Από τα διπλά βιβλία του Πολάκη στα «δωράκια» του Αλ. Τσίπρα

Από τα διπλά βιβλία του Πολάκη στα «δωράκια» του Αλ. Τσίπρα

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι γεγονός, πέραν κάθε αμφισβητήσεως, πως ο πρωθυπουργός παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας της Βουλής, αποδεχόμενος δώρο άνω των 200 ευρώ. Γιατί οι δωρεάν διακοπές που έκανε στο σκάφος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας κόστισαν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Αν, μάλιστα, δεν το δήλωσε και στο «πόθεν έσχες» έχει και ποινικές κυρώσεις.

Αυτή η ρύθμιση έχει θεσπισθεί, ώστε να αποφεύγονται τυχόν μεροληπτικές συμπεριφορές πολιτικών προσώπων υπέρ των δωρητών τους.

Όμως, ο πρωθυπουργός την ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού—που ας σημειωθεί έφερε σημαία ξένης χώρας—την διόρισε πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων και στην συνέχεια την πρότεινε για να εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ας σημειωθεί πως οι πρέσβεις εκ προσωπικοτήτων λαμβάνουν τον μισθό του πρεσβευτή, εκτός αν παραιτηθούν της αμοιβής.

Με απλά λόγια καραμπινάτη συναλλαγή. Do ut des.

Στην προκειμένη περίπτωση η ποινική διάσταση της υποθέσεως διαπλέκεται με την πολιτική διάσταση. Είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Εχω την εντύπωση πως η δημοκρατική αντιπολίτευση έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης, υποβαθμίζοντας το ποινικό.

Αυτό είναι λάθος. Οι παραβατικές συμπεριφορές πολιτικών, και μάλιστα πρωθυπουργών, θα πρέπει να αναδεικνύονται, ώστε να μην επαναλαμβάνονται. Αν η ατιμωρησία επικρατήσει στα υψηλά κλιμάκια της πολιτικής, τότε τι θα πρέπει να γίνει στις χαμηλότερες βαθμίδες της κοινωνίας;

Πολύ δε περισσότερο που ο πρωθυπουργός είχε κάνει σύνθημα του « να τελειώνουμε με το παλιό» και συνεχώς επικαλείτο σκάνδαλα και παραβατικές συμπεριφορές των «προηγουμένων».

Τώρα συνελήφθη με την γίδα στην πλάτη.

Η υπόθεση αυτή έβλαψε όσο δεν μπορούμε να φαντασθούμε την εικόνα του πρωθυπουργού και αυτό έγινε αντιληπτό από την αντίδραση του. Διέκοψε άρον –άρον την περιοδεία του για να εξαγγείλει τα γνωστά μέτρα. Τα δε στελέχη του βρίσκονται σε μια προφανή αδυναμία, καθώς καλούνται να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα στην βάση τους, που είναι αλλιώς διαπαιδαγωγημένη.

Με απλά λόγια ένας ήδη τραυματισμένος πρωθυπουργός έγινε, με την υπόθεση του κότερου, πολυτραυματίας. Σακατεύθηκε εντελώς, λίγες ημέρες πριν την τριπλή εκλογική αναμέτρηση.

Επί πλέον κλήθηκε να υπερασπιστεί στην Βουλή έναν υπουργό που με την διαχρονική συμπεριφορά του έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα το να υπερασπίζεται κάποιος τον Πολάκη είναι χαμένη υπόθεση. Κι όμως ο πρωθυπουργός, για τους λόγους που έχουν εκτεθεί επαρκώς, το πράττει.

Πέραν όλων των άλλων ίσως να συγκινήθηκε ο Α. Τσίπρας και για την ομολογία του Πολάκη πως όταν ήταν δήμαρχος τηρούσε διπλά βιβλία. Με απλά λόγια ξεγελούσε τους ελεγκτές.

Ο Α.Τσίπρας προφανώς πιστεύει πως στην χυδαιότητα του υπουργού του καθρεφτίζεται ένα κομμάτι της κοινωνίας. Αυτοί που συγχέουν την ντομπροσύνη και την παλικαριά με τον κουτσαβακισμό και τον ψευτοτσαμπουκά.

Του διαφεύγει όμως κάτι. Αυτά τα λούμπεν στοιχεία σιχαίνονται τα σκάφη και τους σκαφάτους. Αλλωστε ένας «γνήσιος» και «λαϊκός» δεν καπνίζει πούρα.

Αυτά είναι για τους φλώρους, όπως λένε.

Και ο πρωθυπουργός εκτέθηκε και σε αυτήν την κατηγορία των πολιτών και θα πληρώσει.