Χάνουν τις καρέκλες τους και νιώθουν σαν έκπτωτοι άγγελοι

Χάνουν τις καρέκλες τους και νιώθουν σαν έκπτωτοι άγγελοι

Ένα από τα πράγματα που σας απασχολεί είναι πώς πάει η κυβέρνησή σας. Ποια είναι η δημόσια εικόνα της. Κύριε Πρόεδρε, η σύγκριση με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι φυσικό να σας δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας. Και αυτό, διότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με τους ανεκδιήγητους. Η κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου δεν έχει σχέση με εκείνη του Παύλου Πολάκη. Και αυτό το βλέπουν όλοι, ακόμη και οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Επίσης, κάθε κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της απολαμβάνει την αποδοχή του κοινού. Είναι ο λεγόμενος μήνας του μέλιτος.

Αν πάντως μείνετε σε αυτήν την πρώτη εικόνα και έχετε ως μέτρο σύγκρισης την κυβέρνηση Τσίπρα, οδηγείστε με μαθηματική ακρίβεια σε μεγάλη αστοχία. Και ναι μεν η πρώτη εικόνα είναι το «ευκολάκι», το σύνηθες και κατά κάποιον τρόπο «δικαιολογημένο» λάθος για κάθε νέα κυβέρνηση, αφού η ίδια η ζωή θα σας επαναφέρει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη νέα ισορροπία που θα απαιτήσει η πραγματικότητα, αλλά η σύγκριση της δικής σας κυβέρνησης με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα αποτελεί για εσάς έναν ύπουλο εχθρό.

Έπειτα από δύο ή τρεις μήνες ο κόσμος θα έχει ξεχάσει τι ακριβώς συνέβη τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι στη φύση των ανθρώπων αυτό και δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Οι πολίτες έχουν υποστεί διάφορα από τη διακυβέρνηση Τσίπρα και γι'' αυτό άλλωστε τον τιμώρησαν. Αυτό που περιμένουν, λοιπόν, είναι να δουν τι θα κάνετε εσείς στη δική σας διακυβέρνηση. Αν επιμείνετε στη σύγκριση με την κυβέρνηση Τσίπρα θα έχετε ρίξει τον πήχη αρκετά χαμηλά. Θα έχετε κερδίσει στα σημεία εκείνη την κυβέρνηση, αλλά στην πραγματικότητα αυτό έχει ήδη συμβεί. Η κυβέρνηση εκείνη έχει ηττηθεί στις εκλογές. Αντιπολίτευση όμως σήμερα δεν είναι η κυβέρνηση του 2015-2019 του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ένας νέος Τσίπρας που είναι ήδη έτοιμος να υποσχεθεί τα πάντα.

Από τον Δεκέμβριο ή από τον Ιανουάριο, κύριε Πρόεδρε, το κοντέρ μηδενίζει. Ο κόσμος θα ξεχάσει τα ψέματα του Τσίπρα της περιόδου 2015-2019 και θα αρχίσει να μετράει το πόσο έχει βελτιωθεί η καθημερινότητά του. Θα αρχίσει, δηλαδή, ένα σκληρό καθημερινό πρεσάρισμα σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που συνέβη με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μετά τα... μέλια. Και είναι το σημείο εκείνο στο οποίο τελικά κρίνονται οι πρωθυπουργοί. Στο πόσο βελτιώθηκε η καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Στο ελληνικό πρωθυπουργικοκεντρικό πολιτικό σύστημα, κύριε Πρόεδρε, η κάθε κυβέρνηση δεν έχει άλλον αντίπαλο παρά μόνο τον εαυτό της. Η κάθε κυβέρνηση τρέχει στον στίβο μόνη της. Κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα και μία μεγάλη παγίδα! Η θεσμική αδυναμία του πολιτικού συστήματος να προκαλέσει εξελίξεις σε περίπτωση που μία κυβέρνηση δεν τυγχάνει της λαϊκής αποδοχής, δημιουργεί στις κυβερνήσεις την αίσθηση της παντοδυναμίας. Το γεγονός της «ατιμωρησίας» δημιουργεί αυτόματα και την αίσθηση της «αθανασίας». Γι'' αυτό και τα μέλη των ηττημένων κυβερνήσεων νιώθουν σαν έκπτωτοι άγγελοι...

Οι περισσότεροι πολιτικοί απαξιώνουν τα μικρά και απλά προβλήματα των πολιτών. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτά τα μικρά θα καθορίσουν το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησής σας. Δεν σας λέω να μην ασχοληθείτε με τα μεγάλα. Κάθε άλλο. Είστε υποχρεωμένος να ασχοληθείτε με τα μεγάλα. Αλλά δεν πρέπει να αγνοήσετε και τα μικρά.

Θα σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μία κυρία μου έστειλε ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μέσα απ'' αυτό έμαθα ότι δεν μπορεί να πληρώσει μέσω e-banking τη δόση, ύψους 200 ευρώ τον μήνα, από ρύθμιση του νόμου Κατσέλη! Εργάζεται, λοιπόν, στην Αγγλία και υποχρεώνεται κάθε δύο μήνες να έρχεται στην Ελλάδα, να διαθέτει 500 ευρώ για να πληρώσει αυτοπροσώπως, όπως λένε οι διατάξεις του κράτους που διοικείτε, τα συνολικά 400 ευρώ των δύο μηνών της ρύθμισης! Τρελά πράγματα!

Και τι να κάνει ο κάθε υπουργός; Να τρέχει πίσω από αυτά τα «μικρά»; Φυσικά! Να κόψει τη μεγάλη έκθεση στις τηλεοράσεις και να αφιερώσει αυτήν τη μία ώρα την ημέρα για να λύνει όλα αυτά τα μικρά και ανόητα του ελληνικού Δημοσίου. Να προσπαθεί να κάνει πιο εύκολη, πιο καλή τη ζωή των ανθρώπων. Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι στο πλαίσιο μιας εκστρατείας με τίτλο «Κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη».

Μικρά τα λέμε, κύριε Πρόεδρε. Αλλά δεν είναι μικρά. Είναι η ζωή των ανθρώπων. Τα άλλα, τα μεγάλα, δεν φαίνονται αμέσως. Αργούν. Και οι άνθρωποι θέλουν άμεσα αποτελέσματα και έχουν δίκιο. Τους έχουν κουράσει τα μεγάλα λόγια. Όπως επίσης έχουν κουραστεί και από την αυταρέσκεια της εξουσίας. Εσείς δεν πρέπει να πέσετε σε αυτή την παγίδα, όπως έπεσαν σχεδόν όλοι οι προκάτοχοί σας...

Μη συγκρίνεστε, κύριε Πρόεδρε, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση αρίστων αξίζει να συγκρίνεται με τις καλύτερες κυβερνήσεις που έχουν περάσει από τη χώρα. Όπως για παράδειγμα με την κυβέρνηση του Εθνάρχη. Όταν θέλουμε να αγγίξουμε την κορυφή χρειάζεται να ανεβάζουμε τον πήχη.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.