Νέα επίθεση σε Ελλάδα με λίστα δήθεν παραβιάσεων κατά της μειονότητας
AP
AP

Νέα επίθεση σε Ελλάδα με λίστα δήθεν παραβιάσεων κατά της μειονότητας

Νέα επίθεση εξαπέλυσε στη χώρα μας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου   ισχυριζόμενος ότι «επιμένει να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

«Φιλοξενήσαμε τα αξιότιμα μέλη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου της μουσουλμανικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στην Άγκυρα», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τσαβούσογλου. «Δεν αφήσαμε ποτέ μόνους στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, δεν θα τους αφήσουμε ποτέ!»

Την ανάρτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ συνόδευε μάλιστα και μία λίστα με τις «παραβιάσεις», που – σύμφωνα με την Άγκυρα – διαπράττει η Ελλάδα σε βάρος της «τουρκικής» μειονότητας στην περιοχή.

Πιστός στο τουρκικό αφήγημα περί καταπάτησης δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της Θράκης, γίνεται αναφορά από την παρεμπόδιση της χρήσης του χαρακτηρισμού «τουρκική», μέχρι το ότι δεν επιτρέπει στη μειονότητα την εκλογή των θρησκευτικών της εκπροσώπων.

Τροφοδοτεί τον ανθελληνισμό στα τουρκικά ΜΜΕ

Οι δηλώσεις - απειλές του Τσαβούσογλου έχουν ως αποτέλεσμα την τροφοδότηση του ανθελληνικού κλίματος  στα τουρκικά ΜΜΕ, που επιδίδονται σε μια ενορχηστρωμένη προπαγάνδα που εστιάζει κυρίως στην κατηγορία για στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. 

Σε εκπομπή του CNN Turk, ο αναλυτής Χασάν Γιαλτσίν σχολίασε, απαντώντας σε ερώτηση «αν η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τω νησιών σημαίνει πόλεμο και αν υπάρχει αιτία πολέμου», πως οι πρόσφατες στρατιωτικές ασκήσεις της Αθήνας σε Ρόδο και Λέσβο «αποτελούν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο», επαναλαμβάνοντας το τουρκικό αφήγημα για τα νησιά.

«Η άσκηση που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Λέσβο είναι ένα βήμα πριν από τον πόλεμο. O πολιτικός στόχος της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση αυτών των νησιών. Όχι μόνο να μην κάνει στρατιωτικές ασκήσεις, δεν πρέπει να υπάρχουν καθόλου όπλα. Οι Συνθήκες αυτό λένε» σχολίασε ο Γιαλτσίν, τονίζοντας πως η Άγκυρα: «Δεν έχει άλλες επιλογές».

«Δεν μένουν άλλες επιλογές για την Τουρκία. Για αυτό και η Τουρκία δηλώνει ‘‘εξαντλείς τις επιλογές στη συνέχεια αυτού μπορούμε να έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά’’. Όταν Έλληνας δημοσιογράφος στην Πράγα ρώτησε στον πρόεδρο μας ‘‘αν εχετε σκοπό να κάνετε εισβολή στα νησιά’’ ο ίδιος δήλωσε ‘‘ναι, σωστά καταλάβατε’’. Πράγματι, δηλώνουμε πως μπορούμε να πάμε στα νησιά» δήλωσε.

Ίδιο κλίμα και στο Haber Turk, με τη δημοσιογράφο Μελτέμ Ατζέτ να επαναλαμβάνει δημοσίως τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κατά της χώρας μας.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στις στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Ο Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρουμάνο ομόλογό του απάντησε τονίζοντας πως 'όποιος σπέρνει θύελλες, θερίζει θύελλες. Και αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη, τότε θα κάνουμε αυτό που πρέπει μια νύχτα ξαφνικά».

Τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προβάλλουν τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πηχυαίους τίτλους στο ίδιο φιλοπολεμικό πνεύμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μ. Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του χθες Τρίτη τόνισε, πως αν δεν φύγουν τα όπλα από τα ελληνικά νησιά, η Άγκυρα θα αμφισβητήσει την κυριαρχία τους, επαναλαμβάνοντας πως: «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά».