Eντάσεις και αντιπαραθέσεις

Eντάσεις και αντιπαραθέσεις

Της Ήρας Φελουκατζή

Η κοινωνική ένταση που εκδηλώνεται στη Γαλλία, έχει προκαλέσει αντικρουόμενες  αντιδράσεις στην κοινή γνώμη. Οι Γάλλοι υποστήριζαν αρχικά τα συνδικάτα στο αίτημά τους για απόσυρση της επίμαχης εργασιακής μεταρρύθμισης ενώ τώρα δείχνουν μεταστροφή. Το κλίμα άλλαξε μετά από την παράταση του απεργιακού κινήματος, σε μία περίοδο που η Γαλλία πλήττεται από μεγάλες πλημμύρες. Η διεύθυνση των σιδηροδρομικών μεταφορών ζήτησε από τους απεργούς να διακόψουν τις κινητοποιήσεις, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πλημμυροπαθείς και σε έκφραση συμπαράστασης προς τους Γάλλους που αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με τις φυσικές καταστροφές.   

Τη διάβρωση του πολιτικού κλίματος δείχνουν επιθετικές εκδηλώσεις κατά των συνδικάτων που εκφράζουν ριζοσπαστική ιδεολογία. Στο στόχαστρο βρίσκεται η Γενική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων CGT που είναι προσκείμενη στο Κομουνιστικό Κόμμα. Στην έδρα του συνδικάτου το τηλεφωνικό κέντρο δέχεται καθημερινά απειλητικά τηλεφωνήματα από άτομα που δείχνουν ότι έχουν απηυδήσει από την παρατεταμένη διάρκεια των κοινωνικών κινητοποιήσεων. Στο τηλέφωνο εκτοξεύονται ύβρεις, απειλές, ή προκλητικά καλαμπούρια. Στο στόχαστρο βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Philippe Martinez γιατί «έχει ριζοσπαστικοποιηθεί» και σκλήρυνε την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Οι τηλεφωνήτριες αποκαλύπτουν ότι δέχονται αμέτρητα μηνύματα με «απειλές θανάτου». Υπάρχουν όμως και ευτράπελα μηνύματα όπως «είμαι ο κύριος μαλάκας θέλω να γραφτώ στη CGT, πιστεύω ότι αυτή η οργάνωση με αντιπροσωπεύει»...», ή «καλημέρα, είμαι κουρέας, έρχομαι να κουρέψω το μουστάκι του Martinez», ή « Γεια σας μαλάκας  περάστε μου τον Stalin - Μartinez». Στην περίοδο που δημιουργήθηκαν ελλείψεις στα καύσιμα, τα τηλεφωνήματα έφτασαν σε ρεκόρ 2.000 καθημερινά.  

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν επί σειρά εβδομάδων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, με πρωτοβουλία κυρίως της CGT προκάλεσε ο θυμό αρκετών Γάλλων που θεωρούν ότι «πιάστηκαν όμηροι» από τους διάφορους επαγγελματίες απεργούς. Προβλήματα στη διακίνηση, στις μεταφορές, μπλοκάρισμα στα διυλιστήρια, σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, η λίστα είναι μεγάλη και η υπομονή ορισμένων έχει εξαντληθεί.

Σύμφωνα με δημοψήφισμα του Ινστιτούτου Ifop οι Γάλλοι αρχίζουν να αποστασιοποιούνται από την μαχητική CGT, γιατί εκτιμούν ότι κάνει κατάχρηση του δικαιώματος απεργίας. Ωστόσο αρκετοί Γάλλοι θεωρούν πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε υιοθετήσει μία λιγότερο αδιάλλακτη  στάση. Σύμφωνα με την έρευνα 60% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η CGT επιδιώκει θεμιτά να μπλοκάρει τη χώρα, έναντι 40% που σκέφτονται το αντίθετο. Μέχρι τώρα η πλειοψηφία των Γάλλων έκρινε την κινητοποίηση δικαιολογημένη, παρά τους αποκλεισμούς σε εγκαταστάσεις. Η έρευνα του Ifop αποκαλύπτει ότι το 42% των Γάλλων πιστεύουν πως η  κυβέρνηση θα έπρεπε να υιοθετήσει μια λιγότερο αυστηρή στάση από την αρχή της σύγκρουσης κατά του νέου εργατικού δικαίου, έναντι 40% που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη. Για το 18%, η κυβέρνηση τήρησε τη σωστή στάση.

Οι παρατεταμένες απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προκαλέσει διχασμό και στην πλειοψηφία. Στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, συνυπάρχουν τρία ιδεολογικά ρεύματα. Οι υποστηρικτές της πολιτικής του Γάλλου Προέδρου, η αριστερή τάση που εκφράζουν ορισμένες προσωπικότητες και πρώην υπουργοί και η ομάδα των «ανταρτών» σοσιαλιστών βουλευτών. Οι αμφισβητίες της «φιλελεύθερης» πολιτικής του Hollande θα ξεσπαθώσουν όταν επιστρέψει στο Κοινοβούλιο ο εργασιακός νόμος για ύστατη εξέταση τροπολογιών. Εκεί θα φανεί αν το δίδυμο Hollande και Valls θα κάνει κάποιες παραχωρήσεις στην ριζοσπαστική αριστερά, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των συνδικάτων ή αν θά προσφύγει και πάλι στην υιοθέτηση του νόμου με τη διαδικασία του διατάγματος, που επιτρέπει να περάσει ένας νόμος χωρίς ψηφοφορία.

www.ira-feloukatzi.com