Xρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση νευρικότητας και χαμηλού τζίρου

Xρηματιστήριο Αθηνών: Συνεδρίαση νευρικότητας και χαμηλού τζίρου

Παρά την αντίδραση του ΓΔΧΑ από τα πρωινά χαμηλά και τις εναλλαγές προσήμων που ακολούθησαν, ένδειξη επιστροφής της νευρικότητας στο ταμπλό, εκείνο που προβλημάτισε περισσότερο κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η παραμονή του τζίρου σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και πολύ χαμηλότερα από τις συνεδριάσεις που συνδυάστηκαν με επιθετικές μειώσεις θέσεων.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, «το volatility θα παραμείνει. Όσο δεν διαφαίνεται διέξοδος στο ουκρανικό ζήτημα, οι πωλητές θα διατηρούν το προβάδισμα στις μετοχικές αγορές. Διαλείμματα ανοδικών διορθώσεων είναι στο πρόγραμμα, πλην όμως η τάση παραμένει πτωτική».

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα τα μέτωπα των ανησυχιών παραμένουν ανοιχτά για τις μετοχικές αγορές (πληθωρισμός, γεωπολιτικές εξελίξεις), ενώ επιστρέφει στο “κάδρο” της αυξημένης επιφυλακτικότητας και η πανδημία, μετά την σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στις περισσότερες χώρες.

Ραντεβού τον Μάιο έδωσαν Εurogroup και Κομισιόν, προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής πέραν του 2022, που ορίζουν οι τρέχουσες αποφάσεις. Το Eurogroup έδωσε την κατεύθυνση στα κράτη - μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, να προχωρήσουν σε μείωσή του κατά το επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως “η κατάσταση τελεί υπό διαρκή επανεκτίμηση, στην κατεύθυνση της ευελιξίας.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι “ο πόλεμος, ο οποίος έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας, θα προκαλέσει συντριπτικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία”.

Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της BofA, στο περιβάλλον των ευρωπαϊκών Funds, το 44% των συμμετεχόντων αναφέρει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, ακολουθούμενη από μια παγκόσμια ύφεση, την οποία το 21% θεωρεί ως κύρια ανησυχία, από 8% τον περασμένο μήνα. Το 18% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πληθωρισμό ως τον βασικό κίνδυνο, με ένα 44% να αναμένει τώρα ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα αυξηθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ τον περασμένο μήνα το 38% ανέμενε χαμηλότερο πληθωρισμό. Οι ανησυχίες για την επιθετική στάση των κεντρικών τραπεζών έχουν πέσει κατακόρυφα, με το 9% των ερωτηθέντων να τον επισημαίνουν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, από 41% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα Funds, «η διατήρηση των μετρητών αποτελεί, πλέον, την κορυφαία και πιο ασφαλή στρατηγική».

Από την άλλη, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής εκτιμά ότι στο ήπιο σενάριο ο πληθωρισμός θα φτάνει στο 7,43%, ενώ στο δυσμενές στο 11,01%, όταν το σενάριο αναφοράς, πριν τον πόλεμο μιλούσε για 6,99%. Οι προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού για την οικονομική μεγέθυνση του 2022 ήταν στο 3,58% πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και περιορίζονται στο 2,75% στο ήπιο σενάριο και 2,21% στο δυσμενές σενάριο.

«Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, προγραμματίζουμε να δημοπρατηθούν πάνω από 60 έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, που έχουν έναν προϋπολογισμό περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ 89 είναι οι υπογεγραμμένες προγραμματικές συμφωνίες δημόσιων έργων που αθροίζουν το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Σταύρος Ασθενίδης στην έναρξη του 24ου ετήσιου συνεδρίου «Greek ICT Forum - InfoMobility World» με βασικό θέμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διαχειριστικές και Οικονομικές Εφαρμογές σε Επιχειρήσεις και Φορείς».

Επανερχόμενοι στα της σημερινής συνεδρίασης, ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 550,25 (-3,41%) και 573,14 μονάδων (+0,61%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 568,35 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,23%.

Ανάλογη η εικόνα και το γενικού δείκτη που ξεκίνησε με σημαντικές πιέσεις, υποχωρώντας μέχρι τις 814,77 μονάδες (-1,84%), ακολούθησε αντίδραση μέχρι τις 831,94 (+0,23%), όμως οι πωλητές επέτρεψαν και ο ΓΔΧΑ ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 825,16 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι ΒΙΟ (+6,11%), ΕΛΧΑ (+5,76%, εν μέσω εκτιμήσεων για ιδιαίτερα ικανοποιητικά κέρδη), ΟΛΠ (+2,68%, λόγω ρεκόρ κερδοφορίας το 2021) και ΤΕΝΕΡΓ (+3,91%).

Από την άλλη, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΛΑΜΔΑ (-2,58%), ΜΠΕΛΑ (-2,38%) και ΟΤΕ (-3,35%).

Εν τω μεταξύ, «τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν έλθει σε αρχική συμφωνία για αύξηση των προμηθειών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία», ανέφεραν πηγές της εταιρίας, σύμφωνα με το Reuters.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 66 εκατ., από τα οποία τα 6,2 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 67 πτωτικών, παρά ταύτα 13 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές οι ΓΕΒΚΑ (+6,09%), CENER (+3,40%), ΤΖΚΑ (+3,13%), ΚΕΚΡ (+2,70%), ΠΡΟΦ (+1,64%) και ΠΛΑΘ (+1,57%).