Φρ. Σούκρε - Εδ. Παρέδες: Ο Μαδούρο έχει κλέψει 350 δισ. την τελευταία 20ετία

Φρ. Σούκρε - Εδ. Παρέδες: Ο Μαδούρο έχει κλέψει 350 δισ. την τελευταία 20ετία

Ο χρόνος της Βενεζουέλας τελειώνει δηλώνουν ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης Φρανσίσκο Σούκρε και ο απεσταλμένος του Χουάν Γκουαιδό στην Ελλάδα, Εδουάρδο Μασιές Παρέδες. Μιλούν για την κρίση και σημειώνουν ότι ο Νικολάς Μαδούρο έχει κλέψει 350 δισ. δολάρια, οτι θα γίνει έρευνα για τη χρηματοδότηση ξένων κομμάτων καθώς και ότι επιτρέπει τη διακίνηση ναρκωτικών

«Οι οικογένειες μας κινδυνεύουν, οι ελλείψεις σε τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα έχουν τσακίσει τον κόσμο», αναφέρουν στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στον «Φιλελεύθερο» τονίζοντας επίσης πως «παραστρατιωτικές ομάδες από την Κολομβία και την Κούβα δρουν στο έδαφός μας, ο Μαδούρο μέσα από ένα σύστημα διαφθοράς που έχει φτιάξει έχει κλέψει 350 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια και επιτρέπει τη διακίνηση 240 τόνων κοκαΐνης μέσα από το έδαφος της Βενεζουέλας κάθε χρόνο».

Επιβεβαιώνουν ακόμη ότι θα υπάρξει έρευνα για τη χρηματοδότηση ξένων κομμάτων από το καθεστώς Μαδούρο καθώς και οτι ο Χουάν Γκουαιδό στην επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε πως θα εξεταστεί και ενδεχόμενη χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ 

Της Οντίν Λιναρδάτου 

- Παρακολουθούμε τις διαπραγματεύσεις που έχετε με την κυβέρνηση του Μαδούρο στα Μπαρμπέιντος, κύριε Σούκρε, συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Νορβηγίας. Βλέπουμε όμως ότι δεν προχωρούν. Έχετε plan B; Τι σκέφτεστε για την επόμενη μέρα, αν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν; Μπορείτε να προκηρύξετε νέες εκλογές;

Για να προκηρύξουμε εκλογές, πρέπει να αλλάξει το εκλεκτορικό σώμα και αυτό είναι αδύνατον να συμβεί αμέσως στη Βενεζουέλα. Χρειαζόμαστε 6 με 9 μήνες για να διορίσουμε το νέο εκλεκτορικό σώμα.

- Θα σας αφήσει ο Νικολάς Μαδούρο να το κάνετε αυτό;

Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε στις διαπραγματεύσεις. Να δεχτεί την αλλαγή, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούν να γίνουν ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές. Η διεθνής κοινότητα, ακόμα και οι χώρες που στηρίζουν τον Μαδούρο, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Μεξικό, αναγνωρίζουν πως η επίλυση αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης μπορεί να γίνει μόνο μέσα από εκλογές. Ολοι συμφωνούν σε αυτό. Στα Μπαρμπέιντος αυτός είναι ο στόχος μας, να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να τερματιστεί η κατάληψη της εξουσίας από τον Μαδούρο.

- Ο Μαδούρο συζητά αυτό το ενδεχόμενο ή χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις σαν Δούρειο Ίππο για να παραμένει στην εξουσία;

Στο παρελθόν, και τις τέσσερις φορές που επιχειρήσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουμε για να βρούμε πολιτική λύση, ο Μαδούρο προσπαθούσε απλά να κερδίσει χρόνο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε στα Μπαρμπέιντος για πάντα. Το μόνο που ζητάμε είναι εκλογές. Και γι'' αυτό δεν χρειάζεσαι έναν χρόνο, ούτε ενάμιση χρόνο συζητήσεων. Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απ'' ό,τι ήταν όταν πήγαμε στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Η οικονομική κρίση έχει χειροτερεύσει 1.000 φορές περισσότερο, η ανθρωπιστική κρίση αναγνωρίζεται από όλους στην παγκόσμια κοινότητα, από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ε.Ε., αλλά και όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που δέχονται τα εκατομμύρια των προσφύγων Βενεζουελάνων στο έδαφός τους. Αυτό διαμορφώνει μία εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Δημιουργεί ασφυκτική πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο να βρεθεί πολιτική λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Και η μόνη λύση είναι οι ελεύθερες εκλογές, που θα τις επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

- Φοβάστε για τη ζωή σας στη Βενεζουέλα; Όταν επιστρέφετε μετά τα ταξίδια σας φοβάστε ότι μπορεί να σας συλλάβουν στο αεροδρόμιο; Φοβάστε πως το επόμενο βήμα θα είναι η σύλληψη του Χουάν Γκουαΐδό; Η δική σας σύλληψη;

Αυτό είναι το απαραίτητο ρίσκο που πρέπει να πάρουμε για μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια ελεύθερη και δημοκρατική Βενεζουέλα. Έχουμε απόλυτη επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε και είμαστε αποφασισμένοι να διακινδυνεύσουμε τη ζωή μας για να το καταφέρουμε. Γιατί αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι το μέλλον της πατρίδας μας. Και έχουμε ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μας.

- Θα δεχόσασταν στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να φύγει ο Νικολάς Μαδούρο αν δεν βρεθεί πολιτική λύση;

Αυτή είναι μία πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση. Εμείς έχουμε πει, όπως και ο κ. Τραμπ, πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αν αναγκαστούμε να φτάσουμε εκεί, τότε η ευθύνη θα βαραίνει μόνο τον Νικολάς Μαδούρο. Εκείνος και μόνον εκείνος θα φταίει αν φτάσουμε στη στρατιωτική επέμβαση. Αυτός έχει την ευθύνη αυτή τη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις στα Μπαρμπέιντος και στο χέρι του είναι να βρεθεί διπλωματική λύση. Αν όμως συνεχίσει να προωθεί την τρομοκρατία, όπως κάνει αυτή τη στιγμή με τον ELN (οργάνωση ανταρτών της Κολομβίας), που τον αφήνει να δρα στη Βενεζουέλα, γιατί τη μισή χώρα αυτή τη στιγμή την ελέγχει ο στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης της Κολομβίας. Αν συνεχίσει να βοηθά τους εμπόρους ναρκωτικών, γιατί σήμερα από τη Βενεζουέλα διακινούνται 240 τόνοι κοκαΐνης τον χρόνο και αυτή η κοκαΐνη καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν συνεχίσει να τα κάνει αυτά και να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της περιοχής, όλου του ημισφαιρίου, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, μιλάμε για τη Βραζιλία, για την Κολομβία, θα αντιμετωπίσουμε μαζί τον κίνδυνο.

Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει ο απεσταλμένος του μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαΐδό στην Ελλάδα, Εδουάρδο Μασιέ Παρέδες, και εξηγεί πως η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή δεν έχει την κυριαρχία της, δεν έχει την ανεξαρτησία της.

- Γιατί, κύριε Παρέδες, το λέτε αυτό;

Η Βενεζουέλα θέλει να ανακτήσει την ανεξαρτησία της. Θέλουμε να φύγουν από τη χώρα οι ξένες δυνάμεις, να φύγει η Κούβα και η Ρωσία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει ξένη παρέμβαση στη Βενεζουέλα, κυρίως από την Κούβα που έχει 20.000 στρατιώτες στο έδαφός μας. Αυτή τη στιγμή όλος ο μηχανισμός των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας δρα μέσα στη Βενεζουέλα ανεξέλεγκτα. Απειλούν τους Βενεζουελάνους στρατιωτικούς που αντιστέκονται στον Μαδούρο, λέγοντάς τους πως ξέρουμε πού ζουν οι δικοί σου, η οικογένειά σου.

«Θα γίνει έρευνα για τις χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων»

Η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας θα διερευνήσει σε βάθος τι συνέβη με τις χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων από την κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο είπε στον «Φιλελεύθερο» ο Φρανσέσκο Σούκρε.

Χουάν Γκουαϊδό και Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν για τα σκάνδαλα διαφθοράς και ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει την πλήρη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης, η οποία και «θα ελέγξει αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας χρηματοδοτήθηκαν από τη Βενεζουέλα και τον Νικολά Μαδούρο», μας είπε ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης.

Ο απεσταλμένος του μεταβατικού προέδρου στην Ελλάδα, Εντουάρντο Μασιέ Παρέδες, μας επιβεβαίωσε πως θα αρχίσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες επίσημες διπλωματικές σχέσεις και όπως συνέβη και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ανοίξει στην Αθήνα διπλωματικό γραφείο.

Σε ερώτησή μας για το πώς έκανε δεκτή την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα η ελληνική κοινότητα της Βενεζουέλας, μας απάντησε πως ήταν εκστασιασμένη: «Το περίμεναν πώς και πώς γιατί τους αφορά άμεσα, μιας που όπως εγώ έχουν και εκείνοι ακόμα τις οικογένειές τους στη Βενεζουέλα και ανησυχούν και φοβούνται καθημερινά για το τι θα τους συμβεί».

* Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 17.7.2019.