Επόμενο project η Οικονομία

Η Ελλάδα έχει ανατρέψει πλήρως τις ισορροπίες με την Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια. Αν σας λέγαμε το 2019 ότι η Ελλάδα θα είχε έναν σύγχρονο στόλο από Rafale, F-35 και F-16 και ότι η Τουρκία θα έμενε μετεξεταστέα από τη Δύση, θα μας περνούσατε για τρελούς. Επειδή τότε το δεδομένο ήταν ότι η Τουρκία θα είχε F-35 και μία option κυριαρχίας στον αέρα στο Αιγαίο. Επόμενος στόχος: Η Οικονομία!

Ο στόχος παραμένει στην πραγματικότητα ο ίδιος: Να αλλάξει η χώρα. Να είναι μία άλλη χώρα σε σχέση με εκείνη που γνωρίσαμε την περίοδο της κρίσης. Η Οικονομία είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Όχι, γιατί δήθεν δεν υπήρχε η διάθεση, αλλά διότι οι απανωτές κρίσεις δεν άφησαν περιθώρια. Και ακόμη επειδή η αμυντική θωράκιση της χώρας εξελίχθηκε μετά τον Έβρο στο υπ’ αριθμόν ένα project της κυβέρνησης. Άλλωστε, οποιοδήποτε επίτευγμα στην Οικονομία εξαϋλώνεται στην περίπτωση που η χώρα δεν έχει την απαιτούμενη ασφάλεια για να το υπερασπιστεί.

Τώρα έρχεται η ώρα της Οικονομίας. Και πάλι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δεν βρισκόμαστε σε μία περίοδο που το διεθνές κεφάλαιο επενδύει στα τυφλά. Κάθε άλλο! Η περίοδος που διανύουμε είναι μία από τις πιο δύσκολες των τελευταίων δεκαετιών Είναι δυνατόν να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή ειδικά την εποχή η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει ό,τι δεν έχουν καταφέρει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και μάλιστα όταν κρεμούσαν στην κυριολεξία τα λουκάνικα από τις ουρές των σκύλων;

Μας αρέσει ή δεν μας αρέσει αυτή είναι η αλήθεια. Την προηγούμενη δεκαετία που εμείς φλερτάραμε με την έξοδό μας από το ευρώ, ο υπόλοιπος πλανήτης ζούσε ζωή χαρισάμενη. Σε εκείνο το κλίμα ήταν όλα εύκολα και καταφέραμε το απόλυτο τίποτα. Και έρχεται τώρα μία κυβέρνηση που πρέπει να πετύχει ένα θαύμα, όταν στις διεθνείς αγορές οι επενδυτές αρχίζουν να φυσάνε και το γιαούρτι. Πρέπει όμως να πετύχει, επειδή η Οικονομία είναι το κλειδί των μελλοντικών εξελίξεων. Η Ελλάδα για να επιβιώσει θα πρέπει να είναι ισχυρή σε όλα τα επίπεδα. Και ξεκινάμε από την Οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει δυνατότητες να πετύχει εκεί που απέτυχαν οι άλλοι. Πώς; Είναι η ίδια απάντηση που θα έδινε κάποιος αν προσπαθούσε να αναλύσει αυτό που πέτυχε η Ελλάδα στον αμυντικό τομέα. Με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και σκληρή δουλειά, μπορεί κανείς να καταφέρει σημαντικά πράγματα. Αν η κυβέρνηση είχε την ικανότητα να αξιοποιήσει όλα τα όπλα της χώρας στη διεθνή πολιτική σκακιέρα για να αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να τα καταφέρει και στην Οικονομία. Να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις και σταδιακά να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

Ναι, χρειάζεται άνθρωποι να σκεφτούν έξω από το κουτί και να τολμήσουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες. Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Δεν είναι κάτι που ακούγεται ως μακρινή μουσική. Η Ελλάδα έχει χάσει δύο δεκαετίες ανάπτυξης και αυτό το γεγονός δημιουργεί από μόνο του ένα περιθώριο. Αρκεί να δούμε τι έχει συμβεί στον χώρο της τεχνολογίας.

Η ψηφιακή επανάσταση άργησε στην Ελλάδα, αλλά δεν χρειάστηκε στο τέλος να κάνουμε και κάτι περισσότερο από το να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Όχι ότι αυτό δεν ήταν σπουδαίο από μόνο του, αλλά δεν χρειάστηκε να ανακαλύψουμε τον τροχό.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πράγματι ένα μεγάλο εμπόδιο, αλλά ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να περιμένει το τέλος των εχθροπραξιών. Θα περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα, αλλά δεν παίζεται εκεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα. Το τι θα συμβεί μετά τον χειμώνα είναι το σημαντικό και ποια θα είναι η δική μας θέση στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί.

Αυτή τη στιγμή όταν κάποιος μιλάει για οικονομική ανάπτυξη, μπορεί και να χαρακτηριστεί μέχρι και τρελός. Όπως και όποιος μιλούσε για ανατροπή των δεδομένων στο Αιγαίο πριν από 3 ή 4 χρόνια. Το θέμα είναι να υπάρχει σχέδιο και άνθρωποι αποφασισμένοι να το υπηρετήσουν. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι διαθέτει και σχέδιο και ανθρώπους ικανούς να το υλοποιήσουν. Αρκεί να μείνουν προσηλωμένοι στον σκοπό τους.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]