Ελληνικός Τουρισμός 2.0 – Η ολιστική αναβάθμιση

Ελληνικός Τουρισμός 2.0 – Η ολιστική αναβάθμιση

Ανυπολόγιστα είναι τα οφέλη του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 για τον ελληνικό τουρισμό και για τους τουριστικούς προορισμούς. Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες επενδυτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθούν συνολικοί επενδυτικοί πόροι 57,4 δισ. ευρώ με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της εθνικής οικονομίας.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, το μεγαλύτερο ίσως μετά από το σχέδιο Μάρσαλ και όλα όσα πακέτα στήριξης ακολούθησαν. Έρχεται τώρα που συνειδητοποιούμε ότι η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα μας, και ότι θεωρούσαμε ως βάση μοιάζει ασταθές και χωρίς αντοχές. Zητούμενο είναι η κοινωνία και το επιχειρείν να καταστούν ανθεκτικά και βιώσιμα.

Το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 είναι το διαβατήριο για το βιώσιμο μέλλον όχι μόνο του Τουρισμού αλλά όλης της χώρας. Το πλαίσιο χρηματοδοτήσεων για τις επενδύσεις είναι πιο ευέλικτο από ότι έχουμε συνηθίσει, προϋποθέτει συνέργειες, συνεργασία, ρίσκο και ως εκ τούτου σοβαρή προετοιμασία από την πλευρά των επενδυτών.

Μπαίνουν σοβαρά θεμέλια για την πράσινη ανάκαμψη και μέσα από μία σειρά μέτρα κυρίως ως προς τις ενεργειακές επιλογές της χώρας, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποτελεσματικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Τα κτίρια μας, συμπεριλαμβανομένων και των ξενοδοχείων θα γίνουν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερο ενεργοβόρα. Οι μεταφορές και η διασύνδεση μεταξύ προορισμών επίσης θα γίνονται με ασφάλεια και πράσινους όρους. Ακόμα, θα προστατευθεί η βιοποικιλότητα της χώρας μας. Οι φυσικοί μας πόροι θα διασωθούν για τις επόμενες γενιές .

Θα επιτύχουμε την ψηφιακή ολοκλήρωση, την αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα με καλύτερες υπηρεσίες για όλους χωρίς γραφειοκρατία, χωρίς καθυστερήσεις. Οι ζωές των πολιτών θα αλλάξουν ποιοτικά προς το καλύτερο. Οι διαδικασίες που μας προκαλούν δέος θα γίνουν απλές και άμεσες. Και ο Τουρισμός ως ο κατεξοχήν τομέας που υποστηρίζεται στον μέγιστο βαθμό από την ψηφιακή τεχνολογία, θα ευεργετηθεί ακόμα περισσότερο.

Βέβαια όλες αυτές οι πρωτοβουλίες θα ήταν μονομερείς εάν το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 δεν είχε προβλέψει άξονες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και την ενίσχυση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων. Σε όλη την επικράτεια θα δημιουργηθούν 200.000 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, η συνεχιζόμενη εξειδίκευση των εν γένει εργαζομένων και ειδικότερα στον τουρισμό θα βελτιώσει την απόδοση του τομέα.

Η σύνδεση τουρισμού και πρωτογενούς τομέα, ένας ακόμα άξονας του προγράμματος, εγγυάται την ποιότητα την οποία εμείς οι τουριστικοί επιδιώκουμε εδώ και χρόνια. Ευεργετική για τον Τουρισμό και τις τοπικές κοινωνίες είναι και  η αναβάθμιση των πολιτιστικών μνημείων και λοιπών πόρων. Στην ίδια λογική και η ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών μας όταν όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε καλοκαίρι δοκιμάζονται τα ενεργειακά τους όρια.

Η μεταρρύθμιση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με την τηλεϊατρική που θα προσφέρει κάλυψη και στα νησιά μας θα συμβάλουν στην γενικότερη αναβάθμιση των τουριστικών προορισμών της χώρας αλλά και στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών.

Από την πλευρά μας οι επιχειρηματίες του κλάδου και οι εργαζόμενοι, θα πρέπει να συνεργήσουμε και να συνεργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους.

Και αυτό είναι ίσως από τα πολυτιμότερα στοιχεία του προγράμματος, η ουσιαστική παρακίνηση για επιχειρηματική αλληλεγγύη, παραγωγικές συνεργασίες και κοινό όραμα για τον τόπο μας με επίκεντρο τον πολίτη και την ευημερία του.

* Ο Aνδρέας Φιορεντίνος είναι Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, ξενοδόχος-επιχειρηματίας, μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.