Ένας διαφορετικός - άγνωστος κόσμος

Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει. Κι είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει και τι θα έχει αφήσει πίσω του. Η Οικονομία είναι το ένα θύμα. Το άλλο είναι η ψυχική μας υγεία. Τα μέτρα, οι απαγορεύσεις, οι μάσκες, ο φόβος, οι νεκροί, αφήνουν πίσω τους ένα αποτύπωμα που θα σημαδέψει τις συμπεριφορές των ανθρώπων στις επόμενες δεκαετίες. Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στην ψυχική υγεία των πολιτών! 

Ο κόσμος μας δεν θα είναι πλέον ο ίδιος. Όπως συνέβη και μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Οι συμπεριφορές μας μεταβάλλονται αισθητά μετά από τέτοια σημαντικά γεγονότα. Οι «δίδυμοι πύργοι» ήταν η αφορμή για να αλλάξουν πολλά πράγματα στις συναλλαγές και με αφορμή την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η Πανδημία είναι κάτι πιο βαθύ, επειδή επηρεάζει κάτι πιο σημαντικό, την ανθρώπινη ψυχολογία. Δεν έχει σχέση με πολιτικές και συνωμοσίες. Έχει σχέση με το πως λειτουργούμε μεταξύ μας. Πως αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλον, πως αγαπάμε, πως ερωτευόμαστε. Η Πανδημία απειλεί σοβαρά τον τρόπο ζωή μας. 

Συναντούσαμε έναν φίλο μας και τον αγκαλιάζαμε! Ήταν μία κίνηση αυθόρμητη. Να νιώσουμε το κορμί του, την ανάσα του. Να αγγίξουμε το χέρι του, την καρδιά του. Έτσι μάθαμε! Και τώρα λόγω της Πανδημίας πρέπει να ξεχάσουμε τι σημαίνει η ανθρώπινη επαφή. Είναι ένα πλήγμα! Κι αυτό δεν πρόκειται να θεραπευτεί με την λήξη της Πανδημίας. Όχι για όλους μας και όχι χωρίς βοήθεια. 

Ότι οι αλλαγές στις ανθρώπινες συμπεριφορές επηρεάζουν και την Οικονομία είναι γεγονός. Δεν ξέρουμε ποιους κλάδους θα πλήξουν και σε τι βαθμό; Θα συνεχίσουν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν; Να κάνουν διακοπές; Να καταναλώνουν; Δεν ξέρουμε! Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μετρήσουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις. Επειδή η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει. 

Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει! Αυτό είναι το μόνο βέβαιο. Αλλά ο κόσμος μας δεν θα είναι ο ίδιος. Κι αυτό είναι επίσης σίγουρο… 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]