Ανοδικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και το  φυσικό αέριο
Shutterstock
Shutterstock

Ανοδικά οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και το φυσικό αέριο

Άνοδο καταγράφουν οι διεθνείς  τιμές του πετρελαίου υτην Παρασκευή, μετά τη συμφωνία των παραγωγών του ΟΠΕΚ+ για εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, οι οποίες υπολείπονται των προσδοκιών της αγοράς.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ καταγράφει άνοδο 0,40% στα 81,18 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI σημειώνει κέρδη κατά 0,39% στα 76,26 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το CNBC, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, τα οποία αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, συμφώνησαν σε εθελοντικές περικοπές της παραγωγής κατά περίπου 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή bpd, για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα από αυτές τις περικοπές, ωστόσο, αποτελούσαν επέκταση των εθελοντικών περιορισμών που η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είχαν ήδη εφαρμόσει. Νωρίτερα, οι αντιπρόσωποι είχαν δηλώσει ότι οι νέες πρόσθετες περικοπές που συζητούνταν ήταν έως και 2 εκατομμύρια bpd.

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η εθελοντική περικοπή της Ρωσίας θα περιλαμβάνει αργό και προϊόντα.

Ο ΟΠΕΚ+ επικεντρώνεται στη μείωση της παραγωγής με τις τιμές να έχουν μειωθεί από τα 98 δολάρια που ήταν κοντά στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις ανησυχίες που καλλιεργούνται για την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024 και τις προσδοκίες για πλεόνασμα προσφοράς.

Η γενική κατήφεια που περιβάλλει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Κίνας δεν δείχνει σημάδια άρσης.

Στο μεταξύ, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο καταγράφει άνοδο 4,25% στα 43,88 ευρώ τη μεγαβατώρα.