Προκλητική η Yeni Safak: Η Ελλάδα αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά στο Αιγαίο

Προκλητική η Yeni Safak: Η Ελλάδα αποστρατιωτικοποιεί τα νησιά στο Αιγαίο

«Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν τους έχει παραχωρηθεί», υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία επικαλείται πηγές, χωρίς να τις κατονομάζει, ενώ κάνει λόγο για «βήματα εξομάλυνσης, τα οποία ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές του Φεβρουαρίου, ενισχύθηκαν περαιτέρω με τη συνάντηση του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΟΗΕ».

Η τουρκική εφημερίδα μιλάει για μια «κίνηση- έκπληξη από την Αθήνα» και υποστηρίζει ότι «αναμένονται θετικές εξελίξεις στο θέμα των νησιών, το οποίο αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, μέχρι τη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο».

«Η διαμάχη για το Αιγαίο, είναι ένα από τα πιο σοβαρά και σύνθετα ζητήματα της ατζέντας και επηρεάζει άμεσα τα χωρικά ύδατα, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα περίπου 152 νησιών, νησίδων και βράχων. Το καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων με αβέβαιο νομικό καθεστώς στο Αιγαίο, δεν καθορίστηκαν στις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947.Το πρόβλημα των νησιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από την επιθυμία της Ελλάδας να έχει υπό την κατοχή της όλα τα νησιά, τις νησίδες και τις βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Ανατολίας, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Εξαιτίας της διαφοράς περί EGEAYDAAK, δεν έχει επιτευχθεί λύση σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός των περιοχών θαλάσσιας και εναέριας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα και τα θέματα εναέριου χώρου», σημειώνει προβάλλοντας τα τουρκικά επιχειρήματα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Ακόμα αναφέρεται στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της χώρας μας λέγοντας ότι «η Ελλάδα αποφάσισε τους τελευταίους μήνες να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία απέναντι στην Τουρκία, παρήγγειλε αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία και τα ανέπτυξε στο νησί Λιμένι, λίγες ώρες μακριά από την Τουρκία. Παρομοίως, στο νησί της Σάμου, το πλησιέστερο νησί στην Τουρκία, εκατοντάδες Έλληνες στρατιώτες είναι τοποθετημένοι σε 4 βάσεις. Υπάρχουν επίσης συστήματα που ανήκουν στις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεγίστη, τη Χίο, την Πάτμο, τα Ψαρά, τους Αρκιούς, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, την Καλόλιμνο, την Ψέριμο, τη Σύμη, τη Στρογγυλή Μεγίστης και τη Ρω, που είναι επίσης πολύ κοντά στην Τουρκία», ισχυρίζεται 

Και ακολούθως επικαλείται άγνωστες πηγές που υποστηρίζουν ότι «στη νέα περίοδο σχέσεων των δύο χωρών, η τοποθέτηση πυρομαχικών στα νησιά, τα οποία ήταν εξοπλισμένα στο παρελθόν, έχει σταματήσει και με τις θετικές αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την κατάσταση στα νησιά»...

 

 

 

Διαβάστε Περισσότερα