Τούρκος υπ. Εσωτερικών: Η συνεργασία μας με τον Δ. Καιρίδη στο μεταναστευτικό είναι ισχυρή

Τούρκος υπ. Εσωτερικών: Η συνεργασία μας με τον Δ. Καιρίδη στο μεταναστευτικό είναι ισχυρή

Τηλεφωνική επικοινωνία για το μεταναστευτικό με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και τον Βούλγαρο Υπουργό Εσωτερικών Καλίν Στογιάνοβ αποκάλυψε ότι είχε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά. 

Σύμφωνα με το TRT Haber ο Γερλικαγιά γνωστοποίησε ότι η επικοινωνία τους έγινε μέσω WhatsApp και επισήμανε πως υπάρχει ισχυρή συνεργασία με τον Έλληνα ομόλογό του στο θέμα της μετανάστευσης και μάλιστα γνωστοποίησε πως συζητούν με Ελλάδα και Βουλγαρία για το πώς θα εμποδίζεται η πρόσβαση των προσφύγων και των μεταναστών από τα χερσαία σύνορα και πως ανάλογες συζητήσεις γίνονται για τοΝ περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης και στη θάλασσα.

«Η αμοιβαία συνεργασία μας με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου και τον υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, καθώς και με τη συνδρομή των νομαρχών των Σαράντα Εκκλησιών και της Αδριανούπολης, είναι ισχυρή. Αυτό που λέμε είναι να μην υπάρχουν παράτυποι μετανάστες από εμάς προς εκεί και από εκεί προς εμάς από ξηράς.

Και οι ακτοφυλακές των χωρών συζητούν αντίστοιχα και από θαλάσσης. Θεωρούμε ότι όταν τα χερσαία σύνορα στεγανοποιούνται, τότε (οι πρόσφυγες/μετανάστες) στρέφονται προς τη θάλασσα. Θα βελτιώσουμε και εκεί τη συνεργασία. Οι αρμόδιοι μας βρίσκονται σε συνομιλίες με τους ομολόγους τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εσωτερικών ο Βούλγαρος ομόλογός του θα επισκεφθεί την Τουρκία  στις 10 Οκτωβρίου, ενώ δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η ημερομηνία επίσκεψης του αρμόδιου Έλληνα Υπουργού για το μεταναστευτικό.

Τέλος, δίδοντας στοιχεία για το μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ότι απελάθηκαν 42.875 μετανάστες από 1η Ιουνίου έως 22 Σεπτεμβρίου και πως άλλοι 105.488 έληξε η άδεια παραμονής τους, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα και επέστρεψαν στη χώρα προέλευσής τους, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέτρεψε την είσοδο σε 70.796 μετανάστες.