Σε χαμηλά 31 μηνών ο τραπεζικός δείκτης με ισχυρό τζίρο

Σε χαμηλά 31 μηνών ο τραπεζικός δείκτης με ισχυρό τζίρο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τη 10η πτωτική συνεδρίαση στις έντεκα τελευταίες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 29 Αυγούστου πραγματοποίησε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει εγκλωβιστεί σ'' ένα αρνητικό ανατροφοδοτούμενο σπιράλ, ενώ παρ'' ότι βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα, αδυνατεί να βγάλει το έλασσον της τεχνικής αντίδρασης.

Μάλιστα, η ελληνική αγορά έχει αποκοπεί (εκ νέου) από το διεθνές κλίμα, εντρυφώντας ξανά στην εσωστρέφεια. Σε μια συγκυρία που ο Dow Jones έχει ξεπεράσει και τις 26.100 μονάδες απέχοντας μόλις 500 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του, ενώ ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης – ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός δείκτης επανήλθε πάνω από τις 12.000 μονάδες, το Χ.Α. βολοδέρνει σε νέα χαμηλά ενάμιση έτους!

Και όλα αυτά, μολονότι στην αγορά ομολόγων δεν υπάρχει παρόμοια ή αντίστοιχη ανησυχία, δεδομένου ότι σήμερα – για 5η συνεχή ημέρα – υπήρξε μείωση αποδόσεων με το 10ετές να πέφτει στο 4,03%, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη αποφόρτιση από το 4,60% και πλέον που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη 5/9.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, πως το αρνητικό σερί του χρηματιστηρίου μιλά από μόνο του και επιβεβαιώνει ότι κρίνει αρνητικά όλες τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, δε συμμερίζεται τα πανηγύρια της εξόδου από τα μνημόνια, ούτε βλέπει θετικά το γεγονός ότι η χώρα πλέον καλείται να δείξει τις αντοχές και την ελκυστικότητά της στη «θάλασσα» των ελεύθερων αγορών.

Από εκεί και πέρα, ο προβληματισμός για τον τραπεζικό κλάδο είναι εύλογος, δεδομένου ότι πιέζεται διαρκώς το τελευταίο διάστημα και ειδικά από τα τέλη Αυγούστου, όταν και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.

Βαγγ. Χαρατσής (Beta AXE): Γιατί πιέζονται οι τράπεζες

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στο Liberal o διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, αναφέρεται στην «ανατροφοδοτούμενη πτώση» που υπάρχει στο Χ.Α. «καθώς η αδυναμία αντίδραση των τραπεζών βάζουν σε σκέψεις ολοένα και περισσότερους επενδυτές που – ασχέτως αν έχουν πληροφόρηση ή όχι – ρευστοποιούν τις θέσεις τους, δημιουργώντας ανατροφοδοτούμενη πτώση».

Μάλιστα ο κ. Χαρατσής τονίζει πως «δεν υπάρχει αντίστοιχη ανησυχία στην αγορά ομολόγων όπου βλέπουμε μεγάλη βελτίωση τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχει δηλαδή αντίστοιχη αύξηση του ρίσκου χώρας, άρα η πτώση έχει να κάνει καθαρά με την ανησυχία για τις τράπεζες».

Όπως σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή, «στα αποτελέσματα των τραπεζών φάνηκαν κάποιες χαμηλές επιδόσεις στα NPEs, υπάρχει ανησυχία για την επίτευξη των στόχων ως προς αυτό, οπότε καλλιεργούνται σενάρια για νέες κεφαλαιακές ανάγκες. Όλο αυτό, δημιουργεί ντόμινο αρνητικής ανάγνωσης και σπιράλ πτώσης, δεδομένου ότι η αγορά μας είναι και αρκετά ρηχή».

Σημαντική αύξηση όγκων και τζίρων στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 678,83 μονάδες με απώλειες 1,66%, σε μια συνεδρίαση όπου είχε υψηλό ημέρας στις 695,02 μονάδες (+0,69%) – μισή ώρα μετά την έναρξη – ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 675,77 μονάδες (-2,10%) γύρω στις 16:10 μ.μ. Είχε δηλαδή ο Γ.Δ. μια διακύμανση 20 μονάδων, πράγμα καθόλου συνηθισμένο για την τρέχουσα εικόνα του.

Μάλιστα σήμερα είχαμε το μεγαλύτερο τζίρο των συνεδριάσεων του Σεπτέμβρη, καθώς έφτασε στα 68,38 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 12,19 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18% ήταν πακέτα σε OTE, Jumbo, Εθνική, Eurobank και ΟΠΑΠ. Μάλιστα, το ήμισυ του τζίρου ήτοι 33,28 εκατ. ευρώ έγινε στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, με την Alpha Bank να διακινεί 11,44 εκατ. και την Εθνική 9,40 εκατ. Γενικώς στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκε όγκος 28,8 εκατ. τεμαχίων, που είναι ο μεγαλύτερος από τις 22 Αυγούστου.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.786,86 μονάδες με πτώση 1,39%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.130,37 μονάδες με απώλειες 1,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 561,85 μονάδες με πτώση 6,65%. Ο τραπεζικός δείκτης είχε να δει αυτά τα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2016, άρα κατήλθε σε χαμηλό 31 μηνών!

Σ'' ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Eurobank υποχώρησε σε ποσοστό 7,03%, η Alpha Bank -6,91%, η Πειραιώς -6,47%, η Εθνική -5,89% και η Attica Bank -5,22%. Στο χώρο των blue chips, θετικά έκλεισαν μόνο οι Coca Cola HBC, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 3% είχαν τα ΕΛΠΕ, άνω του 2% έχασαν οι ΔΕΗ, Viohalco, Aegean Airlines και Grivalia Properties, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα, Fourlis, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.

Η υποβάθμιση έφερε πτώση 10,71% στην Intralot

Στο δείκτη Mid Cap ισχυρή πτώση σε ποσοστό 10,71% με ισχυρό όγκο 791 χιλ. τεμαχίων κατέγραψε η Intralot ύστερα από την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τον οίκο Moody''s. Με σημαντικές απώλειες επίσης οι Intracom Κατασκευές -5,76%, Πλαίσιο Computers -4,96%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -3,45%, MIG -3,23%, MLS -2,27% κ.λπ.

Θετικά έκλεισαν μόνο οι J&P Άβαξ +1,60%, Ελλάκτωρ +1,85%, Νηρέας +1,64%, Κρι Κρι +0,77% και ΟΛΘ +1,21% αλλά με μόλις εννέα τεμάχια όγκο! Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Σελόντα, Δομική Κρήτης, Μουζάκης, Flexopack, Γενική Εμπορίου, Κρέτα Φαρμ και Briq Properties.

Στον αντίποδα, πιέστηκαν τίτλοι όπως Pasal, CPI, Forthnet, Εβροφάρμα, ΕλβαλΧαλκόρ, Trastor και Ιατρικό Αθηνών. Στο σύνολο της αγοράς, 39 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 70 που υποχώρησαν.