Της μόδας και πάλι τα κρατικά ομόλογα καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι ύφεσης

Της μόδας και πάλι τα κρατικά ομόλογα καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι ύφεσης

Εκεί που πολλοί τα εγκατέλειπαν μειώνοντας την έκθεση τους, και άλλοι τα σόρταραν φοβούμενοι τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων, τα χτυπημένα κρατικά ομόλογα φαίνεται να γύρισαν σελίδα προσελκύοντας αγοραστές και πάλι καθώς οι αγορές εστιάζουν πλέον στην πιθανότητα ύφεσης της οικονομίας. 

Από τη Γερμανία και τη Γαλλία έως την Αυστραλία το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων υποχώρησε σημαντικά τον Ιούλιο με τις αποδόσεις στα 10ετη να έχουν πέσει γύρω στις 50 μονάδες βάσης, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία κάθοδο της τελευταίας δεκαετίας. Στις ΗΠΑ η απόδοση των 10ετων κρατικών ομολόγων υποχώρησε γύρω στις 80 μβ από το υψηλό 11ετίας τον Ιούνιο όπου οδηγήθηκε από τις ανησυχίες για επιθετική αύξηση επιτοκίων από την Fed. 

Χωρίς αμφιβολία, δεν πρόκειται για μαζική επιστροφή στα ομόλογα λόγω του επίμονου πληθωρισμού. Όμως, είναι σε εξέλιξη μια μεταστροφή καθώς τα σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης κάνουν τις αγορές να πιστεύουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πολύ κοντά. Πιο απλά, αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα που οι επενδυτές απέφευγαν το πρώτο εξάμηνο επανακτούν την ελκυστικότητα τους.

Σύμφωνα με ανάλυση επενδυτικών ροών της BofA, τα ομολογιακά αμοιβαία είχαν εισροές γύρω στα $3,6 δις την τελευταία εβδομάδα. Οι αναλυτές στην ING σχολιάζουν ότι δεν θα εκπλαγούν αν η απόδοση στο 10ετες ομόλογο της Γερμανίας τεστάρει το 0,5% τους επόμενους μήνες από το τρέχον επίπεδο το 0,9%. Φαίνεται ότι η παλίρροια γυρίζει και τα ομόλογα αρχίζουν να συμπεριφέρονται σαν εργαλεία κάλυψης του ρίσκου ύφεσης.
Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο. Η ευρωζώνη μπορεί να τα πήγε καλύτερα αλλά η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται στα πρόθυρα συρρίκνωσης.

Στις αγορές ομολόγων οι επενδυτές δείχνουν να προτιμούν χρεόγραφα μακράς διάρκειας λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερη η διάρκεια (duration) στα χαρτοφυλάκια ομολόγων τόσο μεγαλύτερη η αναμενόμενη θετική επίπτωση από μια μείωση επιτοκίων.
Η συνολική απόδοση, τα κεφαλαιακά κέρδη μαζί με τις πληρωμές κουπονιών, στο 100ετες ομόλογο της Αυστρίας έφτασε το 33% τον Ιούλιο. Βέβαια, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα μακράς διάρκειας ομόλογα, επενδυτές που το αγόρασαν στο ξεκίνημα του 2022 γράφουν ζημίες μέχρι στιγμής φέτος.

Μετά την κίνηση της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την προηγούμενη εβδομάδα, οι αγορές τιμολογούν παρόμοιου μεγέθους κίνηση τον Σεπτέμβριο, δίνοντας 42% πιθανότητα αύξησης 50 μονάδων βάσης. Τιμολογούν επίσης κορύφωση των αμερικανικών επιτοκίων στο 3,2% μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς και μετά μείωση 50 μβ το 2023. 
Λίγο πριν αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στα μέσα Ιουνίου η Fed, τιμολογούσαν την κορύφωση τους πάνω από το 4% το 2023, βλέποντας μια μόνο μείωση 25 μβ στο τέλος της επόμενης χρονιάς.  

Οι θεσμικοί επενδυτές αρχίζουν να αυξάνουν πλέον τη έκθεση τους στα αμερικανικά Treasuries αλλά και στα επενδυτικής βαθμίδας εταιρικά ομόλογα δεδομένων των κινδύνων ύφεσης. Εκτιμούν ότι η ύφεση θα εκδηλωθεί το 2023 και ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια προς το τέλος της επόμενης χρονιάς. 

Οι προοπτικές για τα ομόλογα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, όπως της Ιταλίας, είναι πιο περίπλοκες λόγω των ανησυχιών για την πορεία της ανάπτυξης και την πολιτική σταθερότητα. 

Υπάρχει και η πιο επιφυλακτική άποψη ότι η η καθοδική κίνηση στις ομολογιακές αποδόσεις δεν αποτελεί μονόδρομο δεδομένου ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει ακόμη κερδηθεί. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ χτύπησε νέο ρεκόρ 8,9% τον Ιούλιο. Οι οπαδοί αυτής της άποψης πιστεύουν ότι η πρόσφατη κούρσα στα ομόλογα υπήρξε υπερβολική. 
Εκτιμούν ότι με την απόδοση στο γερμανικό 10ετες ομόλογο στο 0,9% και με τον πληθωρισμό να επιμένει σε υψηλά επίπεδα, το γερμανικό κρατικό χρεόγραφο δεν μπορεί να θεωρείται ελκυστικό καθώς η απόδοση του μπορεί να επιστρέψει στο 1,25% με 1,5% προς το τέλος της φετινής χρονιάς.