Γιατί πιστεύω στον Κυριάκο!

Γιατί πιστεύω στον Κυριάκο!

Αν ήμουν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, θα ψήφιζα Κυριάκο! Ο Κυριάκος είναι ο μόνος που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα κεντρώο προφίλ για τη Νέα Δημοκρατία. Ίσως τότε να μην είναι η Νέα Δημοκρατία που ξέρουμε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης. Ωστόσο, δεν είμαι μέλος της Ν.Δ. και δεν πρόκειται να γίνω, όπως και μέλος κάποιου άλλου κόμματος. Οι πιθανότητες του Κυριάκου είναι σήμερα λίγες, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας αποτρέπει από το να λέμε αυτό που θεωρούμε ορθό.

Αν ζούσαμε στην Αμερική, θα ήταν απόλυτα λογικό ο διευθυντής ενός Μέσου Ενημέρωσης ή ένας αρθρογράφος να βγει να πει αυτό που πιστεύει. Στην Ελλάδα της διαπλοκής η διατύπωση της προσωπικής άποψης υποκρύπτει στα μάτια των δολοπλόκων συνωμοσίες και ίντριγκες. Τους πληροφορώ, λοιπόν, ότι το liberal.gr έχει μία πιθανότητα να επιβιώσει αν κάνει τα πράγματα με έναν άλλον τρόπο από εκείνον που τον έκαναν μέχρι σήμερα τα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το μέσο δεν έχει «γραμμή». Με το σημερινό μου άρθρο λέω τι πιστεύω και όχι τι άλλο μπορούν να γράψουν οι αρθρογράφοι του liberal.gr. Υπομονή, όμως. Θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες για να γνωριστούμε καλύτερα!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, είναι ο μόνος που μπορεί να απομακρύνει τη Νέα Δημοκρατία από το βαρύ δεξιό της παρελθόν. Εφόσον, φυσικά, η Νέα Δημοκρατία θέλει να στραφεί προς το κέντρο. Το πρώτο ερώτημα είναι αν η Νέα Δημοκρατία θέλει πράγματι να αλλάξει και το δεύτερο αν ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει αυτήν την εκλογική μάχη. Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να αλλάξει και γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Κυριάκος δεν έχει πολλές ελπίδες να κερδίσει αυτήν την εκλογική μάχη. Η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνει ένα κόμμα πιστό στον κρατισμό και στον λαϊκισμό. Θα είναι η δεξιά εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία του Τζιτζικώστα θα έρθει πιο κοντά στους Ανεξάρτητους Έλληνες και η Νέα Δημοκρατία του Μεϊμαράκη θα διατηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμηρο των βαρονιών του κόμματος. Δεν είναι κακό να συμβεί το ένα ή το άλλο. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και με βάση αυτές πορεύεται...

Υπάρχει και η περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη. Είναι ο άνθρωπος που έχει «χρεωθεί» πολλές αμαρτίες, αλλά τελικά αποδεικνύεται πιο καθαρός από άλλους. Ο Άδωνης είναι αυτό που βλέπεις. Αν σου αρέσει το παίρνεις, αν όχι το αφήνεις. Αλλά δεν αγοράζεις πορτοκάλια, για να ανακαλύψεις στο σπίτι ότι ο μανάβης σου έχωσε στη σακούλα κρεμμύδια. Προσωπικά διαφωνώ σε πάρα πολλά με τον Άδωνη και κυρίως στα θέματα των ατομικών ελευθεριών, αλλά τον εκτιμώ. Γι'' αυτό που είναι!

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα φθαρμένο κόμμα. Δεν είναι κόμμα με την έννοια που του δίνουν σε μία δυτική χώρα. Είναι άγνωστο αν έχει ακόμη και ενημερωμένους καταλόγους μελών. Περισσότερο μοιάζει με μία λέσχη συνασπισμού των βαρονιών της παλιάς μετεμφυλιακής δεξιάς. Κι έτσι θα παραμείνει κατά πάσα πιθανότητα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολύ δεξιό κόμμα, για να μπορέσει να ανεχτεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της. Εδώ δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη! Για την ακρίβεια, δεν θέλησε!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο μεσσίας του κέντρου. Είναι, όμως, ένας γνήσιος εκφραστής του. Υπάρχουν κι άλλοι, πιθανότατα ικανότεροι. Αλλά αυτήν την περίοδο δεν έχουμε δει κάποιον άλλον να σηκώνει το ανάστημα. Κι αν δεν κάνουμε λάθος, στα δύσκολα φαίνονται οι αρχηγοί. Στα εύκολα το ξέρουμε όλοι πως γίνεται...

Αν ψάξουμε να βρούμε τρωτά, σίγουρα θα βρούμε πολλά στον Κυριάκο. Όπως και σε κάθε άλλον. Από την άλλη πλευρά είναι ο μόνος αυτήν τη στιγμή που μπορεί να πείσει τον επιχειρηματικό κόσμο ότι η χώρα αυτή μπορεί να γίνει φιλική στο επιχειρείν και να ξαναφέρει την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης. Κι είναι ένας άνθρωπος βαθιά δημοκράτης που δεν θα κάνει την Ελλάδα Χιλή του Πινοσέτ, προτάσσοντας την Οικονομία από τα ατομικά δικαιώματα.

Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα υποδείξω τι πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Στο κάτω – κάτω της γραφής δεν έχω χωράφια σε εκείνο το χωριό. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι η πορεία της χώρας που μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Υπό αυτήν την έννοια με ενδιαφέρουν οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν η Νέα Δημοκρατία αποφασίσει να γίνει ΠΑΣΟΚ, είναι δικό της πρόβλημα. Η πολιτική και η φύση απεχθάνονται το κενό. Να το πούμε κι αλλιώς! Αν ο Κυριάκος χάσει, η νέα Δημοκρατία θα έχει να συναγωνιστεί κι άλλα κόμματα που κινούνται μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Ο συναγωνισμός εκεί είναι μεγάλος...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]