Σε υψηλά 2,5 ετών η στερλίνα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Brexit

Σε υψηλά 30 μηνών διαμορφώθηκε η ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ την Πέμπτη, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους όρους της αποχώρησης της χώρας από την Ένωση.

Πιο αναλυτικά, το βρετανικό νόμισμα κατέγραψε σημαντικά κέρδη έναντι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για το Brexit, καθώς η προϋπάρχουσα αισιοδοξία των επενδυτών έδωσε τη θέση της στον ενθουσιασμό, όταν γνωστοποιήθηκε η οριστική συμφωνία των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια, η λίρα έχασε τμήμα των κερδών που είχε σημειώσει νωρίτερα, ωστόσο η ισοτιμία της με το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3557 δολάρια, ενώ νωρίτερα τον Δεκέμβριο, το βρετανικό νόμισμα έσπασε το υψηλό του 2020 στα 1,3624 δολάρια, ένα επίπεδο που δεν έχει φτάσει από τον Μάιο του 2018.

Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματευτές για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά από μήνες έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων για ορισμένα βασικά σημεία.

Η επιβεβαίωση της συμφωνίας ολοκλήρωσε μια περίοδο τεταμένων διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές διαφωνούν για ορισμένα βασικά ζητήματα, ιδίως για την αλιεία. Η ΕΕ ήθελε να διατηρήσει την πρόσβαση στα ύδατα του ΗΒ για τους αλιευτικούς στόλους της, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτά τα αλιευτικά δικαιώματα.