Δώρο Χριστουγέννων

Οι επαγγελματίες της επικοινωνίας διδασκόμαστε από τη δουλειά μας δύο αλήθειες, αξιωματικού χαρακτήρα: Η πρώτη είναι ότι η αδυναμία οργάνωσης του χρόνου στο μέλλον, πάνω στο ημερολόγιο, είναι συνώνυμη της παράλυσης.  Η δεύτερη είναι ότι το πιο σκληρό νόμισμα διαχρονικά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, είναι βέβαια η εμπιστοσύνη.

Όποιος δεν κατάφερε να εμπεδώσει αυτά τα δύο αξιώματα τη χρονιά που μας πέρασε, θα έχει μια ακόμα ευκαιρία το α’ μισό της επόμενης.

Μια μόνο ματιά στο οπτικοποιημένο διάγραμμα του εθνικού σχεδίου εμβολιασμών, αρκεί για να αισθανθεί κανείς για πρώτη φορά μετά από μήνες ότι πατάει και στα δυο του πόδια. Επιτέλους το ημερολόγιο ξαναγίνεται πρόγραμμα με χρονικά ορόσημα και μεταμορφώνεται σε οδικό χάρτη εξόδου από την υγειονομική κρίση. Μπορεί οι μήνες μέχρι την άνοιξη να είναι υπολογίσιμος χρόνος όμως δεν θα περιμένουμε, πλέον, αποκλεισμένοι στα τυφλά, χωρίς να ξέρουμε πότε όλο αυτό θα τελειώσει.

Προφανώς και δεν θα ξεμπερδέψουμε εν μία νυκτί αλλά το πρόγραμμα του εμβολιασμού δείχνει πλέον σαφώς την έξοδο από το τούνελ.

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό είναι η διαδικασία να τηρηθεί ευλαβικά και η Πολιτεία να σεβαστεί ακόμα και τα πιο ψιλά γράμματα της δεοντολογίας. Ο εμβολιασμός οργανώνει το χρόνο ο οποίος όμως θα αγοραστεί με το σκληρό νόμισμα της εμπιστοσύνης.

Η εμπιστοσύνη δεν περιορίζεται μόνο στο εμβόλιο. Οι πολίτες πρέπει να αισθανόμαστε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν ευνοημένοι που θα προηγηθούν στη σειρά. Αφενός κάτι τέτοιο είναι μάταιο γιατί άσχετα από το πότε ο καθένας θα εμβολιαστεί η κανονικότητα θα βγει μέσα από την ανοσία της αγέλης. Αφετέρου, θα είναι αυτοκτονικό τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την ελληνική πολιτεία και τους θεσμούς συλλήβδην.

Μπορούμε λοιπόν να περάσουμε τις γιορτινές μέρες πιο ήρεμοι. Υποψιασμένοι πλέον για τα καλά ότι στην εποχή της ρευστότητας οι προβλέψεις είναι κενές νοήματος αλλά και ανακουφισμένοι που για τους επόμενους μήνες υπάρχει πρόγραμμα με σαφή τα ορόσημα. Τι άλλο καλύτερο να περιμένει κανείς αυτά τα Χριστούγεννα.