Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Μου είναι ακατανόητος όλος αυτός ο θόρυβος που ξέσπασε για πρόωρες εκλογές. Δε γνωρίζω πώς ξεκίνησε, αλλά σίγουρα κάνει ζημία στο κυβερνητικό έργο. Ο πρωθυπουργός είναι σαφής και ο κατηγορηματικός τρόπος που υποστηρίζει την εξάντληση της τετραετίας δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Μάλιστα, σε σταθερή βάση, αιτιολογεί αυτήν την απόφαση του και με όρους ηθικούς.

Προφανώς, αν υπαναχωρήσει θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα παρακάτω προβλήματα:

1.Θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να τον κατηγορήσει για αναξιοπιστία. Άλλα διεμήνυε, άλλα έκανε. Και δεν θα έχει άδικο!

2.Ο Α. Τσίπρας θα υποστηρίξει βασίμως πως «έσυρε» τον πρωθυπουργό σε εκλογές, ενώ θα εμφανιστεί ενισχυμένο το σενάριο της απόδρασης του δια των εκλογών.

3.Η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη δε διαθέτει ευλογοφανή πολιτική βάση. Για ποιο λόγο πάμε σε πρόωρες εκλογές; Το πολιτικό κλίμα δεν το διαμορφώνει η αντιπολίτευση, αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση. Ας ζητά ο Τσίπρας εκλογές. Η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της μέχρι τη λήξη της θητείας της.

4.Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία έχει μιαν αυτοδυναμία 158 εδρών. Για ποιο λόγο να εμπλακεί στην περιπέτεια των πρόωρων εκλογών, που μπορεί να οδηγήσει την πατρίδα μας στην ακυβερνησία ή και σε μείζονα πολιτική κρίση; Ας κυβερνήσει μέχρι τέλους με τους 158 βουλευτές.

5. «Μα προβλέπεται πολύ δύσκολος χειμώνας», είναι το γνωστό βλακώδες, επιτρέψτε μου να πω, επιχείρημα. Αν όντως ο χειμώνας είναι δύσκολος καλύτερα να τον διαχειριστεί μια κυβέρνηση με 158 έδρες και με ικανό καπετάνιο, παρά ένα αβέβαιο σε αποτελεσματικότητα κυβερνητικό σχήμα. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει πως είναι για τα δύσκολα.

6. Υπάρχει και η αντίθετη εκτίμηση, πως η κατάσταση σταδιακά θα αρχίσει να ομαλοποιείται, ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται, να πέφτουν στην αγορά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι ώστε στο τέλος της άνοιξης του 2023 να υπάρχει ένα σαφώς καλύτερο οικονομικό περιβάλλον.

7. Άφησα για το τέλος τον σοβαρότερο λόγο για την διενέργεια εκλογών του χρόνου τέτοια εποχή. Είναι οι σχέσεις μας με την Τουρκία που απαιτούν να υπάρχει μια κυβέρνηση με σταθερή πλειοψηφία, με δοκιμασμένα στελέχη που θα χειρισθεί οτιδήποτε ήθελε προκύψει. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για ένα δίμηνο ακυβερνησίας το φθινόπωρο ούτε για μια κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία ή με ένα ετερόκλιτο συμμαχικό σχήμα. Αυτή η κυβέρνηση αντιμετώπισε την απόπειρα «εισβολής» στον Έβρο, αυτή η κυβέρνηση εξοπλίζει την πατρίδα μας και αυτή η κυβέρνηση έχει κτίσει ένα πολύ ισχυρό διεθνές πλέγμα συνεργασιών και συμμαχιών. Συνεπώς, αυτή ας διαχειρισθεί την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά με τους 158 βουλευτές μέχρι το τέλος της θητείας της.

Προσωπικά δεν βρίσκω κανένα λόγο για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, παρά μόνον έναν. Από την στιγμή που ο Α. Τσίπρας είναι τόσο σίγουρος πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα, ας συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό να αλλάξει ΤΩΡΑ, με πάνω από 200 ψήφους ο εκλογικός νόμος και να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο με την ενισχυμένη του bonus των 50 εδρών. Αν είναι τόσο σίγουρος για τη νίκη του ας προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Θα επανορθώσει το έγκλημα που διέπραξε με την απλή αναλογική.