Δύο πράγματα που πρέπει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κέρδισε, λέει, η Αριστερά για πρώτη φορά στην Κολομβία. Και; Αυτό τι σημαίνει; Ότι οι ηττημένοι κατά κράτος κομμουνιστές επιστρέφουν; Σε αυτό επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας; Δεν μας προκαλεί εντύπωση. Ο μύθος της Αριστεράς πρέπει με κάποιον τρόπο να διατηρηθεί. Και όταν δεν έχει κανείς προτάσεις για τα σύγχρονα προβλήματα, είναι υποχρεωμένος να δημιουργεί μύθους. Το 2015 ήταν η Βενεζουέλα, το 2022 είναι η Κολομβία. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι Νότια Αμερική…

Αυτό είναι το μόνο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει την ψήφο των Ελλήνων; Ότι η Αριστερά κέρδισε στην Κολομβία; Προσπαθούν να μας πουν ότι υπάρχει ένα κύμα αλλαγής σε όλο τον πλανήτη, ότι ηττάται κατά κράτος ο νεοφιλελευθερισμός. Ότι η Αριστερά είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί η ακρίβεια. Λες και τον πόλεμο στην Ουκρανία τον προκάλεσε ο… νεοφιλελευθερισμός και όχι ο ομόσταβλος Πούτιν. Είναι τόσο μεγάλη η ψυχολογική τους ανάγκη να ηττηθεί ο καπιταλισμός που είναι αποφασισμένοι να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα. Η ακρίβεια είναι ο μεγάλος τρομοκράτης των κοινωνιών. Όπως αλήθεια είναι ότι οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν σε έναν μεγάλο βαθμό την κρίση. Όχι χωρίς απώλειες. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αυξήσεις του ρεύματος, τη νύφη θα την πληρώσουν εκείνοι που περίμεναν αυτούς τους πόρους. Αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχουν λύσεις. Επώδυνες μεν, αλλά υπαρκτές. Εκείνοι που έχουν σαφώς μικρότερες δυνατότητες είναι οι μικρότερες χώρες.

Ένα από τα λάθη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ότι δεν ανέδειξε από την πρώτη ημέρα τους υπαίτιους της μεγάλης καταστροφής των εισοδημάτων της Ελλήνων. Επέτρεψε έτσι στους λαϊκιστές και στους τσαρλατάνους της πολιτικής να ισχυρίζονται ότι για την ακρίβεια φταίει ο… Μητσοτάκης! Ωδή στο ψεύδος!

Είναι απαραίτητο να γίνουν δύο πράγματα. Το ένα να αναληφθεί δράση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πειστούν οι γραφειοκράτες να πάρουν μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων. Θα πειστούν στο τέλος, επειδή το πρόβλημα αφορά τους πάντες και όχι μόνο τους… τεμπέληδες του νότου. Και το δεύτερο να γίνει σαφές και στον τελευταίο κάτοικο αυτής της χώρας ότι για την ακρίβεια φταίνε οι χασάπηδες που αιματοκύλησαν την Ουκρανία. Και ύστερα ας πανηγυρίζουν οι Τσιπραίοι για τη νίκη της Αριστεράς στην Κολομβία και για την ήττα του Μακρόν. Διότι στη Γαλλία δεν έχασε το κέντρο. Κέρδισε κυρίως η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]