Του Απόστολου Σκουμπούρη
Η πιο... flat εβδομάδα των τελευταίων πολλών μηνών ήταν αυτή που παρήλθε στο Χ.Α. έχοντας το «στενότερο» εύρος διακύμανσης, εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους και γενικώς κατακόρυφη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Οι ισχυροί ξένοι έχουν ανακόψει τις πολλές πρωτοβουλίες τους, με αποτέλεσμα η αγορά να έχει καταστεί ακόμη πιο ρηχή. Όπως σημειώσαμε και στο προηγούμενο σχόλιο η αγορά έχει χάσει το «νεύρο» της όλο το τελευταίο διάστημα, κάτι που πρωτίστως οφείλεται σε εγχώριους παράγοντες.
Οι μόνες κινήσεις που λαμβάνουν χώρα είναι είτε ημερήσιο trading είτε κινήσεις δύο ή τριών ημερών, όπως στην παρούσα φάση που τις τρεις σερί ανοδικές συνεδριάσεις έχουν διαδεχτεί τρεις πτωτικές, έως τώρα και μένει να δούμε την ολοκλήρωση της σημερινής.
Το πρόβλημα της αγοράς είναι πρωτίστως πολιτικό και δευτερευόντως εξωγενές. Η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται να έχει χάσει τον εστιασμό της στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και στην πλήρωση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κάτι που καθρεφτίζεται στην αγορά όλο το τελευταίο διάστημα.
Και όλα αυτά, σε μια εβδομάδα που δεν στερήθηκε ειδήσεων και εξελίξεων, όπως οι ανακοινώσεις καλών αποτελεσμάτων από πολλές εταιρείες, η προχθεσινή 12μηνη έκδοση με την άντληση 813 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 1,25%, ενώ σήμερα Παρασκευή είχαμε την τριπλή λήξη παραγώγων και την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών FTSE.
Η λήξη των παραγώγων ελάχιστα επέδρασε στην αγορά, μειώνοντας τις πιέσεις μετά το μεσημέρι, ενώ η αναδιάρθρωση των δεικτών του οίκου FTSE Russel, έφερε διπλασιασμό του τζίρου στο φινάλε της συνεδρίασης.
Θυμίζουμε ότι από την προσεχή Δευτέρα 19 Μαρτίου η Μυτιληναίος εισέρχεται στο δείκτη FTSE Emerging Europe Mid Cap και αναβαθμίζεται δεδομένου ότι έως τώρα συμμετείχε στο δείκτη FTSE Small Cap, ενώ Viohalco και Σαράντης προστίθενται στον δείκτη Emerging Europe Small Cap.
Ο τζίρος της συνεδρίασης που έως τις 17:00 ήταν περίπου στα 50 εκατ. ευρώ εκτοξεύτηκε στο φινάλε στα 108,24 εκατ. ευρώ, λόγω των κινήσεων αναδιάρθρωσης που έλαβαν χώρα.
Οι περισσότερες κινήσεις έγιναν στη Μυτιληναίος που διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια με τζίρο 14,72 εκατ. ευρώ, όντας ο μεγαλύτερος τζίρος σ'' όλη την αγορά. Ισχυρό για τα δεδομένα της όγκο έκανε και η Viohalco που διακίνησε 752.753 τεμάχια με τζίρο 2,71 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, υπήρξαν και 6,48 εκατ. ευρώ (το 6,02% του τζίρου) πακέτα σε ΟΤΕ (2,9 εκατ. ευρώ), Motor Oil, Grivalia Properties, Πειραιώς και Eurobank.
Τελικώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 813,91 μονάδες με πτώση 0,46%, έχοντας κινηθεί μεταξύ ενδοσυνεδριακά από το υψηλό των 818,22 μονάδων έως το χαμηλό των 811,02 μονάδων. Οι περισσότερες μετοχές του FTSE 25 κινήθηκαν πτωτικά, όμως στήριγμα έδωσαν τίτλοι όπως Motor Oil +3,11%, ΕΛΠΕ +1,91%, Folli Follie +1,26%, Alpha Bank +0,80%, Εθνική +0,52%, ΑΔΜΗΕ +0,52% και ΟΛΠ +0,95%.
Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Grivalia Properties -3,21%, ΔΕΗ -3,13%, Πειραιώς -2,92%, Μυτιληναίος -2,71%, ΕΥΔΑΠ -2,67%, Τιτάν -1,89%, ΟΠΑΠ -1,67%, Aegean Airlines -1,40% κ.λπ.
Καλύτερη ήταν η εικόνα στο χώρο του Mid Cap όπου θετικά με άνοδο άνω του 1% έκλεισαν οι Attica Bank, Fourlis, J&P Άβαξ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Νηρέας, ενώ υποχώρησαν οι Cenergy Holdings -1,13%, MIG -1,81%, Ελλάκτωρ -1,17% και ΚΛΜ -1,50%.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν μετοχές όπως Αλουμύλ, Βιοτέρ, Μπουτάρης, Frigoglass, Κέκροψ, Lavipharm, Βιοκαρπέτ, Ιντερτέκ και ΕΚΤΕΡ, ενώ πιέστηκαν τίτλοι όπως Λιβάνης, Παΐρης, Space Hellas, Δάιος, Ελινόιλ, Δρομέας, Αγρ. Οίκος Σπύρου, Εβροφάρμα, Intrakat και ΕλβαλΧαλκόρ. Στο σύνολο της αγοράς 64 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 52 που υποχώρησαν.