«Βουτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

«Βουτιά» σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και την Πέμπτη 25 Μαΐου οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, καθώς η αβεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια χρεοκοπία βάρυνε την προοπτική περαιτέρω περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+.

Ειδικότερα, το αργό τύπου Brent υποχωρεί κατά 3,55% στα 75,57 δολάρια και το αμερικανικό αργό WTI υποχωρεί κατά 3,95% στα 71,42 δολάρια.

Μπορεί να σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, αλλά πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα σε αυτές, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ή τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Οι διαπραγματευτές του Τζο Μπάιντεν και του Κέβιν Μακάρθι συνήλθαν εκ νέου στις 24 Μαΐου στον Λευκό Οίκο για να προσπαθήσουν να κλείσουν μια συμφωνία.

Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν επίσης πιέσεις από την είδηση ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός της Βρετανίας μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αύξησαν τις πιθανότητες για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίχθηκαν από την προειδοποίηση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι οι σορτάκηδες που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν θα πρέπει να «προσέχουν» για πόνο.

Ορισμένοι επενδυτές το εξέλαβαν αυτό ως μήνυμα ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, που από κοινού αποκαλούνται ΟΠΕΚ+, θα μπορούσαν να εξετάσουν περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής σε μια συνεδρίαση στις 4 Ιουνίου.

Παράλληλα, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο σημειώνει πτώση 10,23 % στα 24,94 ευρώ.