Εσύ Κυριάκο δεν είσαι σαν τους άλλους!

Εσύ Κυριάκο δεν είσαι σαν τους άλλους!

Δεν ξέρω, κύριε Πρόεδρε, αν έχετε ικανοποιήσει ή όχι τους Ελληνες πολίτες αυτές τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής σας. Οι δημοσκοπήσεις λένε πως ναι. Και έτσι πρέπει να είναι, καθώς αποδείχτηκε στις τελευταίες εκλογές ότι οι δημοσκοπήσεις έλεγαν, τελικά, την αλήθεια. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι φυσάει ήδη ένας άλλος άνεμος στη χώρα. Ανεμος ελευθερίας.

Είναι βέβαιο ότι δεν θα στείλετε το ΣΔΟΕ, το ΙΚΑ και το Ηθών στους πολιτικούς σας αντιπάλους. Δεν θα στείλετε τις κρατικές υπηρεσίες για εκφοβισμό σε διαφημιστικές εταιρείες που θεωρείτε ότι εργάζονται για τον «εχθρό». Ούτε καν πρέπει να πιστεύετε ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι είναι... εχθροί!

Ούτε θα στείλετε «απεσταλμένους» του Μεγάρου Μαξίμου σε ιδιωτικές εταιρείες που βάζουν διαφήμιση στον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Ούτε θα ανοίξετε άπειρες δικαστικές υποθέσεις για να μπορείτε να «διαπραγματεύεστε» με το οικονομικό κατεστημένο της χώρας. Ούτε θα επαναλάβετε το αίσχος της Novartis. Δεν είστε ίδιοι με τους... προηγούμενους. Και αυτό είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού.

Θα μπορούσα να σας πω πολλές ιστορίες από αυτό το πρόσφατο παρελθόν. Για ανθρώπους που είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να δεσμεύονται δι''... ασήμαντον αφορμή. Δικαιώθηκαν, αλλά πρώτα ταλαιπωρήθηκαν. Το έγκλημά τους ήταν ότι δεν ήταν με τους... άλλους.

Αλλά εσείς δεν είστε σαν εκείνους! Εσείς θα υπερασπιστείτε μέχρι το τέλος το κράτος δικαίου. Εσείς δεν πρόκειται να δημιουργήσετε μηχανισμούς ελέγχου του κράτους. Επειδή ακριβώς δεν είστε σαν εκείνους. Εσείς θα προσπαθήσετε να ενισχύσετε ένα κράτος που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Από την άλλη πλευρά, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητοι οι σκευωροί. Δεν μπορεί να μην ελεγχθεί η δράση των... παρακρατικών, των Φώτηδων των σκοτεινών υπηρεσιών. Οσων, τέλος πάντων, χρησιμοποίησαν το κράτος για να μετατρέψουν τη δημοκρατία μας σε ένα καθεστώς τύπου Λατινικής Αμερικής. Πρέπει να ελεγχθεί η δράση του «Ρασπούτιν» και των πραιτοριανών που συμμετείχαν στις μηχανορραφίες του. Η υπόθεση της Novartis. Η συστηματική παραπληροφόρηση του κοινού με δημοσιεύματα μαύρης προπαγάνδας. Η «διαρροή» σε μέσα ενημέρωσης καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων πριν καν αυτοί τις... δώσουν!

Να ερευνηθεί, κύριε Πρόεδρε, η δράση της ΕΥΠ. Να ερευνηθεί η πιθανότητα να παρακολουθούσαν πολιτικούς τους αντιπάλους. Αν συνέβη! Να διερευνηθεί η χρήση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων. Να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για τα γεγονότα του 2015 και κυρίως όσα συνέβησαν σε αστυνομία και στράτευμα τις ημέρες του δημοψηφίσματος. Αν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανών ταραχών με τη συμμετοχή του στρατού. Και τι ακριβώς περιλάμβανε αυτό.

Δεν είναι θέμα εκδίκησης. Είναι αστείο να συζητά κανείς σε αυτή τη βάση. Είναι, όμως, θέμα παραδειγματισμού. Για όποιον θα επιχειρήσει στο μέλλον να κάνει την Ελλάδα Βενεζουέλα ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο. Για όποιον προσπαθήσει άλλη φορά να τραυματίσει τη δημοκρατία. Στο όνομα του σοσιαλισμού, του εθνικισμού, του λαϊκισμού, του Μαρξ ή του Μαμωνά.

Υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, και ένα ακόμη μεγάλο θέμα. Η διαχείριση των χρημάτων του προσφυγικού. Μεγάλο θέμα. Αν μπορούσαν να μιλήσουν οι μερίδες του φαγητού που προσφέρονται στους πρόσφυγες, πολλοί άνθρωποι θα είχαν χάσει τον ύπνο τους. Στείλτε ένα μήνυμα σε όλους. Για το μέλλον. Οτι αυτού του είδους οι... πράξεις έχουν συνέπειες.

Κύριε Πρόεδρε, οι Ελληνες έχουν ανάγκη από κανονικότητα. Και εσείς τους έχετε ταράξει στην κανονικότητα. Συνεχίστε έτσι. Να επιμείνετε στο πολιτικό σας μήνυμα ότι είστε πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Δεν θα χωρίσετε εσείς την κοινωνία στους δικούς σας και στους άλλους, σε φίλους και εχθρούς. Οι πολίτες ψηφίζουν μία φορά και ύστερα συνεχίζουν τη ζωή τους, ανεξάρτητα από το αν ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ ή Κυνηγούς. Το τι ψήφισαν αφορά αυτούς και μόνο αυτούς. Είναι η αλήθεια που συζητούν με τον εαυτό τους την ώρα της κάλπης. Εσείς οφείλετε να σεβαστείτε τους πολίτες. Ολους!

Να μην επαναλάβετε τις διχαστικές πολιτικές των «άλλων».

Προσωπικά είμαι υπέρ της συναίνεσης. Μπορείτε να συζητήσετε και με τον κ. Τσίπρα. Επιβάλλεται! Το 40% πρέπει να συζητά με το 31%. Και με το 10% και με το 3%. Πόσο μάλλον με το 31%. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σβήσουμε όσα συνέβησαν. Δεν υπάρχει ποσοστό σε μία κάλπη που να σβήνει πράξεις που στράφηκαν κατά της ίδιας της δημοκρατίας.

Θανάσης Μαυρίδης 
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.