Συστημικό χαρακτήρα έχει πάρει η μείωση όγκων και τζίρων στο Χ.Α.

Συστημικό χαρακτήρα έχει πάρει η μείωση όγκων και τζίρων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έχοντας αποφύγει το χθεσινό «μακελειό» στις διεθνείς αγορές με τη μερική… απομόνωση έναντι του διεθνούς momentum να λειτουργεί θετικά σ' αυτή τη συγκυρία, το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα κάνει προσπάθεια συσσώρευσης και άμυνας πέριξ της ζώνης των 775 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό έως τώρα της συνεδρίασης ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της αξίας συναλλαγών αλλά και η κατακόρυφη μείωση των όγκων ακόμη και στον FTSE 25, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό σχεδόν πρωτοφανές για την αγορά.

Πλέον, η κατακόρυφη μείωση όγκων και τζίρων στο Χ.Α. και η παγίωσή τους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έχει λάβει συστημικό χαρακτήρα με ό,τι συνεπάγεται αυτό… Αξίζει να σημειωθεί πως ο τζίρος στην πρώτη μισή ώρα είχε φτάσει στα 2 εκατ. ευρώ, στην πρώτη ώρα στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από μιάμιση ώρα συνεδρίασης διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ!

Θυμίζουμε πως χθες το Χ.Α. κατάφερε και έκλεισε με άνοδο 0,77%, σε μια ημέρα γενικευμένου ξεπουλήματος σ' όλες τις αγορές, Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής. Ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 2,46% - μια από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις των τελευταίων πολλών μηνών - ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,24%, ο CAC 40 στο Παρίσι -1,92%, ο FTSE MIB -2,44%, ο IBEX 35 -1,78%, ενώ η Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,04%!

Συνδυαστικά με αυτή την εικόνα ήρθε το κλείσιμο των αμερικανικών δεικτών, να επιβεβαιώσει ότι οι αγορές – όσο μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος που σταδιακά κλιμακώνεται – δεν πρόκειται να ησυχάσουν. Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 328 μονάδες ή ποσοστό 1,33%, ο S&P 500 είχε πτώση 1,37%, ενώ ο Nasdaq έχασε 2,09%!

Παρά την αναβάθμιση, περαιτέρω μείωση συναλλαγών στο Χ.Α.

Από την άλλη πλευρά, χθες το βράδυ ήρθε η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος χαιρέτισε τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup. O αμερικανικός οίκος αναθεωρεί σε «Β+» -από «Β» προηγουμένως- τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με το outlook να είναι «σταθερό».

Μέσα σ' αυτό το διαταραγμένο, ετερόκλητο και υπό σύγχυση σκηνικό – και καθώς σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές προσπαθούν να διορθώσουν ανοδικά τις χθεσινές ακρότητες – το Χ.Α. επιβεβαιώνει την αμηχανία των ισχυρών και την παύση των πρωτοβουλιών τους.

Είναι σαφές ότι η υπόθεση της Folli Follie έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην αγορά και έχει «νεκρώσει» εντελώς τα αντανακλαστικά των επενδυτών, ενώ οι ξένοι έχουν ανακόψει εντελώς τις κινήσεις τους.

Αποτέλεσμα αυτών των τακτικών είναι η κατακόρυφη μείωση όγκων και τζίρων, που κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, έχουν πάρει… συστημικό χαρακτήρα!

Χθες η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 42,26 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος έφτασε στα 28,3 εκατ. τεμάχια, με τα 23,33 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες!

Σ' όλες τις μη τραπεζικές μετοχές διακινήθηκαν μόλις 5 εκατ. τεμάχια, καμιά μη τραπεζική μετοχή δεν ξεπέρασε το 1 εκατ. τεμάχια, ενώ μόνο δύο (MIG και Intralot) ξεπέρασαν τα 500 χιλ. τεμάχια!

Ακόμη πιο ακραίο είναι το σκηνικό σήμερα όπου όγκοι και τζίροι μειώνονται περαιτέρω. Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 778 μονάδες με οριακή άνοδο 0,14% και μηδενικό momentum, ενώ η αξία συναλλαγών, όπως προαναφέρθηκε, μόλις που ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ!

Στο χώρο του Large Cap η εικόνα είναι μεικτή αλλά χωρίς ουσιαστικό στίγμα, δεδομένου ότι λόγω των ανύπαρκτων όγκων, πολλά δύναται να διαφοροποιηθούν αν υπάρξουν οι παραμικρές πρωτοβουλίες, είτε από τους short, είτε από τους long.

Η μετοχή της Motor Oil υποχωρεί κατά 3,33% καθώς υπάρχει σήμερα η αποκοπή του μερίσματος (1 ευρώ), ενώ πτωτικά στον FTSE 25 κινούνται και οι Alpha Bank, Viohalco, Grivalia Properties, Πειραιώς και Fourlis.

Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola HBC, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τιτάν και Eurobank.

Εντελώς flat και αδιάφορη είναι η εικόνα και στον Mid Cap με κύριο χαρακτηριστικό τους περιορισμένους όγκους και τζίρους. Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 32 που υποχωρούν.