Το Spotify στη σειρά για εισαγωγή;

Το Spotify στη σειρά για εισαγωγή;

Η σουηδική Spotify είναι μια εταιρεία που δίνει τη δυνατότητα να ακούει κανείς μουσική σε οποιαδήποτε συσκευή έναντι ενός προγράμματος συνδρομής. Ο χρήστης δημιουργεί ένα λογαριασμό και μπορεί να φτιάξει τις λίστες του ή να χρησιμοποιήσει αυτές που ήδη υπάρχουν.

Τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα μιλούν για τις προθέσεις της εταιρείας να εισαχθεί σε κάποιο χρηματιστήριο με μια αποτίμηση που υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια. Η εταιρεία έχει 140 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες με σχεδόν τα 60 να επιλέγουν την συνδρομητική έκδοση. Το μοντέλο της εταιρίας δείχνει να παράγει έσοδα, καθώς το βασικό πρόβλημα όλων των καινοτόμων ιδεών είναι το πώς θα μεταφράσουν σε έσοδα την ιδέα την οποία αναπτύσσουν. Και φυσικά οι αγορές δείχνουν έτοιμες να καλωσορίσουν έναν ακόμη μονόκερο στη μακριά λίστα με εταιρίες που αποτιμούνται μερικά δισ. αν και ακόμα δεν έχουν εισαχθεί σε κάποια αγορά.

Η εταιρία εξακολουθεί να λειτουργεί με ζημιές, σχεδόν 600 εκατ. πέρσι ωστόσο έχει πωλήσεις πάνω από 3 δισ. δολάρια κάτι που δείχνει ότι το σύστημα των συνδρομών βρίσκει ανταπόκριση ενώ και το επιχειρηματικό μοντέλο έχει ουσία. Κύριοι ανταγωνιστές είναι η Apple Music, η Amazon Music και μια άλλη παρόμοια εφαρμογή το Deezer. Η εταιρία θεωρεί ότι μια εισαγωγή στο χρηματιστήριο θα της έδινε καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα σε σχέση με τις μεγάλες εταιρίες μουσικής παραγωγής.

Κωστής Μονογιός

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.