Ένα θερμό καλοκαίρι;

Υπάρχουν δύο «γραμμές» για τον Ερντογάν και για τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Η πρώτη λέει ότι ο Ερντογάν είναι ένας πρακτικός άνθρωπος και ότι δε θα επιχειρήσει κάτι παράτολμο, από τη στιγμή που οι συσχετισμοί δυνάμεων δεν τον ευνοούν. Η δεύτερη ότι αυτό το καλοκαίρι είναι κρίσιμο για το πολιτικό του μέλλον του κι ότι είναι υποχρεωμένος να παίξει όλα τα χαρτιά του, γνωρίζοντας ότι διαφορετικά θα τον ξεπεράσουν τα γεγονότα.

Και οι δύο εκτιμήσεις αγγίζουν την πραγματικότητα. Ο Ερντογάν είναι σαν τον ποδηλάτη. Αν δε συνεχίσει να κάνει πετάλι θα πέσει. Από την άλλη, είναι αλήθεια ότι δεν έχει τις πλάτες του Τραμπ. Δεν είναι οι ίδιες οι συνθήκες σε σχέση με πέρυσι κι αυτό το γνωρίζει. Είναι όμως υποχρεωμένος να συνεχίσει στον δρόμο που έχει χαράξει. Σε διαφορετική περίπτωση θα τον ξεπεράσουν τα γεγονότα. Τον απειλεί η οικονομική κρίση, αλλά και ο φόβος των ανταγωνιστών του στην περιοχή, ότι έχει ψηλώσει περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε.

Ο Ερντογάν του 2020 ήταν ένας επικίνδυνος άνθρωπος. Ο Ερντογάν του 2021 είναι ένας εξίσου επικίνδυνος άνθρωπος. Είναι ο ίδιος, δεν έχει αλλάξει, δεν έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του. Την τακτική του αναπροσαρμόζει με βάση τους συσχετισμούς δυνάμεων και τις ευκαιρίες που πιστεύει ότι βρίσκει στην πορεία. Ο Ερντογάν έχει τώρα στόχο να «στριμώξει» το Ισραήλ, επειδή οι Ισραηλινοί του χαλάνε το σενάριο για κυριαρχία στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Μην έχουμε αμφιβολίες. Αυτός ο Ερντογάν που ξεχειλίζει από αντισημιτισμό και «θυμάται» την Ιερουσαλήμ στην εποχή που βρισκότανε κάτω από τον ζυγό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα επιστρέψει και πάλι στη ρητορική του 2020 και θα τον ξαναδούμε να μας κουνάει το δάκτυλο στο Αιγαίο.

Από την πλευρά μας δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, χρειάζεται να είμαστε κάθε στιγμή έτοιμοι για τα χειρότερα. Ακόμη και για ένα θερμό καλοκαίρι. Και είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο και πιο ουσιαστικά στις συμμαχίες μας. Πιέζει η Άγκυρα το Τελ Αβίβ; Θα είμαστε με το Τελ Αβίβ, μέχρι βαθμού παρεξηγήσεως.

Ο Ερντογάν είναι ένας πρακτικός άνθρωπος που ξέρει ότι ο χρόνος του τελειώνει. Επειδή ακριβώς είναι ένας από τους καλύτερους πολιτικούς που έχουν περάσει από την Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες και δεν παρασύρεται από αφηγήματα που τον καλούν να επαναπαυτεί στις δάφνες του. Γνωρίζει ότι βρίσκεται στα μέσα της διαδρομής κι ότι ο δρόμος που έχει επιλέξει δεν έχει επιστροφή.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]