Αναβάλλεται ένα στα δύο χειρουργεία, σενάρια παράτασης του lockdown

Αναβάλλεται ένα στα δύο χειρουργεία, σενάρια παράτασης του lockdown

Μεγάλη ταλαιπωρία με μακριές λίστες αναμονής επιφυλάσσουν για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα οι κλυδωνισμοί που υφίσταται το υγειονομικό σύστημα της χώρας από τα… απόνερα της πανδημίας, καθώς ήδη αναβάλλεται το 40% των χειρουργικών επεμβάσεων σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το «Γ. Γεννηματάς» και το «Ιπποκράτειο».

Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ οι νέες διαγνώσεις νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η υπέρταση. Στο προσεχές διάστημα, εκφράζονται φόβοι ότι οι αναβολές στις χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να είναι ακόμα περισσότερες, με συνέπεια να δημιουργούνται πολύμηνες λίστες αναμονής για την πραγματοποίηση τους στο απώτερο μέλλον, με τους ηλικιωμένους ασθενείς να αγωνιούν για το πότε θα έρθει η σειρά τους και για το αν θα προλάβουν να χειρουργηθούν.

Λόγω των ειδικών μέτρων που λαμβάνονται από την Πολιτεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι εφεδρείες των νοσοκομείων, την σύσταση από το υπουργείο Υγείας να περιοριστούν κατά 80% οι προγραμματισμένες επεμβάσεις και τις ελλείψεις σε αίμα που καθημερινά μεγαλώνουν (γιατί έχει πληγεί πολύ η Αιμοδοσία), οτιδήποτε δεν αφορά έκτακτο περιστατικό ή ογκολογικό χειρουργείο αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας.

«Μόνο στο πρώτο κύμα της πανδημίας εκτιμάται ότι παγκοσμίως αναβλήθηκαν τουλάχιστον 2,5 εκατ. χειρουργικές επεμβάσεις, που οι περισσότερες αφορούσαν σε ογκολογικά περιστατικά» αναφέρει στο Liberal.gr ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Ιωάννης Καραϊτιανός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ογκολογίας.

Από το πρώτο κύμα μέχρι σήμερα, έρευνα με την συμμετοχή 356 νοσοκομείων και από τις 5 ηπείρους (και από την Ελλάδα) φανέρωσε ότι το 40% των ογκολογικών ασθενών παρουσίασε επιδείνωση στον καρκίνο τους (από μικρή βλάβη έως και μετάσταση) και 1 στους 10 έχασε τουλάχιστον ένα κύκλο χημειοθεραπείας. «Το πιο συγκλονιστικό εύρημα ωστόσο αφορά στην μείωση κατά 40% των νέων διαγνώσεων καρκίνων στην πατρίδα μας το 2020 σε σχέση με το 2019» τονίζει ο Ιωάννης Καραϊτιανός. Επειδή η εμφάνιση καρκίνου δεν μπορεί να μειώθηκε σε τέτοιο βαθμό η μόνη λογική εξήγηση είναι πως οι πολίτες τον τελευταίο χρόνο έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό το προληπτικό τσεκ-απ.

Από την καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, πηγές του Liberal.gr αναφέρουν πως η διακοπή της εθελοντικής Αιμοδοσίας λόγω της covid έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην διενέργεια των χειρουργείων, καθώς υπάρχουν επεμβάσεις που απαιτούν πολλές φιάλες αίματος. Πέραν της διστακτικότητας του κόσμου να πάει στο νοσοκομείο, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα δημιουργούν επιπλέον εμπόδια για την πραγματοποίηση εθελοντικών Αιμοδοσιών και το γεγονός πως εκτός της Αττικής κι άλλες περιοχές μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για ενδεχόμενη επιβολή σκληρού lock down διογκώνει το πρόβλημα. Αν σε αυτό προσθέσουμε φήμες και απόψεις επιστημόνων ότι το lock down θα παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου, είναι φανερό πως: Σαν βγεις στον πηγαιμό για το χειρουργείο, θα είναι μακρύς ο δρόμος…