Είναι οι Σαμαρικοί οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Τσίπρα;

Ο Αντώνης ξεκίνησε κανονικό αντάρτικο στον Κυριάκο; Αν ναι, τότε η πολιτική σκηνή μας αποκτά ξαφνικά ενδιαφέρον. Έτσι κι αλλιώς αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει, ας εμφανιστεί τουλάχιστον μια εσωκομματική τέτοια ώστε να έχουμε με κάτι να ασχοληθούμε. Βεβαίως, κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει μια εσωκομματική πέτρα στο παπούτσι του, είναι ενοχλητική, αλλά καμιά φορά χρειάζεται κιόλας. Σε μια χώρα που όλοι διεκδικούν το κέντρο, η υπόθεση θυμίζει ποιος είναι ο κεντρώος.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί χαίρεται ο Σύριζα και χαμογελάει. Δεν καταλαβαίνει πως όταν ο Αντώνης παριστάνει τον ακροδεξιό, τον τουρκοφάγο και τον αδιάλλακτο, τότε αυτομάτως ο Κυριάκος αναδεικνύεται σε πόλο της μετριοπάθειας, της λογικής και της εθνικής σύνεσης; Κι έπειτα πως κολλάει ο καυγάς Σαμαρά-Μητσοτάκη με τον τρόπο που βλέπει ο Σύριζα την ΝΔ και την κυβέρνηση; Ως χθες ο Σύριζα δεν μας έλεγε ότι η κυβέρνηση είναι ακροδεξιά με νεοφιλελεύθερες πινελιές;

Ε, τότε πως γίνεται να της την πέφτει ο Σαμαράς; Τι έχουμε δηλαδή κατά την συριζαϊκή ανάγνωση; Εμφύλιο ακροδεξιών μέσα στην ΝΔ; Με ποιο διακύβευμα αλήθεια; Να το δουν εκεί στην Κουμουνδούρου, δεν είναι και πολύ πειστικό το σενάριο τους. Τώρα, αν εξανίστανται διότι στην ΝΔ υπάρχει μια πιο δεξιά και μια πιο κεντρώα πτέρυγα, τότε δεν μας είπαν τίποτα καινούριο. Αλλά μ’ αυτή την ανάλυση δεν βλάπτουν τον πρωθυπουργό (που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε αρμονία με τις διαθέσεις της πλειοψηφίας του κόσμου) αλλά τον ίδιο τους τον εαυτό.

Η πολυσυλλεκτικότητα δεν είναι πρόβλημα ή βαρίδι για τα μεγάλα κόμματα. Πλεονέκτημα είναι, αν όμως η ηγεσία τους έχει καθαρές επιλογές και δεν παλατζάρει πότε στην μια και πότε στην άλλη πλευρά. Ο Μητσοτάκης το 'χει καταφέρει εν πολλοίς αυτό στο κόμμα του, ο Τσίπρας δεν το 'χει καταφέρει γι' αυτό άλλωστε και πάει κατά διαόλου. Και ας αφήσουν κατά μέρος τις ελπίδες ότι η «ομάδα Σαμαρά» θα ξεσηκωθεί εναντίον του Κυριάκου και θα τον ρίξει, κάνοντας την δουλειά που είναι ανίκανος να κάνει ο Τσίπρας. Ποια ομάδα Σαμαρά; Για μετρήστε τους. Και κάντε τους κι ένα τεστ IQ. Πόσο βλάκες τους θεωρούν άραγε οι Συριζαίοι; Θαρρούν πως βρήκαν χρήσιμους ηλιθίους για να κάνουν την δουλειά τους; Ελάτε τώρα.