Αυτός δεν είναι Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας. Είναι… πρακτορείο ειδήσεων!

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας  Αλέξανδρος Διακόπουλος είχε δηλώσει αρχές Αυγούστου ότι «άλλο η Ελλάδα και άλλο η Κύπρος», για να αναγκαστεί στην συνέχεια να ανασκευάσει. Έπειτα ακολούθησε σιωπή ασυρμάτου κι έτσι γλιτώσαμε νέες ανασκευές. Μέχρι χτες που ο κ. Διακόπουλος αποφάσισε επί της ουσίας να βγάλει ψεύτρα την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες. Αυτός δεν είναι σύμβουλος Ασφαλείας. Είναι πρακτορείο ειδήσεων!

Ο κ. Διακόπουλος ρωτήθηκε για το αν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει κάνει έρευνες. Κι ο ίδιος απάντησε: «Έχει κάνει έρευνες. Το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο όμως. Έχει κάνει έρευνες, να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του, όμως, δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες. Όταν εμείς το "σηκώσαμε" ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό και σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Μαρκάρει την περιοχή του. Από 'κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Και ρωτάμε ευθέως. Αυτός ο άνθρωπος είναι ακόμη σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας του Πρωθυπουργού; Δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί; Εκτός κι αν δεν έχει καταλάβει ακόμη τι ακριβώς είπε. Σε μία κρίσιμη ώρα που όλοι προσπαθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ο άνθρωπος που έχει μία τόσο ευαίσθητη θέση λέει στον «αέρα» της τηλεόρασης κάτι που έρχεται σε κόντρα της κυβερνητικής θέσης. Αποδυναμώνει έτσι την κυβερνητική πολιτική. Ως σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να μιλάει μόνο αν του το επιτρέπει ο κ. Μητσοτάκης. Κατά συνέπεια η στάση του δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Να το πούμε χωρίς περιστροφές: Ο κ. Διακόπουλος είναι η δεύτερη φορά (τρίτη αν συνυπολογίσουμε και τις δηλώσεις του για τους Κινέζους)  που κάνει ένα σοβαρό φάουλ και εκθέτει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά. Την πρώτη φορά με την δήλωσή του για την Κύπρο. Την δεύτερη τώρα. Είναι σαφές ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μάλιστα σε μία περίοδο που τα εθνικά μας θέματα είναι στην πρώτη γραμμή και οι θέσεις μας πρέπει να είναι πεντακάθαρες. Όχι μόνο για τους διεθνείς οργανισμούς και τις ξένες κυβερνήσεις που μας παρακολουθούν, αλλά και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα στρατευμένα μας παιδιά. Τι να υποθέσουν, άραγε, με αυτά που λέει ο κ. σύμβουλος;

Όσο για την διευκρινιστική του δήλωση; Καλύτερα να μην την έκανε. Δυστυχώς γι' αυτόν οι δηλώσεις έγιναν στην τηλεόραση και όχι σε κάποιον κλειστό κύκλο ανθρώπων για να μπορεί να τους βγάλει όλους τρελούς.

Κανονικά θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί ο ίδιος. Κι αφού δεν είχε την ευθιξία, να τον απολύσουν. Αλλά αφού θέλουν να τον έχουν, ας τον υποχρεώσουν, τουλάχιστον, να μην μιλάει. Όταν τελειώσουν όλα ας βγάλει και τα απομνημονεύματά του. Αλλά τώρα ακούνε όλοι όσοι ενδιαφέρονται. Κι όχι μόνο τα τηλεοπτικά «διαγγέλματα», αλλά και τις όποιες συζητήσεις τους αφορούν και οι οποίες δεν μπορούν να γίνονται με αφελή τρόπο από αφελείς ανθρώπους.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]