Έτσι μπορούμε καλύτερα από τους Ευρωπαίους!

Δεκαοκτώ ώρες ταλαιπωρήθηκε φίλος για να φτάσει από την Ολλανδία στην Ελλάδα με αεροπλάνο. Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Κι όμως! Στην Ελλάδα όλα κυλάνε φυσιολογικά. Στα αεροδρόμιά μας δεν υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Κάπου προνοήσαμε! Όπως και στις προμήθειες φυσικού αερίου και έτσι δεν χρειάζεται να έχουμε οριζόντιες περικοπές στην κατανάλωση. Κάτι γίνεται! Κάπου προσπαθούμε! Δεν έχουν αφεθεί όλα στην μοίρα τους. 

Δεν έχουμε γίνει … Ελβετία! Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε. Αλλά υπάρχουν καλά δείγματα γραφής. Ακόμη και όταν γίνονται λάθη, όπως στην αρχή της παρούσας ενεργειακής κρίσης, αυτά διορθώνονται γρήγορα. Δεν ήταν εύκολο να εξασφαλίσει κανείς απόθεμα για τον ερχόμενο χειμώνα, λαμβάνοντας υπόψη του το ενδεχόμενο να διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία. Αλλά το κάναμε! 

Κι επειδή πολλά απ΄ αυτά τα «καθημερινά» μπορεί να θεωρούνται ήσσονος σημασίας, σκεφτείτε τι θα λέγαμε σήμερα, στην μέση της τουριστικής περιόδου, αν στα ελληνικά αεροδρόμια επικρατούσε το χάος που παρατηρήθηκε στα ευρωπαϊκά. Τα κανάλια θα είχαν καθημερινά έκτακτες μεταδόσεις από τα αεροδρόμια, περιγράφοντας το δράμα των ταξιδιωτών, η αντιπολίτευση θα ζητούσε την παραίτηση των αρμοδίων, αν όχι και όλης της κυβέρνησης, και όλοι μαζί θα καταριόμασταν τις αδυναμίες της φυλής που μας οδηγούν κάθε φορά σε αδιέξοδα. 

Αποδεικνύεται πάντως ότι η φυλή δεν έχει κάποιο επιπλέον κουσούρι από τις άλλες φυλές του κόσμου. Η τεμπελιά και η έλλειψη οργάνωσης οδηγούν στο χάος και όχι κάποιο χαρακτηριστικό του … DNA. Η εργασία από την άλλη δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες. 

Και το ενεργειακό και τα αεροδρόμια είναι ζητήματα ζωτικής σημασίας. Δεν είναι ίδιας βαρύτητας με το πως συγκεντρώνει τα σκουπίδια ο Δήμος, αν και θα έπρεπε κάποια στιγμή να ασχοληθούμε ως κοινωνία και με αυτό. Σκεφτείτε, όμως, έναν χειμώνα με μεγάλες διακοπές ρεύματος. Και κυρίως τις επιπτώσεις στην βιομηχανία και στην Οικονομία γενικότερα. Σκεφτείτε ακόμη πόσο θα επηρέαζε τον τουρισμό ένα μπαράζ προβλημάτων στα αεροδρόμια. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η χώρα περιμένει ότι ο τουρισμός θα την σηκώσει και πάλι όρθια. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται ουσιαστικά πράγματα. Ας δούμε το θέμα της αμυντικής θωράκισης της χώρας. Δεν έγινε κάποιο θαύμα και η χώρα βρίσκεται σήμερα πιο έτοιμη απ’ ότι ήταν πριν πέντε χρόνια. Δουλειά γίνεται με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό προσπαθούμε να πούμε! Όταν υπάρχει σχέδιο και ταλέντο στους ανθρώπους, τότε μπορούμε να είμαστε ακόμη και καλύτεροι από τους Ευρωπαίους. Όταν μισούμε όμως τους αρίστους και την εργασίας, τότε ζούμε μέρες 2015.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]