ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός θα επιχειρεί «παντού» όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει

ΗΠΑ: Ο αμερικανικός στρατός θα επιχειρεί «παντού» όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους στη Νότια Σινική Θάλασσα «παντού όπου» το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει, δήλωσε στο Πεκίνο ο ναύαρχος Harry Harris, λίγες ημέρες μετά τη διέλευση πολεμικού πλοίου της Αμερικής κοντά στα νησιά των οποίων η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία.

«Τα διεθνή ύδατα και ο διεθνής εναέριος χώρος ανήκουν σε όλους» και δεν μπορούν να είναι «υπό την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας» τόνισε ο ναύαρχος Harris, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα.

«Ο στρατός μας θα συνεχίσει να πετά, να πλέει (σε θαλάσσιες οδούς) και να επιχειρεί παντού οπουδήποτε το διεθνές δίκαιο μας το επιτρέπει. Η Νότια Σινική Θάλασσα δεν αποτελεί ούτε θα αποτελέσει εξαίρεση», δήλωσε σύμφωνα με το κείμενο ομιλίας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Το αντιτορπιλικό USS Lassen έπλεε στις 28 Οκτωβρίου σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από τα τεχνητά νησιά που κατασκεύασε το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα, στο αμφισβητούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι.

Το Πεκίνο είχε αντιδράσει με οργή καταγγέλλοντας «παράνομη εισβολή, χωρίς την άδεια της Κίνας» και «απειλή για την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια των συμφερόντων της». Η Κίνα θεωρεί χωρικά της ύδατα τη ζώνη των 12 μιλίων γύρω από τα νησιά που κατασκεύασε πάνω σε νησιά τα οποία μερικές φορές μόλις που διακρίνονται.

Το Πεκίνο διεκδικεί δικαιώματα σχεδόν σε όλη τη Νότια Σινική Θάλασσα, βάσει κυρίως μιας οριοθέτησης που διακρίνεται με διακεκομμένες γραμμές στους κινεζικούς χάρτες της δεκαετίας του 1940. Πρόκειται για ένα θέμα που αποτελεί αιτία έντασης στις εδαφικές διαφορές με τους γείτονές της.

Οι διεκδικήσεις αυτές, τις οποίες απορρίπτουν οι ΗΠΑ, χαρακτηρίζονται «διφορούμενες» από τον ναύαρχο Harris.

Την κυριαρχία επί του αρχιπελάγους Σπράτλι, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες ακατοίκητα νησάκια και υφάλους, διεκδικεί επίσης το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και οι Φιλιππίνες, σύμμαχος της Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται πραξικόπημα από τον κινεζικό γίγαντα το οποίο θα του επιτρέψει να έχει τον έλεγχο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς παγκοσμίως, από την οποία διακινείται κυρίως το ένα τρίτο των παγκόσμιων φορτίων πετρελαίου.

Ο ναύαρχος Harris είχε, ωστόσο, κάποια εκφράστηκε θετικά για τον διάλογο μεταξύ των κινεζικών και αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων. «Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν μια επερχόμενη σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας. Δεν συμφωνώ με αυτή την απαισιόδοξη άποψη», παρατήρησε ο ναύαρχος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλά θέματα στα οποία οι δύο χώρες βρίσκουν ένα κοινό έδαφος».

 Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP