Ε. Γιαμαρέλλου: Όταν η μεταφυσική υπερισχύει της επιστήμης

Ε. Γιαμαρέλλου: Όταν η μεταφυσική υπερισχύει της επιστήμης

Με μεταφυσικούς όρους η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου επιχειρεί για μια ακόμη φορά να πείσει ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με την Θεία Κοινωνία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι όταν στην Ελλάδα υπήρχαν λεπροί, οι ιερείς τους κοινωνούσαν όπως και τους υπόλοιπους πιστούς χωρίς ποτέ να κολλήσει κανείς.

Σύμφωνα με την λοιμωξιολόγο και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, το «μυστήριο» υπερισχύει της επιστήμης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος από την Θεία Κοινωνία τον ιό.

«Επειδή πρόκειται για μυστήριο, δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης» δήλωσε η κ. Γιαμαρέλλου σήμερα στον ΣΚΑΙ.

«Εδώ δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης. Είναι η έννοια του Μυστηρίου, η οποία είναι πάνω από την επιστήμη και επηρεάζει την επιστήμη. Επομένως ή πιστεύεις ότι συμμετέχεις στο μεγαλύτερο Μυστήριο και δεν παθαίνεις τίποτα ή δεν πηγαίνεις να κοινωνήσεις αν φοβάσαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα επισημαίνει με κάθε τρόπο την ανάγκη λήψης μέτρων για την αποφυγή της διάδοσης της νόσους, η ίδια επέμεινε στην άποψη της, λέγοντας «είναι  κάτι που υπερβαίνει και το νου μας και τις απόψεις μας και τις σκέψεις μας, ασφαλώς και την υγεία μας, σε προφυλάσσει και στην υγεία σου, ούτε συζήτηση». 

Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος για κορονοϊό, όπως και για κανένα άλλο μικρόβιο».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην εποχή που υπήρχαν λεπροί στην Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ το ξέρετε ότι τότε που είχαμε τους λεπρούς στην Ελλάδα, οι ιερείς κοινωνούσαν τους λεπρούς μετά κοινωνούσαν άνθρωποι άλλοι και κανείς ποτέ δεν κόλλησε;»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κα. Γιαμαρέλλου διατυπώνει παρόμοιες απόψεις. Και τον Μάρτιο είχε υποστηρίξει ότι με την Θεία Κοινωνία δεν κινδυνεύει κανείς. Θέση που η Εκκλησία της Ελλάδος επιχείρησε να αξιοποιήσει και στην οποία στηρίζεται και τώρα ανακοινώνοντας πως θα ακολουθούνται τα περιοριστικά μέτρα που ορίζει η πολιτεία με εξαίρεση το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και η επιστήμη

Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι κατά πόσο οι προσωπικές θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν να υπερκαλύψουν την επιστημονική αλήθεια και έρευνα.

Καθώς και κατά πόσο ένας επιστήμονας, που καλείται να μιλήσει με βάσει την ιδιότητά του μπορεί να επικαλείται ένα Μυστήριο μεταφυσικό και να δηλώνει απευθυνόμενος στους πολίτες ότι δεν ισχύει η έννοια της επιστήμης. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για θέμα δημόσιας Υγείας όπως η πανδημία του κορονοϊού η οποία έχει προκαλέσει σε παγκόσμιο επίπεδο μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Η δε αναφορά της κ. Γιαμαρέλλου ότι κάποιος μπορεί να κοινωνήσει χωρίς τον φόβο να κολλήσει οποιοδήποτε μικρόβιο αλλά την επομένη να κολλήσει από κάποια άλλη δραστηριότητά του και να ενοχοποιήσει τη Θεία Κοινωνία προκαλεί επίσης ερωτήματα

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες έχουν εκφραστεί. Το «πίστευε και μη ερεύνα» πάντως δεν αναγράφεται στις γραφές. Οι δε επιστήμονες ορίζονται ακριβώς διότι ερευνούν και δεν σηκώνουν τα χέρια όταν αδυνατούν να βρουν λύσεις επικαλούμενοι την μεταφυσική.

Διαβάστε ακόμα:

- Ελ. Γιαμαρέλλου: Δεν θα κολλήσει κορονοϊό όποιος κοινωνήσει