Η Τουρκία θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως «αντίποινα» στην Ελλάδα
Daily Sabah

Η Τουρκία θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως «αντίποινα» στην Ελλάδα

Στη θέληση της Τουρκίας να «χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο» μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάδας, αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Daily Sabah, η οποία κάνει λόγο για κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

«Αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος, η Τουρκία ξεκίνησε τη δική της πρωτοβουλία για τη χαρτογράφηση παρόμοιων πάρκων στην περιοχή, σε μια κίνηση «tit-for-tat» («οφθαλμόν αντί οφθαλμού»)», γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη Τούρκο αξιωματούχο.

Η πηγή αυτή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε, σύμφωνα με την Daily Sabah, ότι «το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας θα σχεδιάσει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή».

«Η Ελλάδα θα δημιουργήσει τα πάρκα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», αναφέρει η εφημερίδα σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της χώρας μας και προσθέτοντας ότι η εξαγγελία από την ελληνική ηγεσία «επικρίθηκε δριμύτατα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα».

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας», προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή «θεωρείται από την Άγκυρα "fait accompli"».

«Το τελευταίο περιστατικό της διαμάχης για το θαλάσσιο πάρκο αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις» σχολιάζει η εφημερίδα. 

«Μονομερής κίνηση»

«Η μονομερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση με την Τουρκία, μεταφράζεται σε εδαφοποίηση μέσω της οριοθέτησης και της ρύθμισης χρήσης πόρων σε αυτή τη γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή. Τα θαλάσσια πάρκα, οριοθετημένα πάρκα που απομονώνουν μια συγκεκριμένη περιοχή για να επιτύχουν οικολογική βιωσιμότητα και να επιτρέψουν θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής, μπορούν να αποτελέσουν πεδίο συνεργασίας ή αμφισβήτησης, ακόμη και περιφερειακών συγκρούσεων. Το θέμα είναι ευαίσθητο, δεδομένου ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει σαφείς οδηγίες για τη διασυνοριακή θαλάσσια διατήρηση», γράφει η Daily Sabbah.

«Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία άλλων και να εδραιώσουν κυριαρχία επί θαλάσσιου χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Σε αυτό το σημείο, η εφημερίδα αναφέρεται στη συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων, το 1996, για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, την προστατευόμενη περιοχή Turtle Island Heritage Protected Area στη Θάλασσα Σουλού. Γράφει ότι «στο πλαίσιο αυτό, συνήφθη μνημόνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

«Συνεπώς, η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα από κοινού διαχείρισης υπό διαφύλαξη περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μετά από διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε συνέχεια της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία».

«Όταν η Τουρκία χαρακτήρισε την κίνηση ως "τετελεσμένο", η Ελλάδα ανταπάντησε ότι η Άγκυρα "πολιτικοποιεί ένα καθαρά περιβαλλοντικό ζήτημα", αν και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι "η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο"», σημειώνεται στο δημοσίευμα.