«Σύννεφα» στις σχέσεις Ελλάδας - Ιράν

«Σύννεφα» στις σχέσεις Ελλάδας - Ιράν

Της Κύρας Αδαμ

Σύννεφα μαζεύτηκαν στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν προτού καν ξεκινήσει η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην Τεχεράνη.

Ο κ. Κοτζιάς φαίνεται ότι προσπάθησε να μεταβεί από το Ισραήλ όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, απ'' ευθείας στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές όμως διεμήνυσαν ότι δεν δέχονται κανένα αεροσκάφος που προέρχεται από το FIR Τελ Αβίβ, διότι τον θεωρούν κλειστό εχθρικό χώρο και προέτρεψαν την ελληνική αντιπροσωπεία να ακολουθήσει άλλη οδό.

Στοιχειώδης γνώση της περιοχής όμως, εφ' όσον το Ισραήλ θεωρεί ως υπ'' αριθμόν ένα εχθρό του το Ιράν και αντιστρόφως, επιτάσσει υπουργός κυβέρνησης όσο φιλική και αν αισθάνεται αυτή απέναντι στην Ιερουσαλήμ αλλά και στην Τεχεράνη, να μην συνδέει απ'' ευθείας τις δυο επισκέψεις, λες και πρόκειται για διαδρομή ανάμεσα σε Αθήνα – Λευκωσία, η Βρυξέλλες – Παρίσι.

Επιπλέον η φερόμενη ως φράση του ΥΠΕΞ από το Ισραήλ ότι οι εχθροί του Ισραήλ είναι και εχθροί της Ελλάδας φαίνεται ότι έχει ήδη επιβαρύνει την ατμόσφαιρα της επίσκεψης.

Το σοβαρότερο και πλέον επιβαρυντικό στοιχείο είναι η στάση που διάλεξε να κρατήσει η Αθήνα σε πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ που αφορούσε ευθέως το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ύστερα από αίτημα της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε σε ψηφοφορία να αναγνωριστούν ως τρομοκρατικές οργανώσεις, ομάδες που δρουν στη Συρία και εμμέσως ή αμέσως υποστηρίζουν το καθεστώς Ασσάντ. Στις ομάδες αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, οι οποίοι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο τμήμα του ιρανικού στρατού.

Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που υπερψήφισε το σχετικό αίτημα, αν και οι ΗΠΑ ή η Γαλλία επέλεξαν την αποχή…

Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο ο κ. Κοτζιάς κατά την άφιξη του στην Τεχεράνη να επιθεωρήσει άγημα των Φρουρών της Επανάστασης, που ο ίδιος θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση...

Η πρώτη επίπτωση αυτών των αστοχιών φαίνεται να είναι η μετάθεση για την άνοιξη της επίσκεψης Τσίπρα στην Τεχεράνη, η οποία προετοιμαζόταν για τις αρχές του χρόνου.

Και όμως, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι επένδυε πολλά στον τομέα της ενεργείας και των επιχειρήσεων στην Τεχεράνη, τώρα που υπάρχει η αμερικανο-ιρανική προσέγγιση...

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισαν στο liberal.gr ότι η Ελλάδα υπερψήφισε μεν την σχετική απόφαση, «απέσυρε την συγκηδεμόνευση» δε, ύστερα από προφορικές οδηγίες του ΥΠΕΞ.

Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα δεν συμφώνησε- συγκηδεμόνευσε το Σχέδιο της σχετικής απόφασης σε ότι αφορά στο Ιράν, δείχνοντας ότι δεν είναι επισπεύδουσα χώρα, στη συνέχεια όμως υπερψήφισε στο σύνολό της την ίδια απόφαση.

Οι ίδιοι διπλωματικοί κύκλοι εξήγησαν ότι στην Εθνική Δήλωση η Ελλάδα διευκρίνισε ότι δεν συμμερίζεται το σύνολο των στοιχείων, αλλά τελικώς συμμορφώθηκε με τη γενικότερη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.