Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές

Ελεγχόμενες διακυμάνσεις με διαφορετικά πρόσημα στην περιοχή των ιστορικών υψηλών εμφανίζουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες στις σημερινές συνεδριάσεις τους, με τα εταιρικά αποτελέσματα να συνεχίζουν να τροφοδοτούν την επενδυτική διάθεση ενώ η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων πιέζει τις μετοχές του κλάδου επιβαρύνοντας τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει ανεπαίσθητη πτώση 0,07% κινούμενος στις παρυφές του ιστορικού υψηλού του στις 490,58 μονάδες.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύεται ανεπαίσθητα κατά 0,08% έχοντας καταγράψει νωρίτερα όμως νέο ρεκόρ στις 16.290 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,17% και έχει διευρύνει το δικό του υψηλό στις 7.181 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,2% και κινείται στις 7.277 μονάδες.

Ουσιαστικά αμετάβλητος παραμένει ο ισπανικός IBEX 35 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κινούμενος στις 8.933 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στην Ιταλία υποχωρεί κατά 0,3% και διαπραγματεύεται στις 27.745 μονάδες.

Παρά τα ελαφρά κέρδη που σημειώνει το πρόσφατο διάστημα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει καταφέρει να συμπληρώσει 17 θετικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 19, διευρύνοντας αργά αλλά σταθερά το ιστορικό υψηλό του, με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα και τη διευκολυντική νομισματική πολιτική. 

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Morgan Stanley Γκρέιχαμ Σέκερ, «γενικά το επενδυτικό συναίσθημα υπήρξε ιδιαίτερα επιφυλακτικό, αλλά καθώς υποχώρησαν την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης σε ΗΠΑ και Κίνα, και άρχισαν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα αυτό επιτρέπει στις μετοχές να κινηθούν υψηλότερα».

Άλλωστε, η πορεία στα ταμπλό σήμερα θα μπορούσε να ήταν αρκετά καλύτερη αν δεν ασκούσαν πιέσεις οι μετοχές των εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου, έπειτα από την πτώση στις τιμές του αργού με φόντο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει η Κίνα τα στρατηγικά της αποθέματα.

Κατά τα άλλα, στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Thyssenkrupp πραγματοποιεί άλμα 6% αφότου ενημέρωσε ότι η κερδοφορίας της είναι πιθανόν να διπλασιαστεί το επόμενο έτος.

Αντίθετα, η Continental βλέπει τον τίτλο της να σημειώνει σημαντικές απώλειες περίπου 3% μετά την αποχώρηση του CFO της, σε συνέχεια έρευνα των αρχών.