Του Απόστολου Σκουμπούρη
Είτε οι διεθνείς αγορές αντιδρούν ανοδικά, είτε πτωτικά, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει πλήρως απονευρωμένο και εντελώς έξω από κάθε momentum, έστω και βραχυχρόνιο.
Σήμερα συμπληρώνεται η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουλίου, με το μήνα να κάνει απολύτως αρνητική είσοδο, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώνεται κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε προηγούμενα έτη, όταν η χώρα ήταν μια ανάσα από τη φυγή από το ευρώ!
Η μείωση των συναλλαγών έχει καταστεί κεντρικό δομικό και συστημικό πρόβλημα, κάτι που στην ουσία ακυρώνει τη χρηματιστηριακή διαδικασία, στρεβλώνοντας όλη την εικόνα του Χ.Α., τόσο στον FTSE 25 όσο και χαμηλότερα.
Ειδικά στον Large Cap καταγράφονται αυτό το πενθήμερο οι μικρότεροι όγκοι των τελευταίων πολλών ετών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Το σκάνδαλο με τη Folli Follie που θα έχει περαιτέρω δραματικές εξελίξεις έχει ακυρώσει κάθε διάθεση τεχνοκρατικής προσέγγισης της αγοράς από τα ξένα χαρτοφυλάκια, που έχουν αναστείλει τις πρωτοβουλίες τους.
Παράλληλα, είναι σαφές ότι το αφήγημα περί «απόδρασης» από τα μνημόνια δεν μπορεί – τουλάχιστον έως τώρα – να δώσει momentum στην αγορά, δεδομένου ότι οι αγορές δε δείχνουν να πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα είναι καλύτερα έξω από την «ομπρέλα» της τεχνικής και οικονομικής επιτήρησης.
Η ελληνική αγορά λοιπόν έχει καταστεί μη επενδύσιμη το τελευταίο διάστημα, αδυνατώντας να βγάλει ακόμη και τεχνικής μορφής αντίδραση, παρ' ότι «χρωστά» να κάνει κάτι τέτοιο.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τη στιγμή που οι διεθνείς αγορές απέχουν – ποσοστιαία – ελάχιστα από τα ιστορικά υψηλά τους, μόλις 5% έως 8% (το πολύ), το Χ.Α. απέχει μόλις 46 μονάδες από τα χαμηλά 52 εβδομάδων και τις 701,36 μονάδες που έκλεισε στις 16 Νοεμβρίου 2017!
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 747 μονάδες με οριακή πτώση 0,19%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 7 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως χθες ο τζίρος έφτασε μόλις στα 28 εκατ. ευρώ, με τα 10 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, οπότε ο «καθαρός» τζίρος συναλλαγών ήταν μόλις 18 εκατ. ευρώ! Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα ρεκόρ των τελευταίων ετών.
Στο χώρο των τραπεζών, πιέσεις άνω του 3% δέχεται η Εθνική, ενώ στον υπόλοιπο FTSE 25 επικρατούν μεικτές τάσεις.
Ανοδικά κινούνται οι Coca Cola HBC, ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank και Πειραιώς, ενώ πτώση σημειώνουν οι Alpha Bank, Viohalco, Jumbo, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Grivalia Properties, Fourlis, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Κύριο χαρακτηριστικό είναι και σήμερα οι μικροί όγκοι και προς τις δύο κατευθύνσεις, άρα πρόκειται για απολύτως «ρηχές» κινήσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν.
Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζουν εύλογα οι Υγεία (+4,91%) και MIG (+3,77%) ύστερα από τη συμφωνία πώλησης του θεραπευτηρίου στο fund CVC Capital Parnters, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, ή 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Σήμερα το Υγεία διαπραγματεύεται στα 0,90 ευρώ.
Το CVC Capital Partners ανέβασε την αρχική του πρόταση που ήταν στα 0,92 στα 0,95 ευρώ πλέον, «ακυρώνοντας» κατ' ουσία το επιχειρούμενο ντεμαράζ της πλευράς της Γ. Αποστολόπουλος, που την 1η Ιουλίου κατέθεσε επίσης πρόταση στα 0,95 ευρώ.
Ο όμιλος MIG, μαζί με τους συμβούλους, επέλεξε τα χρηματοοικονομικά και επιχειρησιακά εχέγγυα του CVC Capital Parnters, το οποίο άλλωστε είχε κάνει δεσμευτική πρόταση, εν αντιθέσει με την Γ. Αποστολόπουλος που επανήλθε μόλις πρόσφατα, κάνοντας μη δεσμευτική πρόταση.
Κατά τα λοιπά, καλή εικόνα στον Mid Cap έχει επίσης ο τίτλος της Ικτίνος Μάρμαρα (+7,22%) παίρνοντας ώθηση από το νέο λατομείο που εξαγόρασε έναντι 7 εκατ. ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι Ελλάκτωρ, J&P Άβαξ και Νηρέας.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρουσιάζουν μετοχές όπως Σελόντα (+9,91%), Βιοτέρ, Φιερατέξ, ΙΑΣΩ, Επίλεκτος, Εικόνα Ήχος, Πλαστικά Θράκης και Γενική Εμπορίου. Στο σύνολο της αγοράς, 34 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.