Η στήλη Odd Lots του Bloomberg είχε μία σύντομη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στην κίνηση των διεθνών αγορών ομολόγων για το πρώτο μισό του Ιουνίου. Οι νέες εκδόσεις ομολόγων από επιχειρήσεις με πιστοληπτική ικανότητα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα για τις πρώτες 16 μέρες του Ιουνίου είχαν ξεπεράσει ήδη τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάζεται η Bank of America.
Το ποσό αυτό ίσως να μην σημαίνει πολλά πράγματα για εμάς αλλά η Bank of America ήταν πολύ διαφωτιστική, καθώς συγκρινόμενο με το σύνολο των εκδόσεων των πρώτων 5 μηνών της χρονιάς αντιστοιχεί κοντά στο 11% του. Αυτή η αναλογία είναι η υψηλότερη από το 2010 και πολύ παραπάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών που είναι 4,60%. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε αυτές τις 16 ημέρες η δραστηριότητα έκδοσης νέων ομολόγων ήταν πολύ έντονη παγκοσμίως και σε αυτό έπαιξαν ρόλο μερικές πολύ μεγάλες εκδόσεις, όπως αυτή της Nvidia που είχε ύψος 25 δισ. δολάρια, και άλλων εταιρειών του κλάδου της τεχνολογίας που έχουν σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όπως παρατήρησε η Tracy Alloway, εκ των δύο βασικών συντελεστών της στήλης Odd Lots, παρά τη μεγάλη αύξηση της προσφοράς νέων ομολόγων, οι επενδυτές συνέχιζαν να απορροφούν αυτές τις νέες εκδόσεις χωρίς να εμφανίζονται ανοδικές πιέσεις στα επιτόκιά τους, υπερκαλύπτοντάς τις με μεγάλη άνεση.
Τα πράγματα όμως αλλάζουν γρήγορα μερικές φορές. Σε μία επόμενη έκδοση της ίδιας στήλης, την 8η Ιουλίου, η Alloway ασχολήθηκε με μία ακόμα μεγάλη ομολογιακή έκδοση, πάλι ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτήν τη φορά από έναν άλλον τεχνολογικό «κολοσσό», την Amazon. Η έκδοση αυτή αιφνιδίασε κάπως τις αγορές ομολόγων, όπως επισήμανε η Alloway, αλλά καλύφθηκε αρκετά εύκολα. Όχι όμως τόσο εύκολα όσο την προηγούμενη φορά που ο τεχνολογικός «κολοσσός» ζήτησε ένα τόσο μεγάλο ποσό.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Bloomberg, η τελική ζήτηση έφθασε τα 41 περίπου δισ. δολάρια, ήταν δηλαδή περίπου 1,6 φορές το μέγεθος της έκδοσης. Αυτό δεν είναι κάτι κακό, αλλά συγκρινόμενο με την ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού νωρίτερα μέσα στο 2026 ήταν μάλλον ανησυχητικό. Κατά την προηγούμενη έκδοση της ίδιας εταιρείας, στις αρχές Μαρτίου, η έκδοση καλύφθηκε κατά 3,2 φορές, αφού η ζήτηση ανήλθε στα 118,7 δισεκατομμύρια δολάρια για ομόλογα αξίας 37 δισεκατομμυρίων.
Στην έκδοση της Nvidia που αναφέραμε νωρίτερα, η έκδοση των 25 δισ. καλύφθηκε κατά 3,2 φορές. Κατά 2,9 φορές καλύφθηκε η έκδοση 25 δισεκατομμυρίων της SpaceX που έλαβε χώρα μόλις στις 23 Ιουνίου. Εκδόσεις από την αρχή της χρονιάς, όπως της Alphabet για 20 δισεκατομμύρια, της Oracle για 25 δισεκατομμύρια, της Meta Platforms για 25 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν καλυφθεί κατά 4,7, 4,2 και 3,4 φορές αντίστοιχα. Τι έγινε λοιπόν και οι αγορές ομολόγων έχουν μικρότερη όρεξη για τα ομόλογα της Amazon.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο καταιγισμός από νέες ομολογιακές εκδόσεις τεράστιου μεγέθους έχει αρχίσει να εξαντλεί τη ζήτηση και να κουράζει και τους επενδυτές. Μόνο η Amazon έχει εκδώσει από την αρχή της χρονιάς νέα ομόλογα αξίας περίπου 107 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ και οι υπόλοιπες μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις που δανείζονται για να πάρουν μέρος στην κούρσα της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν αντλήσει πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια, αν και λιγότερα από την Amazon.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, οι εκδόσεις ομολόγων από εταιρείες που έχουν σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη ανέρχονται σε περίπου 335 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του χρόνου (συμπεριλαμβανόμενης και της τελευταίας έκδοσης της Amazon), ύψος υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο του 2025. Όπως δήλωσε στο σχετικό άρθρο του Bloomberg ο Tony Trzcinka, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην Impax Asset Management, «οι επενδυτές εξακολουθούν να έρχονται αλλά η υστερία από το προηγούμενο κύμα δανεισμού των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων έχει σαφώς ξεθωριάσει. Για να καλυφθεί αυτή η έκδοση χρειάστηκε να γίνουν πιο ευρείες παραχωρήσεις (από τη μεριά της Amazon)».
Επιστρέφοντας στο Odd Lots βλέπουμε πως, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America, η ομολογιακή έκδοση της Amazon προκάλεσε πιέσεις στα ήδη διαπραγματευόμενα στις αγορές ομόλογα των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων, με τα spreads τους να μεγαλώνουν από 6 έως και 15 μονάδες βάσεις (η μονάδα βάσης είναι 0,01%). Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν ή παρατήρηση των ίδιων αναλυτών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως την ίδια μέρα (7 Ιουλίου) που εκδόθηκαν τα ομόλογα της Amazon και ανέβηκαν οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων, σημαντική πίεση δέχθηκαν για τον ίδιο λόγο και τα 10ετούς διάρκειας ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Με βάση την ανάλυσή τους, οι αποδόσεις τους ανέβηκαν κατά 8 μονάδες βάσης μόνο εξ αιτίας της επίδρασης της παραπάνω έκδοσης στις ομολογιακές αγορές. Αν η ομάδα της Bank of America έχει «διαβάσει» σωστά την κατάσταση, τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε πολύ, γιατί αυτό θα σημαίνει πως οι αντοχές των διεθνών αγορών ομολόγων έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και πως αν συνεχιστεί η πλημμυρίδα νέων ομολογιακών εκδόσεων από τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης, τότε μπορεί να δούμε μία γενικευμένη άνοδο των αποδόσεων στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα, δηλαδή μία αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Στο θέμα επανήλθε η Tracy Alloway, παρατηρώντας πως κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες που δανείζονται μαζικά ίσως να χρειαστεί να διαφοροποιήσουν τον τρόπο με τον οποίον δανείζονται προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των επιτοκίων που θα φέρει η κόπωση των επενδυτών. Παρέθεσε μάλιστα δύο πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις αναλυτών. Οι Jonathan Rosenbaum και Silvi Mantri της JPMorgan έγραψαν πως «Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να γίνονται – δικαίως – νευρικοί και να αναρωτιούνται αν κάποια μέρη της επενδυτικής βάσης πλησιάζουν τα όριά τους όσον αφορά συγκεκριμένες εταιρείες», κάτι που σημαίνει πως η προσφορά θα απορροφάται εφεξής πιο δύσκολα.
Οι Andrew Keches και Remy Neuhaus της Barclays θεωρούν πως «το ερώτημα πλέον είναι όχι μόνο αν οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» μπορούν να έχουν πρόσβαση στην αγορά ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας αλλά αν αυτή η αγορά μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις εταιρείες μέσω της έκδοσης μη εξασφαλισμένων ομολόγων». Στην ουσία οι δύο αναλυτές εννοούν πως προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση των επιτοκίων στα επόμενα ομόλογα που θα εκδώσουν, οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις (hyperscalers) που αναπτύσσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη θα αναγκαστούν κάποια στιγμή να κάνουν παραχωρήσεις προς τους επενδυτές.
Μέχρι τώρα καταφέρνουν να δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς να παρέχουν την παραμικρή εξασφάλιση στους ομολογιούχους, οι οποίοι βασίζονται στην ισχυρή οικονομική κατάσταση αυτών των εταιρειών. Καθώς όμως αυξάνεται ο δανεισμός που αναλαμβάνουν οι ίδιες και μεγαλώνει συνεχώς η προσφορά στην αγορά ομολόγων, μπορεί κάποια στιγμή να δούμε τους τεχνολογικούς γίγαντες να «γλυκαίνουν» τους επενδυτές με παραχωρήσεις που θα κάνουν πιο ασφαλή την επένδυση, όπως π.χ. διαφόρων ειδών εξασφαλίσεις που συνήθως παρέχουν επιχειρήσεις πιο αδύναμες οικονομικά.
Ίσως να είναι «data center bonds» συνδεδεμένα με το ίδιο το data center και τις οικονομικές του επιδόσεις όπως πιθανολόγησε η Tracy Alloway ίσως κάτι άλλο παρεμφερές, αυτό δεν είναι εύκολο να το προβλέψουμε. Αυτό που φαίνεται πολύ πιθανόν είναι πως σύντομα τα πράγματα θα γίνουν πιο πολύπλοκα και πιο φιλικά προς τους επενδυτές στον χώρο των εταιρικών ομολόγων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Και, κατά πάσα πιθανότητα, σε ολόκληρη την αγορά ομολόγων.
