλα και εχθρούς, λάσπη και θόρυβο, αντίδραση και χάος, αμφισβήτηση και απαξίωση. Διαστρέφοντας ως βιβλικοί ψευδοπροφήτες την πραγματικότητα, δηλητηριάζοντας την σκέψη των πολιτών με την αμφισβήτηση απέναντι στην επιστήμη, στην λογική και στην πραγματικότητα.

Η δήλωση επιφανούς στελέχους του Σύριζα ότι «ο Μητσοτάκης θέλει να μας γυρίσει στο 2012», προδίδει ακριβώς αυτήν την κρυφή επιθυμία της ραχοκοκαλιάς του Σύριζα. Την επιθυμία για επιστροφή στο μπάχαλο, στην σκανδαλολογία, στην υποσχεσιολογία και στην ανάδειξη του Σύριζα σε πρωταγωνιστή του πεζοδρομίου.

Όμως οι καιροί έχουν αλλάξει. Η αλλόκοτη συμμαχία ψεκασμένων και συριζαίων, που επιστρέφει σήμερα σαν φάρσα, μοιάζει με ένα επιθεωρησιακό νούμερο στο Δελφινάριο. Οι πολίτες έχουν πικρή εμπειρία, από την προηγηθείσα καιροσκοπική συνεργασία της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν θέλουν να ρισκάρουν τις ζωές τους, πάνω σε ευκαιριακές μανούβρες και ευκαιριακές συμπράξεις. Οι συνθήκες απαιτούν υπεύθυνους χειρισμούς και όχι κραυγές.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

** Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.