Του Απόστολου Σκουμπούρη
Στοιχεία ξεσπάσματος μετά την πολυήμερη υπερ-πίεση που έφερε το Γενικό Δείκτη σε διαρκή χαμηλά ενάμιση έτους έχει η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
H αγορά προέρχεται από ακραία υπερπουλημένα επίπεδα, δεδομένου ότι έχει συμπληρώσει 7ήμερο πτωτικό σερί με το Γενικό Δείκτη να χάνει άνω του 7% αυτό το διάστημα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 18%. Παράλληλα, κάποιες επιμέρους τραπεζικές μετοχές έχουν πτώση έως και 20%.
Όμως, κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η κατακόρυφη μείωση της αξίας συναλλαγών και οι γενικά περιορισμένοι όγκοι και στον FTSE 25, στοιχείο που δείχνει ότι η αντίδραση πρωτίστως έρχεται λόγω απουσίας πωλητών, παρά λόγω ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στο σύστημα, καθώς δεν υπάρχει και προσφορά, οπότε με πολύ μικρούς όγκους και τζίρους καταγράφεται «εύκολη» αντίδραση. Παράλληλα, περαιτέρω αποφόρτιση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές να κατέρχεται στο 4,19%, σημαντικά μειωμένο από το 4,60% και πλέον που είχε ανέλθει την περασμένη Τετάρτη.
Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική ημέρα πτώσης στα ελληνικά ομόλογα, που επηρεάζονται θετικά (και) από το ράλι αποφόρτισης στα ιταλικά, που βρίσκονται σε χαμηλό πέντε εβδομάδων.
Σ' ότι αφορά το χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης που την περασμένη – πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη απώλεσε άνω του 5% της αξίας του – επανέρχεται πάνω από τις 700 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και την πλειονότητα των blue chips.
Η αγορά είχε πιεστεί πολύ την περασμένη εβδομάδα καθώς υπήρχε ο φόβος μιας… άκρατης παροχολογίας από την πλευρά του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, κάτι που – τελικώς – δεν επιβεβαιώθηκε.
Υπό τον φόβο των αγορών αλλά και των δανειστών, από την κυβέρνηση επιλέχθηκε λιγότερο… πανηγυρτζίδικη προσέγγιση στις εξαγγελίες, οι οποίες «απλώθηκαν» σε βάθος τετραετίας, ενώ πλην της επιστροφής των αναδρομικών σε ένστολους, καμιά άλλη διάταξη δεν αφορά το 2018.
Η αίσθηση από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι ότι δεν… ξεχείλωσαν δημοσιονομικά, δεν ακυρώνουν τον τωρινό προϋπολογισμό, οπότε η αγορά δεν έχει λόγους πανικόβλητων συμπεριφορών.
Εντός αυτού του σκηνικού, ο Γενικός Δείκτης έχει ανέλθει στις 708 με άνοδο 2,96%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ νωθρό τέμπο. Θυμίζουμε ότι ο μέσος τζίρος της περασμένης εβδομάδας έφτασε τα 55,9 εκατ. ευρώ.
Ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 2,72%, ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 3,87%, ο Mid Cap +1,26%, ενώ ο Small Cap +1,40%. Η αντίδραση δηλαδή προέρχεται πρωτίστως από τις τράπεζες και τα blue chips.
Στον Large Cap μόνο η Motor Oil βρίσκεται σε ήπια αρνητικό έδαφος, ενώ οι τράπεζες έφτασαν να ενισχύονται άνω του 6%, όμως πλέον τα κέρδη έχουν μειωθεί μερικώς με τον κλάδο να κερδίζει έως 4,5%.
Στο χώρο των blue chips ισχυρή είναι η αντίδραση της μετοχής leader, του ΟΤΕ που με επιρροή άνω του 11% στο Γ.Δ. κερδίζει 4,58% δεδομένου ότι είχε πιεστεί τελευταία. Κέρδη 6,61% έχει ο τίτλος της ΕΧΑΕ, άνω του 4% κερδίζουν οι ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 3% ενισχύονται οι Μυτιληναίος, Viohalco, Aegean Airlines, ΓΕΚ Τέρνα και ΑΔΜΗΕ.
Στον Mid Cap κέρδη άνω του 3% έχει η Νηρέας, άνω του 2% κερδίζουν οι Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, Ικτίνος και Π. Πετρόπουλος, ενώ πλέον του 1% ενισχύονται οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, ΕΥΑΘ και Intralot. Αρνητικά κινούνται οι J&P Άβαξ, Πλαίσιο Computers και Τεχνική Ολυμπιακή.
Στην ευρύτερη αγορά, κάποια κινητικότητα παρατηρείται σε τίτλους όπως Σελόντα, Frigoglass και Quality & Reliability, ενώ πιέζονται οι Βιοτέρ, Φιερατέξ, Ελτράκ, Paperpack και Centric. Στο σύνολο της αγοράς, 66 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που υποχωρούν.