Ερντογάν: Η παραπομπή Μενέντεζ ευκαιρία να επιταχύνει η διαδικασία για τα F-16

Ερντογάν: Η παραπομπή Μενέντεζ ευκαιρία να επιταχύνει η διαδικασία για τα F-16

H παραπομπή του Μπομπ Μενέντεζ αποτελεί την ευκαιρία για την Τουρκία να προχωρήσει την υπόθεση των F16 στο αμερικανικό Κογκρέσο, δήλωσε  στους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ από την Κωνσταντινούπολη.

Ειδικότερα, ο Ερντογάν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δήλωσε ότι: «Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας σχετικά με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Mπομπ Μενέντεζ εναντίον της χώρας μας. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φινταν θα παρακολουθήσει τώρα στενά αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στην Αμερική πριν από τρεις τέσσερις ημέρες. Αυτές οι συνομιλίες είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αλλά τώρα, θα ήταν ωφέλιμο να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε ευκαιρία και να συναντηθούμε ξανά μαζί του».
 
Με αυτόν τον τρόπο, ίσως έχουμε την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη διαδικασία όσον αφορά τα F-16. Όχι μόνο για τα F-16, αλλά για όλα τα άλλα θέματα, ο Μενέντεζ και αυτοί με τη νοοτροπία του κάνουν ενέργειες  παρεμπόδισης εναντίον μας. Η έξοδος του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το θέμα των F-16 δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα διαχειριστεί τους τομείς που πρέπει να διαχειριστούν.  

Αναμένουμε πλέον ξεκάθαρη απάντηση από τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε το θετικό αποτέλεσμα που περιμένουμε χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Ακόμη και αυτό το θέμα μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είσαι μια αυτάρκης χώρα όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία. Ήμασταν στην ίδια κατάσταση πριν σχετικά με το UAV-SİHA. Τότε συνέβαινε το θέμα του Predator. Παρόλο που το χρειαζόμασταν, δεν μπορέσαμε να το πάρουμε από τον σύμμαχό μας. Τι κάναμε; Κατασκευάσαμε τα δικά μας UAV. Δεν σταματήσαμε, φτιάξαμε SİHA, φτιάξαμε TİHA, φτιάξαμε Kızılelma, φτιάξαμε Hürkuş, φτιάξαμε Atak... Τώρα χρειαζόμαστε F-16, αλλά από την άλλη, εργαζόμαστε για την παραγωγή του μαχητικού μας νέας γενιάς αεροπλάνο, Kaan.».

Σύμφωνα με το Reuters, ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε ότι  το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για την επικύρωση της υποψηφιότητάς της, εφόσον αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα. «Αν (οι ΗΠΑ) τηρήσουν την υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα τηρήσει την δική του υπόσχεση επίσης. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας», είπε χαρακτηριστικά.

Την επομένη της επίσκεψής του στον αζερικό θύλακα του Ναχιτσεβάν και την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το σχέδιο του επονομαζόμενου διαδρόμου του Ζανγκεζούρ που θα ενώνει τον αζερικό θύλακα με το Αζερμπαϊτζάν περνώντας μέσα από το έδαφος της Αρμενίας (ή του Ιράν) πρέπει να ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξήγησε ότι, αν η Αρμενία δεν δεχθεί να επιτρέψει το άνοιγμα του διαδρόμου μέσα από το έδαφός της, το Ιράν διάκειται θετικά απέναντι στην ιδέα να επιτρέψει το άνοιγμα του διαδρόμου μέσα από το ιρανικό έδαφος.

Σχετικά με τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ανταποδώσει στη συνέχεια την επίσκεψη.
 

Διαβάστε Περισσότερα