field_kentriki_fotografia
Ακούνητοι στη θέση τους παρέμειναν οι πρωταγωνιστές της πυρκαγιάς στο Μάτι

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής που πρωταγωνίστησαν τη μοιραία βραδιά της τραγωδίας στο Μάτι αναβαθμίστηκαν ή παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ κάποιοι που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, απομακρύνθηκαν ή έπεσαν σε δυσμένεια, τονίζει μιλώντας στο liberal.gr o Νίκος Χανιάς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στον απόηχο των όσων περιγράφει το εισαγγελικό πόρισμα για τη τραγωδία και τους διαλόγους-σοκ των αρμοδίων, ο κ. Χανιάς αποκαλύπτει ότι κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Ιανουαρίου στη Πυροσβεστική, ο Αρχηγός του Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, και ένας εκ των 20 κατηγορούμενων, διατήρησε στις θέσεις τους τα βασικά στελέχη που διαχειρίσθηκαν τη κρίση τη τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου, και στη περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

«Το μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα ίδια ακριβώς πρόσωπα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χανιάς. 

Στον αντίποδα, όπως λέει, αξιωματικοί που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυννενοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Ερωτηθείς αν επτάμισι μήνες μετά, έχουμε διδαχθεί κάτι από τη τραγωδία, απαντά ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση στο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, και δεν αποκλείει να ζήσουμε σύντομα και άλλες τραγωδίες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Ποιες πτυχές της τραγωδίας στο Μάτι εκτιμάτε ότι δεν έχουν φωτιστεί ακόμη παρά το αποκαλυπτικό εισαγγελικό πόρισμα;

Είναι γεγονός ότι ο εισαγγελικό πόρισμα είναι απολύτως κατατοπιστικό, έχει διερευνήσει σε βάθος και φέρνει στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία και αποκαλυπτικούς διαλόγους. 

Εκείνο που χρήζει περαιτέρω ανάδειξης είναι οι πολιτικές ευθύνες. Το γεγονός ότι παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει από την πρώτη στιγμή την υπόθεση και να παραπλανήσει για τις διαστάσεις της τραγωδίας, και μόνο η καρατόμηση αμέσως μετά των τότε επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και της Πολιτικής Προστασίας, απέδειξε ότι οι ισχυρισμοί ότι «όλα έγιναν καλώς», δεν έστεκε. 

- Τον περασμένο Αύγουστο είδαμε να καρατομείται ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Σ.Τερζούδης, ωστόσο ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο τότε επιχειρησιακός υπαρχηγός Β. Ματθαιόπουλος, ο οποίος ένα μήνα μετά την τραγωδία, προήχθη σε αρχηγό του Σώματος…

Εδώ είναι μια πτυχή που χρήζει ανάδειξης. Έρχεται δηλαδή η ίδια η κυβέρνηση, με μια κεντρική πολιτική απόφαση, που φέρει τις υπογραφές των μελών του ΚΥΣΕΑ, και επιλέγει για την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος τον άνθρωπο, ο οποίος ήταν εκείνη τη μοιραία βραδιά ο επιχειρησιακός αρχηγός. Σημειωτέον ότι ο ίδιος βρίσκονταν εκείνη τη νύχτα στο συντονιστικό κέντρο, δεν είχε φυσική παρουσία στο Μάτι, όταν μόνο και μόνο η ιδιότητά του, δηλαδή του επιχειρησιακού αρχηγού, αυτό επιβάλει. Ο επιχειρησιακός αρχηγός είναι παρών στον τόπο της πυρκαγιάς, προκειμένου να οργανώνει τις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζει επί τόπου όλες τις παραλείψεις. Και παρ' όλα αυτά, αντί η κυβέρνηση να του επιρρίψει τις ευθύνες που του αναλογούν, εκείνη τον προήγαγε σε αρχηγό του Σώματος. 

- Πιστεύετε ότι μετά την τραγωδία, και την απόλυτη ασυνεννοησία που προκύπτει από το ίδιο το πόρισμα ότι επικρατούσε εκείνο το βράδυ, έγινε μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα η ανάλογη εκκαθάριση προσώπων για τις ευθύνες τους στη διαχείριση της κρίσης;

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ετήσιες κρίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2019, παρέμειναν στις θέσεις τους, αφενός ο Αρχηγός του Σώματος, κ. Ματθαιόπουλος, αφετέρου ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

Διατηρήθηκαν δηλαδή στις θέσεις τους τα δύο στελέχη της Πυροσβεστικής στην περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι και συνέβησαν ανυπολόγιστες ζημιές. Το μήνυμα που στέλνει η παραπάνω κίνηση είναι ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος έκανε και τις κρίσεις, εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και για τη νέα αντιπυρική περίοδο, αυτήν του έτους 2019.

Με άλλα λόγια στον τόπο της καταστροφής, η ηγεσία της Πυροσβεστικής παραμένει ακριβώς η ίδια και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς.

Όσο για τον υψηλόβαθμο αξιωματικό στον οποίο ανήκει η φράση «μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα... Τα όρνια να μείνουν εκεί», στις πρόσφατες κρίσεις παρέμεινε και αυτός στο Σώμα.

Στο Σώμα παρέμεινε και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το γνωστό «199», Αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος μετακινήθηκε από το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα. 

Σημειωτέον ότι κάποιοι από τους παραπάνω συγκαταλέγονται στα 20 πρόσωπα, εναντίον των οποίων η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού σε Μάτι-Νέο Βουτσά-Ραφήνα.

- Στον αντίποδα αληθεύει ότι κάποιοι από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είχαν πρωταγωνιστήσει στις ενέργειες κατάσβεσης, και επιχειρούσαν να δώσουν τη πραγματική εικόνα, εντέλει καρατομήθηκαν; 

Είμαι και εγώ γνώστης παραπόνων από συναδέλφους που προσπάθησαν μετά την τραγωδία να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυνεννοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, και απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Στον αντίποδα κάποιοι άλλοι, επειδή δέχτηκαν να συγκαλύψουν την πραγματική εικόνα, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ή και ευνοήθηκαν. 

- Τι έχουμε διδαχθεί επτάμισι μήνες μετά; Τότε για παράδειγμα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο ως σήμερα δεν έχει συμβεί κάτι…

Είναι γεγονός ότι έχουμε μείνει στα παχιά λόγια και κάποιοι θεωρούν όσο περνούν οι μήνες ότι η υπόθεση θα ξεχαστεί και δεν θα μας απασχολήσει ξανά κάτι παρόμοιο. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, όπως έχω ξαναπει οι ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό παραμένουν και είναι τεράστιες, και αν δεν σκύψει η πολιτεία πάνω στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, φοβάμαι ότι η τραγωδία θα επαναληφθεί κάπου άλλου, και ίσως σύντομα. Τίποτα δεν έχει αλλάξει άλλωστε επί της ουσίας επτάμισι μήνες μετά την πυρκαγιά.

* Ο Νίκος Χανιάς, είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος