field_kentriki_fotografia
Πλησιάζει στo χρηματιστήριο το κοινωνικό δίκτυο του Ντόναλντ Τραμπ

Ενόψει της απορρόφησής του από μία εταιρεία όχημα τύπου SPAC, το Truth Social, κοινωνικό δίκτυο υπό τον έλεγχο του πρώην προέδρου Τραμπ γνωστοποίησε στις εποπτικές αρχές τις βασικές πληροφορίες γύρω από αυτό. Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες μάλλον είναι απόλυτα άχρηστες για τους επενδυτές, εκτός από αυτές που υπενθυμίζουν τις παλιές «επιτυχίες» του Τραμπ στα χρηματιστήρια. Όπως λέμε και στο ποδόσφαιρο, το Truth Social είναι λιγότερο επιχείρηση και περισσότερο «ιδέα».

Έχουν περάσει πάνω από έξι μήνες από τις ηρωικές μέρες του Οκτωβρίου, όταν η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ πως ετοιμάζει τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού δικτύου που θα ανταγωνιστεί το Twitter, το Facebook και όλες τις παραδοσιακές πηγές ειδησεογραφικής ενημέρωσης προκάλεσε την εμφάνιση έντονων πυραυλικών φαινομένων. Η μετοχή που εκτοξεύθηκε ήταν αυτή της Digital World Acquisition Corporation (DWAC NASDAQ), μίας εταιρείας οχήματος τύπου SPAC, η οποία προβλέπεται να απορροφήσει κάποια στιγμή την Truth Social, το κοινωνικό δίκτυο του πρώην προέδρου.

Μέσα σε δύο ημέρες, η μετοχή της DWAC πήγε από τα 10 στα 175 δολάρια, χωρίς να έχουμε την παραμικρή ιδέα για τα οικονομικά στοιχεία της Truth Social, πράγμα βέβαια πολύ λογικό αφού η Truth Social δεν είχε ιδρυθεί ακόμα. Τη Δευτέρα που μας πέρασε, αφού εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η λειτουργία του δικτύου της Truth Social, οι δύο εταιρείες, δηλαδή η Truth Social και η DWAC που προβλέπεται να την απορροφήσει, προέβησαν σε ορισμένες γνωστοποιήσεις προς τις εποπτικές αρχές στα πλαίσια της προετοιμασίας για την εισαγωγή της Truth Social στο χρηματιστήριο.  Με τη βοήθεια του Bloomberg και των New York Times, αποφασίσαμε να ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στο περιεχόμενο των γνωστοποιήσεων. Ας ξεκινήσουμε από ορισμένα απλά και εύκολα.

Αν το σχέδιο προχωρήσει κανονικά, ο Τραμπ θα ελέγχει περίπου το 50% των μετοχών της νέας εταιρείας. Αν η τιμή της DWAC παραμείνει στην σημερινή τιμή (περίπου 44 δολάρια) μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το μερίδιο του Τραμπ θα αξίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με τους New York Times). Αν επιστρέψει στα 10 δολάρια, την τιμή αναφοράς για όλες τις μετοχές τύπου SPAC, φυσικά θα αξίζει πολύ λιγότερα. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, η Truth Social θα ενισχυθεί με περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ας πάμε λίγο στην περιγραφή των δραστηριοτήτων της Truth Social, η οποία, όπως προείπαμε, έχει θέσει το δίκτυό της σε λειτουργία και έχει περίπου 2,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένα μέλη/χρήστες. Τα οικονομικά μεγέθη της για το 2021 είναι σχεδόν αμελητέα, αλλά αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο αφού δεν είχε ακόμα αρχίσει να λειτουργεί και απασχολούσε «περίπου 40 υπαλλήλους». Το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίον η εταιρεία δηλώνει πως θα προσπαθήσει να αποκτήσει έσοδα.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο των γνωστοποιήσεων, η εταιρεία σκοπεύει να αποκτήσει ένα εξειδικευμένο τμήμα που θα στελεχώνεται από ανθρώπους ειδικούς στις διαφημιστικές εκστρατείες. Το τμήμα αυτό, όταν δημιουργηθεί, θα συνεργάζεται με όσους θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο της Truth Social για να διαφημίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Τα έσοδα από τις διαφημίσεις αναμένεται να αρχίσουν να έρχονται το νωρίτερο μέσα στο 2023, αυτό όμως δεν είναι απόλυτα βέβαιο, διότι η εταιρεία μπορεί να αποφασίσει να περιμένει την ουσιώδη αύξηση του αριθμού των χρηστών πριν ξεκινήσει την προσπάθεια δημιουργίας πηγών εσόδων.

Η Truth Social δεν κάνει καμία απολύτως πρόβλεψη για τη μελλοντική εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών, πράγμα που μπορεί να είναι εν μέρει δικαιολογημένο, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) είναι πολύ αυστηρή απέναντι στις επιχειρήσεις που κάνουν πολύ αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον. Εδώ βέβαια δεν γίνεται καμία απολύτως πρόβλεψη, οπότε μάλλον έχουμε πάει στο άλλο άκρο. 

Ήρθε όμως η ώρα να πάμε στο πιο μεγάλο ατού της επιχείρησης, ίσως το μοναδικό εδώ που τα λέμε, τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι φανερό πως το Truth Social εξαρτάται από αυτόν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όχι μόνο επειδή είναι ο βασικός μέτοχος της επιχείρησης αλλά γιατί το επιχειρηματικό μοντέλο της φαίνεται να είναι προσαρμοσμένο πάνω του. Πρώτα απ’ όλα, η εταιρεία θα πληρώνει τον Τραμπ για να μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομά του. Σε αντάλλαγμα, ο πρώην πρόεδρος έχει ένα είδος συμφωνίας αποκλειστικότητας με την Truth Social. Όπως διαβάζουμε, ο Τραμπ είναι γενικά υποχρεωμένος να αναρτά τις απόψεις και τα σχόλιά του πρώτα στο δίκτυο της Truth Social, και δεν επιτρέπεται, για τις επόμενες έξι ώρες, να αναρτήσει κάτι για το ίδιο θέμα σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο.

Όμως, υπάρχουν και ορισμένες εξαιρέσεις που σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσουν όσους θα ήθελαν να γίνουν μέτοχοι της επιχείρησης. Αν τα μηνύματα είναι πολιτικού χαρακτήρα, ή έχουν σχέση με κάποια προεκλογική εκστρατεία, τότε η απαγόρευση δεν ισχύει και ο Τραμπ μπορεί να κάνει τις αναρτήσεις του σε όποιο μέσο θέλει. Επίσης, ο Τραμπ μπορεί να εισπράξει αμοιβή στην περίπτωση που η Truth Social αναρτήσει βίντεο στα οποία εμφανίζεται αυτός.

Μία άλλη αρκετά παράξενη λεπτομέρεια είναι η εξής: η συμφωνία της Truth Social με τον Τραμπ θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμα και αν ο πρώην πρόεδρος συμπεριφερθεί με τρόπο παράνομο ή ανήθικο. Επίσης, μία πολύ λογική απορία είναι η εξής: αν ο Τραμπ επανεκλεγεί στην θέση του προέδρου της χώρας, θα εξακολουθεί να εμφανίζεται αποκλειστικά ή κατά προτεραιότητα στο δίκτυο της Truth Social;

Εκτός από τα παράξενα της σχέσης της Truth Social με τον βασικό της μέτοχο, πολύ ενδιαφέρον έχει μια σειρά από προειδοποιήσεις για πιθανούς κινδύνους. Κατά σύμπτωση, όλοι οι κίνδυνοι έχουν σχέση με τις επιχειρηματικές επιδόσεις του Τραμπ, και ειδικότερα την τύχη των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν συνάψει στο παρελθόν συμφωνίες για την αποκλειστική χρήση του ονόματός του.

Όπως αναφέρεται στον σχετικό κατάλογο, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι τώρα, η αεροπορική εταιρεία Trump Shuttle, το πανεπιστήμιο Trump University, η εταιρεία ποτών Trump Vodka, η χρηματοοικονομική εταιρεία Trump Mortgage,  η ταξιδιωτική επιχείρηση GoTrump.com, και η εταιρεία εστιατορίων Trump Steaks, είχαν όλες την ίδια τύχη, τη χρεωκοπία και το κλείσιμο. Όλες αυτές είτε είχαν ιδρυθεί από τον Τραμπ είτε χρησιμοποιούσαν το όνομά του με βάση σχετική συμφωνία.

Στη γνωστοποίησή της, η Trump Social επισημαίνει πως την ίδια τύχη θα μπορούσε να έχει και η ίδια. Κάτι άλλο που επισημαίνεται στη γνωστοποίηση είναι πως η έγκριση της απορρόφησής της από την DWAC, την εταιρεία τύπου SPAC, δεν είναι καθόλου σίγουρη, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε κάλλιστα να απορρίψει την αίτηση. 

Αρκετοί δημοσιογράφοι εκτιμούν πως ένας βασικός κίνδυνος για όσους επενδύσουν σε αυτή την επιχείρηση, αν και εφόσον εγκριθεί το σχέδιο απορρόφησής της από την DWAC, είναι η πιθανότητα να δουν τον Τραμπ να επιστρέφει ξαφνικά στο Twitter, αν το γνωστό κοινωνικό δίκτυο του δώσει την ευκαιρία, με τον Έλον Μασκ στο τιμόνι ή και χωρίς αυτόν.

Έχοντας υπόψη μας το άδοξο τέλος όλων των επιχειρηματικών προσπαθειών του Τραμπ στις οποίες συμμετείχαν και άλλοι εκτός από τον ίδιο, ως μέτοχοι ή ως δανειστές, πιστεύουμε πως στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο ρίσκο για όσους θα ήθελαν να επενδύσουν στο νέο εγχείρημά του θα είναι η έγκριση της εισαγωγής της εταιρείας στο χρηματιστήριο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο μόνος τρόπος να αποφύγουν τη σχεδόν βέβαιη καταστροφή είναι να μην μπορούν να αγοράσουν τις μετοχές αυτής της επιχείρησης.