Ιρανική πρεσβεία στην Ελλάδα: Το φορτίο πετρελαίου του Pegas θα  επιστραφεί

Ιρανική πρεσβεία στην Ελλάδα: Το φορτίο πετρελαίου του Pegas θα επιστραφεί

H ιρανική πρεσβεία στην Ελλάδα σήμερα, με tweet της, αντέδρασε στην είδηση για την δικαστική ανατροπή στην κατάσχεση του πετρελαικού φορτίου του τάνκερ Lana ανοικτά της Καρύστου. 

Σύμφωνα με ανεπίσημη μετάφραση, o πρέσβης Αχμάντ Ναντέρι αναφέρει ότι «το Ελληνικό Εφετείο θα ακυρώσει την αρχική δικαστική απόφαση για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου και, με τη χάρη του Θεού, ολόκληρο το φορτίο πετρελαίου θα επιστραφεί.»

Προσθέτει δε ότι «το θέμα παραμένει στην ατζέντα των εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για να εξασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της απόφασης. Η προστασία των δικαιωμάτων του ιρανικού λαού είναι η κόκκινη γραμμή μας.»

Το δικαστήριο της Χαλκίδας ανέτρεψε την Τετάρτη προηγούμενη δικαστική απόφαση που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους φορτίου πετρελαίου από το υπό σημαία Ιράν δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, το Ιράν άσκησε επίσης έφεση κατά της αρχικής δικαστικής απόφασης.