Ο καιροσκοπισμός της Αριστεράς και τα «παιχνίδια» με τις πορείες θα φέρουν έκρηξη κρουσμάτων
Αχιλλέας Γραβάνης

Ο καιροσκοπισμός της Αριστεράς και τα «παιχνίδια» με τις πορείες θα φέρουν έκρηξη κρουσμάτων

Κάνει λάθος η Αριστερά αν νομίζει ότι κερδίζει στην κοινωνία, καλώντας επί τόσες εβδομάδες σε διαδηλώσεις.

Αν πάει άσχημα ο χειρισμός της πανδημίας θα πέσει η χώρα όχι η κυβέρνηση, τονίζει στο Liberal ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης που εκτιμά ότι οι πορείες του τελευταίου μήνα θα καθυστερήσουν σημαντικά την αποκλιμάκωση του 3ου κύματος πανδημίας.

Μιλά για εγκληματική ανευθυνότητα όσων καλούσαν τόσο καιρό σε πορείες, για πολιτικό καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που καλούσε σε διαδηλώσεις και μάλιστα υποστήριξης δολοφόνων τρομοκρατών, με τίμημα που πληρώνουν οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι μαθητές από την παράταση των lockdown, μια «συμπεριφορά ανεξέλεγκτου απολυταρχισμού, όπως λέει, η απόλυτη λατρεία της κατάκτησης της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα».

«Δεν άκουσα μια δημόσια δήλωση της Αριστεράς για αυτήν την αχαρακτήριστη συμπεριφορά της οργάνωσης πάρτυ και εκδηλώσεων διασκέδασης με εκατοντάδες συμμετέχοντες δίχως μάσκες, δίχως αποστάσεις, σε ευθυμία και κατανάλωση αλκοόλ σαν να μην συμβαίνει τίποτα στη χώρα», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Τι επιπτώσεις εκτιμάτε ότι προκαλούν στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας οι πορείες των τελευταίων εβδομάδων;

Είναι εγκληματική ανευθυνότητα όσων καλούν σε κινητοποιήσεις της νεολαίας, σε πολιτικές εκδηλώσεις στις γειτονιές και οργανώνουν διαδηλώσεις, σε καιρό πανδημίας και με το εθνικό σύστημα υγείας στα όρια του, τους υγειονομικούς αποκαμωμένος από την τεράστια προσπάθεια 14 μηνών.

Εκτιμώ ότι οι πορείες των τελευταίων εβδομάδων, που δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στα επιδημιολογικά δεδομένα, θα καθυστερήσουν δυστυχώς σημαντικά την αποκλιμάκωση του 3ου κύματος πανδημίας.

Οι νέοι άνθρωποι έχουν την μεγαλύτερη κινητικότητα, πολλοί δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα προστασίας ως δήλωση αντισυμβατικότητας και αντίστασης στην όποια εξουσία.

Όμως, η κινητικότητα τους βοηθά στην διασπορά του ιού στο βάθος της κοινωνίας στα σπίτια τους, στους φίλους τους και βέβαια στους ηλικιωμένους ανθρώπους τους που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι διαδηλώσεις, οι εκδηλώσεις στις γειτονιές, τα πάρτυ επιτείνουν την διασπορά της λοίμωξης και αναιρούν την τεράστια κοινωνική, οικονομική και υγειονομική προσπάθεια της χώρας να βγει από το lockdown. Το τίμημα αυτών των συμπεριφορών το πληρώνουν οι άνεργοι, οι επαγγελματίες, οι μαθητές γιατί η χώρα μένει κλειστή για περισσότερο χρόνο.

- Βλέπετε πολιτική ευθύνη πίσω από το κάλεσμα σε πορείες και συγκεντρώσεις;

Θα περίμενα η έντονη πολιτικοποίηση της νεολαίας που επιδιώκεται από τα κόμματα της Αριστεράς να αφορά στην εμπέδωση της κοινωνικής υπευθυνότητας.

Είμαστε ακόμη σε πόλεμο: Κρυβόμαστε από τον εχθρό, στρατευόμαστε στην ανάσχεση του, έχουμε μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Οι διαδηλώσεις σήμερα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του εχθρού εκ των έσω. Με έχει σοκάρει ο πολιτικός καιροσκοπισμός της Αριστεράς και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν μέσω πανδημίας, που υποτίθεται έχει στις τάξεις της ανθρωπιστές.

- Πού αποδίδεται αυτή την στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά της «κυβερνώσας» Αριστεράς;

Καταρχήν με έχει προβληματίσει η οργανωμένη στοχοποίηση ανθρώπων της επιστήμης, της τέχνης, όχι μόνο της οικονομίας γιατί διαφωνούν μαζί της.

Με έχει ανησυχήσει ο συγχρωτισμός της με την τρομοκρατία και τους ανθρώπους της.

Μια συμπεριφορά ανεξέλεγκτου απολυταρχισμού, η απόλυτη λατρεία της κατάκτησης της εξουσίας με οποιοδήποτε τίμημα. Με σοκάρει επίσης η αφωνία η ακόμη χειρότερα η συμπόρευση σε αυτήν την εγκληματικά ανεύθυνη συμπεριφορά ακόμη και των μυαλωμένων ανθρώπων της.

Επιστήμονες, πολλοί γιατροί, που είναι πολιτικά κοντά της να υποστηρίζουν ακόμη και να προτείνουν διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας. Και μάλιστα διαδηλώσεις υποστήριξης δολοφόνων τρομοκρατών.

Δεν άκουσα μια δημόσια δήλωση της Αριστεράς για αυτήν την αχαρακτήριστη συμπεριφορά της οργάνωσης πάρτυ και εκδηλώσεων διασκέδασης με εκατοντάδες συμμετέχοντες δίχως μάσκες, δίχως αποστάσεις, σε ευθυμία και κατανάλωση αλκοόλ σαν να μην συμβαίνει τίποτα στη χώρα.

Η Αριστερά της συλλογικής δράσης και των κοινωνικών ευαισθησιών να αδιαφορεί για τον άκρατο φιλοτομαρισμο, για την αποθέωση της εγκληματικής αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο χάριν της διασκέδασης, όταν δίπλα μας χάνονται ζωές, αδιαφορώντας για την μεγαλειώδη θυσία των υγειονομικών μας να προστατεύσουν την δημόσια υγεία, λειτουργώντας στην ουσία εναντίον των προσπαθειών τους.

Κάνει λάθος η Αριστερά αν νομίζει ότι κερδίζει στην κοινωνία με αυτή την συμπεριφορά. Αν πάει άσχημα ο χειρισμός της πανδημίας θα πέσει η χώρα όχι η κυβέρνηση. Θα μας πάρει ο διαβολος όλους και την Αριστερά μαζί. Θα επικρατήσουν οι ακραίες, αλλοπρόσαλλες, χυδαίες πολιτικές φωνές. Ήδη αναπτύσσονται αυτές οι επικίνδυνες για την χώρα πολιτικές διεργασίες.

Είναι κρίμα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μάθει από την ευθύνη της διακυβέρνησης και λειτουργεί ακόμη ως κόμμα γρουπουσκουλο.

Τα κόμματα εξουσίας εστιάζουν την αντιπολίτευση σε παραγωγικές προτάσεις και εμπεριστατωμένη υπεύθυνη κριτική στο κυβερνητικό έργο, δεν επενδύουν πολιτικά στην διάλυση, στο χάος, στο αίμα.

Και επιτέλους ας σταματήσουν αυτόν τον ιδιότυπο ρατσισμό κατά της αστυνομίας. Ρατσισμό δηλαδή κατά νέων ανθρώπων, παιδιών φτωχών οικογενειών που βάζουν το κεφάλι τους στον ντορβά για 800-900 ευρώ διακινδυνεύοντας τη ζωή τους κάθε μέρα προκειμένου να προστατεύσουν την ασφάλεια μας, την ζωή μας. Η κοινωνία τα βλέπει όλα αυτά και θα αποδώσει τις ευθύνες εν καιρώ εκλογών.

- O ΕΜΑ δηλώνει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού με το εμβόλιο Astra Zeneca υπερισχύουν των κινδύνων. Ποια η γνώμη σας;

Έχει απόλυτο δίκιο. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, τα μακροχρόνια προβλήματα υγείας που μένουν σε κάποιους ασθενής από την μόλυνση με τον κορωνοιο είναι χιλιαπλασιες περιπτώσεις σε σύγκριση με πολύ σπάνια συμβάντα ελάχιστα σε αριθμό που οφείλονται σε κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο.

Τις παρενέργειες των εμβολίων τις γνωριστούμε πλέον αρκετά καλά όχι από τις κλινικές δοκιμές τους σε λίγες χιλιάδες εθελοντών αλλά από τον εμβολιασμό δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων!

- Τι θα συμβουλεύατε να κάνει έναν πολίτη που πρόκειται να εμβολιαστεί αύριο με εμβόλιο AstraZeneca; Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι 14 χώρες της ΕΕ έχουν παγώσει το πρόγραμμα εμβολιασμών με εμβόλια AstraZeneca ; Είναι αμιγώς υγειονομικοί οι λόγοι ή μήπως υπάρχουν και πολιτικοί ;

Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι αυτής της απόφασης πολλών ευρωπαϊκών χωρών, όμως δεν βασίζεται σε τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Με ενοχλεί που αγνοούν τον κατεξοχήν Ευρωπαϊκό οργανισμό αδειοδότησης φαρμάκων τον ΕΜΑ, τον οποίο θεωρώ εξαιρετικά αυστηρό και αξιόπιστο. Για το πρόσφατο θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca και την πιθανότητα συσχέτισης του με περιπτώσεις θρομβώσεων θα ήθελα να δώσω τις εξής πληροφορίες:

Η ετήσια συχνότητα της επικίνδυνης εν τω βαθει θρόμβωσης (DVT) είναι περίπου 1:1000 στους ενήλικες. Στον γενικό πληθυσμό ανεμβολίαστων θα αναμέναμε σε μια βδομάδα περίπου 20 περιπτώσεις DVT. Στις 10.000 γυναίκες που είναι σε αντισύλληψη οι 3-9 θα εμφανίζουν θρόμβωση. Παρουσιάστηκαν 30 περιπτώσεις DVT σε 5.000.000 εμβολιασμούς ενηλίκων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ορθώς συνιστούν την συνέχιση των εμβολιασμών με το εμβόλιο, γεγονός με το οποίο συμφώνησε σήμερα ομόφωνα και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων μας.

Εν τούτοις, οι ειδικοί για τα εμβόλια του Paul-Ehrlich-Institut της Γερμανίας παρατηρούν στις περιπτώσεις μια ειδική μορφή πολύ σπάνιας θρόμβωσης εγκεφαλικής φλέβας σε συσχέτιση λειτουργική ανεπάρκεια αιμοπεταλίων να εκδηλώνεται τις πρώτες μέρες μετά το εμβόλιο AstraZeneca.

Αφορά επομένως πολύ σπάνιες περιπτώσεις που χρήζουν λεπτομερούς περιγραφής για την προστασία με την αποφυγή εμβολιασμού με το συγκεκριμένο εμβόλιο αυτών ακριβώς των ελάχιστων ατόμων. Αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Την άποψη μου αυτή δημοσιεύσατε χθες στο Liberal και σας ευχαριστώ.

Η συμβουλή μου στους συμπολίτες μας που έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους δίχως καθυστέρηση. Αυτό εξάλλου κάνουν αυτές τος μέρες και άτομα της οικογένειας μου.