ΕΠ
Νέα πρόκληση από την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Αποκάλεσε τους πολίτες της «Μακεδόνες»

Νέα πρόκληση από την πρόεδρο της Β. Μακεδονίας: Αποκάλεσε τους πολίτες της «Μακεδόνες»

ΕΠ

Επιμένει στην προκλητική ρητορική της η πρόεδρος της Β. Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα η οποία πριν δύο ημέρες αφαίρεσε από την επίσημη ιστοσελίδα της προεδρίας την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και σήμερα προχώρησε σε μια ακόμη χρήση του όρου «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτηριστικά σε ανάρτησής της στο «Χ» μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πάπα στο Βατικανό,  «ευχαρίστησε εκ μέρους όλων των Μακεδόνων πολιτών» για τη σταθερή υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Ήταν τιμή μου να γνωρίσω τον Ποντίφικα σήμερα. Ευχαρίστησα την Αγιότητά του για την αποφασιστικότητά του να επιδιώκει την ειρήνη στον κόσμο και να υπερασπίζεται τους φτωχούς του κόσμου. Εκ μέρους όλων των πολιτών της Μακεδονίας τον ευχαρίστησα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε χαρακτηριστυικά η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας, δίπλα στο οικόσημο, έπαψε να αναγράφεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας»

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία «MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας τη Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Στο ίδιο μήκος πνεύματος και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος την Τετάρτη έκανε  χρήση του όρου «Μακεδονία» στις επίσημες συναντήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη της Αυστρίας Μάρτιν Πάμερ, έγραψε στο Facebook:

«Χθες, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Τίμτσο Μούτσουνσκι, είχαμε συνάντηση με τον Αυστριακό Πρέσβη Μάρτιν Πάμερ. Ευχαρίστησα τον κ. Πάμερ για τη στήριξη που λαμβάνει η "Μακεδονία" από την Αυστρία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι άριστες σχέσεις "Μακεδονίας" και Αυστρίας στον οικονομικό τομέα θα προωθηθούν και θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Τονίστηκε επίσης το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της εγκληματικότητας που θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της μελλοντικής κυβέρνησης».