«Στέγνωσε» το Χ.Α., χωρίς νέα κεφάλαια, δεν έχει momentum

«Στέγνωσε» το Χ.Α., χωρίς νέα κεφάλαια, δεν έχει momentum

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνεδρίαση ελεγχόμενης πτώσης ήταν και η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να ακολουθεί τις μικρές διακυμάνσεις των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ το γεγονός ότι δεν εισρέουν νέα κεφάλαια, στερεί από την αγορά τη διαμόρφωση οποιοδήποτε momentum.

Χθες ο «καθαρός» τζίρος (χωρίς τα πακέτα) ήταν μόλις στα 46,61 εκατ. ευρώ, άρα χαμηλότερα και από τους μέσους τζίρους όλων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ σήμερα υπήρξε νέα υποχώρηση συναλλαγών που κατήλθαν στα 41,84 εκατ. ευρώ (με τα 2 εκατ. σε πακέτα), παραπέμποντας σε μήνες απαξίωσης, όπως ο περασμένος Οκτώβριος!

Παράλληλα, ο όγκος κατήλθε στα 25,54 εκατ. τεμάχια και ήταν ο 3ος μικρότερος του 2018 και από τους μικρότερους όλων των τελευταίων μηνών! Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 1/3 του όγκου ήτοι 8,32 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στην Εθνική!

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι η αγορά έχει καταστεί ακόμη πιο ρηχή συγκριτικά με τα πρόσφατα επίπεδα, με ό,τι συνεπάγεται από για την αδυναμία να βρει ουσιαστικό momentum, αλλά και να απορροφά κραδασμούς, όταν παρουσιάζεται ανάγκη.

Πάντως, η αγορά δείχνει να κρατά την ευρύτερη ζώνη των 820-825 μονάδων προς το παρόν, ενώ όσα χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται, δεν προβαίνουν σε μακροχρόνιας στόχευσης πρωτοβουλίες, αλλά σε βραχυχρόνιο «παίξιμο» ολίγων ημερών, μέσω της ανακύκλωσης των ίδιων κεφαλαίων.

Ζητούμενο ασφαλώς είναι να μην… κρεμάσει η αγορά προσεχώς εκ νέου προς τη ζώνη των 810-800 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις για άμεση κίνηση κατοχύρωσης των 850 μονάδων δεν φαίνεται να υπάρχουν, ειδικά όσο όγκοι και τζίροι μένουν σ'' αυτά τα επίπεδα.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 823,82 μονάδες με απώλειες 0,66%, σε μια συνεδρίαση που κινήθηκε ενδοσυνεδριακά από το χαμηλό των 820,25 μονάδων (-1,09%) λίγο μετά το άνοιγμα, έως το υψηλό των 830,36 μονάδων (+0,10%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως μη γενόμενη πέρασε για την αγορά η πρώτη μετά από μια οκταετία έκδοση ετήσιων εντόκων γραμματίων, δείχνοντας ότι η αγορά πλέον τέτοιους καταλύτες τους κρίνει ως προεξοφλημένους και πάντως ήσσονος σημασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ αντλήθηκε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώθηκε στο 1,25%, καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα έντονη. Οι επενδυτές προσέφεραν συνολικά 1,986 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 3,18 φορές, καθώς το ζητούμενο ποσό είχε οριστεί στα 625 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η τελευταία έκδοση δωδεκάμηνων εντόκων είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2010, όταν το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,85% και ουσιαστικά σφράγισε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

Σ'' ότι αφορά τα υπόλοιπα στατιστικά της συνεδρίασης, στο χώρο του FTSE 25 ανοδικά έκλεισαν μόνο πέντε μετοχές, ήτοι οι Motor Oil +1,37%, Folli Follie +1,41%, Jumbo +0,90%, Μυτιληναίος +0,50% και ΟΠΑΠ +0,10%. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 3% δέχτηκε η Eurobank, ενώ η ΕΧΑΕ -1,91%, Εθνική -1,84%, Alpha Bank -1,84%, Σαράντης -1,68%, Lamda Development -1,61%, ΓΕΚ Τέρνα -1,29%, ΕΛΠΕ -1,25%, ΔΕΗ -1,21%, ΟΛΠ -1,20%, Τιτάν -1,15%, Grivalia Properties -1,09% κ.ο.κ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η Ικτίνος που καλπάζει ανοδικά κερδίζοντας 7,05%, η MIG +2,13%, η Intralot +0,93% και η ΚΛΜ +0,25%. Απώλειες άνω του 2% είχαν οι Attica Bank και Νηρέας, ενώ άνω του 1% υποχώρηαν οι J&P Άβαξ, Ελλάκτωρ, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Intracom.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρατηρήθηκαν σε τίτλους όπως Λιβάνης, ΑΝΕΚ (λόγω καλών αποτελεσμάτων), Δρομέας, Προοδευτική, ΑΕΓΕΚ, Παϊρης, Ίλυδα, Κρέτα Φαρμ, Profile, ΑΝΕΚ (προνόμιο), Γ. Ε. Δημητρίου, Unibios, Έλαστρον, ΕλβαλΧαλκόρ και Trastor.

Στο σύνολο της αγοράς 44 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 57 που υποχώρησαν.