Δημιουργήστε επιχειρήσεις, όχι νέες οργανικές θέσεις στο δημόσιο

Πόσοι νέοι έχουν μία καλή επιχειρηματική ιδέα; Μπορούμε να τους δώσουμε από 100.000 ή 200.000 ευρώ για να την υλοποιήσουν; Δεν θα τα χαρίσουμε! Δάνειο θα είναι, μία επένδυση στην καινοτομία και στους νέους ανθρώπους. Η χώρα χρειάζεται το μυαλό και την ενέργεια νέων και δημιουργικών ανθρώπων. Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα κάνει τους περισσότερους διορισμούς. Δεν είναι αυτό το στοίχημα.

Αναρωτιούνται πολλοί τι συνέβη με την Τουρκία ή το Ισραήλ. Δεν πρόκειται για μέγα φιλοσοφικό ζήτημα. Οι άνθρωποι εκεί σκέφτηκαν διαφορετικά μετά από το σοκ μεγάλων οικονομικών κρίσεων, τόλμησαν και τα κατάφεραν. Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι και η Ελλάδα θα έβρισκε αναγκαστικά διέξοδο στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες αμέσως μετά από την κρίση. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Να μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Δεν έχουμε μετακινηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2010. Δεν υπάρχουν μηχανισμοί που να προωθούν την επιχειρηματικότητα και κυρίως αυτή των νέων ανθρώπων. Έχουν γίνει πράγματα, αλλά αυτά παραμένουν αποσπασματικά. Δεν αλλάζουν την συνολική εικόνα.

Το αντίθετο! Υπάρχουν και σε αυτή την κυβέρνηση υπουργοί που κρατούν τεφτέρι πόσους διορισμούς έκαναν για να τους χρησιμοποιήσουν στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση! Ο παλαιοκομματισμός ζει και βασιλεύει και σε αυτή την κυβέρνηση. Όχι όσο σε άλλες, αλλά αυτή η παραδοχή μοιάζει με παρηγοριά στον άρρωστο. Και πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την γραφειοκρατία, για παράδειγμα, αν το μυαλό του είναι στην εξασφάλιση της επανεκλογής του; Εδώ χρειάζονται άνθρωποι που θα κάνουν το ακριβώς ανάποδο. Θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτά που απαιτούνται να γίνουν, έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα επανεκλεγούν. Υπάρχουν, άραγε, τέτοιοι «ήρωες» σε αυτή την κυβέρνηση;

Κι επειδή ο πόλεμος εναντίον της γραφειοκρατίας είναι μία μάχη που έχει χαθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ας δοκιμάσουν, τουλάχιστον, σε μία άλλη μάχη: Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων. Δημιουργήστε νέες επιχειρήσεις, όχι νέες οργανικές θέσεις στο δημόσιο. Δεν είναι εύκολο. Το πώς θα αξιολογήσει κανείς τις προτάσεις, πώς θα βοηθήσει τους νέους να κτίσουν τις επιχειρήσεις τους. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολα projects. Η επιτυχία, γενικά, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αλλά στο τέλος αυτά μένουν, οι επιτυχίες στα δύσκολα. Τα άλλα, τα εύκολα, οι διορισμοί και τα ρουσφέτια, γρήγορα ξεχνιούνται. Αλλιώς το ΠΑΣΟΚ θα ήταν για πάντα κυβέρνηση.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]